Hopp til innhold

– Sparket og slått av fire medelever

13-åringens mor mener dette er blind vold. Nå politianmelder hun skolevolden.

Ann-Mari Vuolab
Foto: Torgeir Varsi / NRK

– To ungdomsskoleelever kom inn til klasserommet hvor sønnen min oppholdt seg. De låste døren og begynte slå og sparke sønnen min. To andre gutter deltok også i slåsskampen, sier Ann Mary Vuolab.

Hun er frustrert over at mobbingen på skolen fortsetter. Hun ble selv mobbet da hun gikk på samme skolen.

Det er vondt å høre og se at sønnen min lider. Det er skremmende å se at ingenting har endret seg siden jeg gikk på skolen, sier Vuolab.

Moren forteller at sønnen gruer seg til å gå på skolen og han føler at han ikke kan noe. Som følge av mobbingen har han mistet all selvtillitten.

– Blind vold

Eksteriørbilde av ungdomsskolen i Karasjok
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Vuolab sier at det sønnen gjennomgikk ikke er bare mobbing, men blind vold når fire personer går inn for å skade en forsvarsløs gutt.

Hun har fått mange tomme løfter fra skolen om at situasjonen skal forbedres. Hun har ikke stor tiltro til skolen.

– Jeg føler at rektoren på skolen ikke gjør jobben han er satt til å gjøre. Det er harde ord, men jeg føler at det må bli stilt spørsmålstegn om han gjør jobben sin, sier Vuolab.

Hun mener at barnevernet må på banen og se hva slags hjem mobberne vokser opp i.

– Dette vil bidra til at ungene får et bedre liv. Jeg vil understreke at jeg ikke er ute å ta noen, men jeg vil at det skal være fredelig på skolen, sier Vuolab.

– Bedt om rapport

Arnulf Soleng

Rektor Arnulf Soleng.

Foto: Ronald Isaksen Pulk / NRK

Rektor Arnulf Soleng sier at saken har nettopp kommet til bordet hans. Han har bedt kontaktlærerne til de involverte elevene komme med rapport.

– Utover dette kan jeg ikke si noe så lenge de jobber med denne saken, sier Soleng.

Rektoren beklager at Vuolab mener at han og skolen ikke gjør godt nok arbeid mot mobbing. Han skal se nærmere på saken og gi tilbakemelding til Vuolab.

Soleng legger til at skolen har spesifikke arbeidsrutiner mot mobbing i skolen. Det innebærer at foreldrene skal involveres i arbeidet.

Mobbeproblem

Hennes historie føyer seg inn i rekken av flere mobbesaker ved skolen i Karasjok.

En oversikt som ble presentert i fjor høst, viser at Karasjok skole er en av verstingskolene i Norge.

Flere foreldre har tidligere stått fram og fortalt om episoder. Likevel fortsetter mobbingen.

Anne Jannok Eira

Anne Jannok Eira fortalte om hvordan hennes datter ble mobbet på skolen i Karasjok.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

– Det er i hjemmene problemet må gripes fatt i. Som foreldre må tenke på hvordan vi omtaler andre mennesker i påhør av våre barn, fortalte Anne Jannok Eira til NRK.

Leder for foreldreutvalget ved Karasjok skole, Karin Johnsen, støttet Jannok Eira.

– Jeg mener at både foreldre og skolen lukker øynene og lar barna drive på med uakseptabel oppførsel, sa Karin Johnsen til NRK i fjor høst .

LES OGSÅ: Stadig flere mobbes på skolen

LES OGSÅ: Samer takler diskriminering

LES OGSÅ: Stolt som same, men blir mobbet

Korte nyheter

  • Dronning Sonja om kommisjonsrapporten: – Det er mitt håp at vi vil lytte med ønske om å forstå

    Torsdag la Sannhets- og forsoningskommisjonen fram sin rapport om statens fornorsking av samer, kvener og skogfinner.

    Mens det så langt har vært få kommentarer til rapporten fra øverste myndigheter, benyttet Dronning Sonja anledningen til å dele sine tanker om rapporten under kongeparets reise i Nord-Norge.

    – Det er mitt håp at den nylig fremlagte rapporten om fornorskningen overfor samer, kvener og skogfinner vil gjøre noe positivt med oss. At vi vil lytte, med et ønske om å forstå, og lære av historiene som fortelles i den.

    Slik at vi sammen kan gå videre – litt klokere og ydmyke i møte med den fryktelige uretten som ble begått over så lang tid. Det er et felles ansvar for oss alle.

    Det sa dronning Sonja fra talerstolen i Hattfjelldal eller Aarborte, som kommunen heter på sørsamisk.

    Kongeparet er på fylkestur i Nordland og skal besøke seks kommuner: Hemnes, Hattfjelldal, Leirfjord, Vevelstad, Sømna og Bindal.

    Under talen sin løftet Dronningen også frem den samiske pioneerkvinnen Elsa Laula Renberg, som har røtter i Hattfjelldal.

    På kongehusets offisielle nettside deles også bilder fra kongeparets reise i Nord-Norge (kongehuset.no). Fylkesturen avsluttes i Bindal på torsdag.

    KONGEPARET - Hattfjelldal
    Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK
  • Guovdageainnu gieldda oažžu 5,5 miljovnna ruvnnu fylkkagielddas

    – Mii illudat go nuppástuhttinbarggu leat olahan buriid bohtosiid oanehis áiggis, čállá Romssa ja Finnmárkku fylkkaráđđi, ealáhus, plána, kultuvra ja biras, Marlene Bråthen (Gb), preassadieđáhusas.

    Guovdageainnu gieldda oaččui formálalaš nuppástuhttinstáhtusa guovvamánus 2019:s go gielddas lei duođalaš dilli, sihke ealáhusaid ja servodaga dáfus.

    Gielda oažžu dál 5,5 miljovnna ruvnno 2023:s joatkit nuppástuhttinbarggu maid leat čađaheamen. Gieldda sáhttá fas ohcat doarjaga 2024, ja nuppástuhttinprográmma bistá 2035 lohppii.

    Fylkkaráđđi juolluda maid gildii doarjaga ásahit ja ovddidit gielddalaš dearvvašvuođa-, oahppan- ja hálddašanfálaldagaid dán jagi.

    Doarjja lea 427.813 ruvnnu.

    Les på norsk.

    Fylkesråd for næring, plan, kultur og miljø, Marlene Berntsen Bråthen (Sp)
    Foto: Sunniva Tønsberg Gaski / TFFK
  • Kautokeino får 5,5 millioner fra fylkeskommunen

    – Det er med glede vi opplever at omstillingsarbeidet i Kautokeino har oppnådd meget gode resultater på kort tid, sier fylkesråd for næring, plan, kultur og miljø, Marlene Bråthen (Sp), i en pressemelding fra Troms og Finnmark fylkeskommune.

    Kautokeino kommune fikk formelt omstillingsstatus februar 2019 på grunn av at kommunen var i en svært alvorlig situasjon, både nærings- og samfunnsmessig.

    Kommunen får nå 5,5 millioner kroner i 2023 for å fortsette omstillingsarbeidet som de er i gang med.

    Kautokeino kommune kan søke på tilskuddet igjen i 2024.

    Omstillingsprogrammet varer ut 2025.

    Fylkesrådet bevilger også kommunen et tilskudd til etablering og utvikling av kommunale frisklivs, lærings og mestringstilbud for 2023.

    Dette tilskuddet er på 427.813 kroner.

    Fylkesråd for næring, plan, kultur og miljø, Marlene Berntsen Bråthen (Sp)
    Foto: Sunniva Tønsberg Gaski / TFFK