NRK Meny
Normal

Steinar sier nei - Klart for Willy?

Ap-veteran Steinar Pedersen (65) er ikke lenger aktuell som presidentkandidat. Dermed er veien åpent for Willy Ørnebakk.

Steinar Pedersen

Steinar Pedersen har gitt beskjed til nominasjonskomitéen i Ap.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Hensynet til rekruttering veier tungt for beslutningen. Det vil ikke være riktig å stille seg i veien for dyktige yngre personer som er interessert i å gjøre en jobb, og som har kompetanse og politiske ferdigheter, sier han til NRK.

Pedersen sa i forrige uke at han ville tenke seg grundig før han ville gi svaret til Aps nominasjonskomité i Østre valgkrets (Øst Finnmark).

Tanaværingen sier han har tenkt seg svært godt om.

Vil prioritere familien

– I totalvurderinga veier hensynet til familien også tungt. Jeg har i flere tiår vært ukependler på grunn av jobb og politiske verv, slik at det er svært ønskelig med en litt mer normal tilværelse med mulighet for å prioritere familielivet mer, sier han.

Allerede i sommer trakk Pedersen fram jobben ved Samisk Høgskole da NRK spurte om han kunne tenke seg å stille som listekandidat.

Dette er også en del av begrunnelsen han har gitt til nominasjonskomitéen.

– Svært viktig for beslutningen er også at jeg har inngått en avtale om delta i en faggruppe som skal skrive samenes historie, bind II, med ferdigstillelse i 2014. Det sier seg selv at det ikke vil være mulig samtidig med tung politisk involvering i sametingsarbeidet eller i annen politisk virksomhet, forklarer han.

Kaoset svekket motivasjonen

I forrige sa 65-åringen at han ville vente med å bestemme seg. Først ønsket han se hvordan sametingsvalgprogrammet ble, og sist helg vedtok Aps samepolitiske konferanse dette.

– Det ble gjort en hel del forbedringer. Noe kunne sikkert vært jobbet med ytterligere, men det er en annen historie, sier han.

Steinar Pedersen er derimot klar på at kaoset og rotet omkring nominasjonsprosessen med mange uklarheter, også medvirket til dagens beslutning.

– Dette bidro ikke til å øke lysten akkurat, sier han til NRK.

Klart for Willy?

Per Mathis Oskal er leder for nominasjonskomitéen som skal foreslå Aps president- og visepresidentkandidat.

Willy Ørnebakk

Willy Ørnebakk. Bildet er tatt under helgens samepolitiske konferanse i Bodø.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Jeg ønsker ikke å spekulere noe, men vi fortsetter prosessen, sier han til NRK.

8. desember samles delegatene fra samtlige sju valgkretser. Møte holdes i Tromsø.

Dermed tyder mye på at 52-åringen Willy Ørnebakk fra Tromsø blir Aps presidentkandidat. Han er i dag gruppeleder i Sametinget.

– Ap i Gáisi har foreslått meg, så ja, jeg er presidentkanidat, sa Ørnebakk til NRK tidligere i høst.