Hopp til innhold

Samer takler diskriminering

Kvener og nordmenn som mobbes, lider oftere av angst enn samer.

Samekofte
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Dette er forløpige resultater i en forskning utført av doktorgradsstipendiat Ketil Lenert Hansen, ved Senter for samisk helseforskning.

Undersøkelsen er gjort i samiske områder blant kvener, samer og nordmenn.

LES OGSÅ: Lett å mobbe en same

Tar det ikke personlig

Studien viser blant annet at diskriminering og mobbing ikke påvirker samers egenrapporterte mentale helse i samme grad som hos kvener og nordmenn. Samer har færre symptomer på angst og depresjon enn kvener og nordmenn har i forbindelse med diskriminering. En mulig forklaring på dette kan være at samer ikke tar diskriminering så personlig som kvener og nordmenn:

– At samer rapporterer om lavere mentalt stressnivå, kan ha sammenheng med at de er vant til å bli diskriminert som gruppe, sier doktorgradsstipendiat Ketil Lenert Hansen. – De opplever nok ikke diskrimineringen så personlig som de andre folkeslagene, sier han i et intervju til Dagens Medisin.

Forberedt på mobbing

Hansens undersøkelse viser at hver syvende til tiende mannlige og kvinnelige deltaker hos dem med samisk bakgrunn opplever at diskrimineringen har gått ut over den psykiske helsen i form av problemer som økt nivå av angst- og depresjonssymptomer.

Tilsvarende rapporterer hver femte mannlige kven og mannlige etniske nordmann om slike problemer. Mest psykiske problemer som følge av etnisk diskriminering og mobbing har kvenske kvinner og etnisk-norske kvinner.

– Jeg tror at samer kan ha et bedre kollektivt vern mot diskriminering gjennom sosialiseringen, der foreldrene har lært sin barn at samer blir utsatt for rasisme og diskriminering, sier Hansen.

Han minner også om at det er ikke tradisjon blant samer å snakke om psykiske problemer, og de lar derfor slike problemer bli innen familien. Det kan også ha å gjøre med det religiøst forankrede begrepet «Det onde øret», som gjør at mange samer tror man blir sykere av å snakke om sykdom, også somatisk.

Korte nyheter

 • Samenes konferanse åpnes i Váhtjer/Gällivare

  I dag, torsdag, åpnet den 22. samekonferansen i Váhtjer/Gällivare. Samekonferansen avholdes hvert fjerde år og det er samerådet som er ansvarlig for forberedelse og gjennomføring av konferansen.

  Konferansen holdes til og med søndag, og temaet for konferansen er "EMPOWERING SÁPMI", eller «styrking av Sápmi» på norsk.

  Åpning av Samekonferanse 2022 Gällivare
  Foto: Nelly Anna Karolina Engström / NRK
 • Nisu ii roasmmohuvvon bargolihkohisvuođas

  Váile 40 jahkásaš nisu Deanus guhte sáddejuvvui odne duorastaga ambulánsahelikopterin Girkonjárgga buohccevissui, ii leat roasmmohuvvan, čállá Finnmárkku buohcceviessu Twitteris. Sii doalahit nissona buohcceviesus áicamii. Boles dieđihii lihkuhisvuođa birra sullii dii.12. Lossa návetrusttet lei gahččan nisu ala ja son sáddejuvvui buohccevissui.

 • Sihkkelgilvu álggii odne

  Arctic Race of Norway sihkkelastingilvu álggii odne Måeffies Nordlánddas. Gilvu bistá njeallje beaivve, sotnabeaivve jovdet mollii Troandimii. Oassálastit sihkkelastet njeallje etáhpa, ja dán jagi lea vuosttaš geardde go okta etáhpa lea biddjon Trøndelágii.

  Syklister på start til Arctic Race i Mo i Rana.
  Foto: Martin Steinholt / NRK