PÅPEKER INHABILITET: Professor Markus Hoel Lie.
Foto: UIT / Lars Åke Andersen– Hun er inhabil etter forvaltningslovens §6 andre ledd. Grunnen til det er at hun er samboeren til kontaktlæreren til parten i saken.
Det forklarer professor Markus Hoel Lie ved Det juridiske fakultet i UiT til NRK.
Kommunestyret i Karasjok vedtok torsdag at de godtar ikke å betale en erstatning på én million kroner til Arnar Vuolab Jørgensen. De anker tingrettens dom til lagmannsretten.
- Les også:
Samboer som sentralt vitne
Det er habiliteten til Berit Astrid Utsi (Ap) det stilles spørsmålstegn ved. Hennes samboer, Børge Johansen, var kontaktlærer for Arnar Vuolab Jørgensen i 8. klasse.
INHABIL? Berit Astrid Utsi.
Foto: Rebekka Ellingsen / NRK«Johansen forklarte at han hadde en særlig omsorg for saksøker. Han fikk en grundig rapport fra klassens forrige kontaktlærer i forkant av skoleåret», kommer det frem i rettsdokumentene.
– Samboeren har hatt en såpass sentral rolle i kommunen. De har ikke klart å avverge mobbingen. Da vil tilliten til at hun skal kunne vurdere upartisk om avgjørelsen skal ankes være svekket, argumenterer Hoel Lie.
Anke-vedtaket ble gjort med knappest mulig margin. Ti stemte for anke. Ni imot.
– Det betyr at hennes stemme var avgjørende for resultatet. Hvis hun hadde stemt annerledes, så ville saken ikke blitt anket, forklarer Hoel Lie.
- Les også:
– Ikke inhabil
Utsi svarer ikke på telefonen, telefonmelding eller Facebook-melding fra NRK.
Hennes partikollega, ordfører Svein Atle Somby, er ikke enig med jusprofessoren.
IKKE INHABIL: Ordfører Svein Atle Somby.
Foto: Dan Robert Larsen / NRK– Vi har sett på habiliteten til alle representantene. Dette har vi drøftet med vår advokat. Vi tolker det slik at representantens samboer ikke er part i saken. Derfor har ikke samboeren til Utsi noen fordeler, tap eller ulempe med dette, forklarer Somby.
Kan man si at representanten Utsi ved å være med på behandlingen hadde mulighet til å forsvare det samboeren har gjort i saken?
– Noen kan forstå det slik, men vi har hatt en juridisk betraktning av dette, bedyrer Somby.
– Inhabilitetsvurderingen skal gjøres med et bredere perspektiv. Man skal se på om det er egnet til å svekke tilliten til hennes upartiskhet. Det at samboeren har hatt en så sentral rolle i denne mobbesaken gjør at det utenfra kan stilles spørsmål om hun er farget av denne tilknytningen, sier Hoel Lie.
- Les også:
– Ikke inhabile
Det var flere andre lærere med i behandlingen av ankesaken. Rettssaken dreier seg på en måte om arbeidsplassen deres.
Hoel Lie mener imidlertid at disse ikke er inhabile.
IKKE INHABILE: Flere av representantene i Karasjok kommunestyre er ansatt i kommunen, og noen av dem på skolen. Det gjør dem ikke til inhabile.
Foto: Dan Robert Larsen / NRK– Mothensynet til for strenge inhabilitetsregler er effektivitetshensynet. I en liten kommune kan mange i kommunestyret være ansatt i kommunen. Derfor vil ikke det være nok at du jobber i kommunen til å bli erklært inhabil, forklarer Hoel Lie.
Jusprofessoren anbefaler kommunen å behandle saken på nytt.
– Det betyr ikke at kommunen ikke kan treffe et nytt vedtak med samme resultat, sier Hoel Lie.
- Les også: