Hopp til innhold

– Politikk er innblandet i Høyesterett-dommen

Førsteamanuensis Ánde Somby (59) antyder at politiske vinder har vært en del av spillet i dommen mot den unge reineieren Jovsset Ánte Sara.

Ande Somby i nyhetsstudio
Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– I mine øyner er denne saken virkelig et steg tilbake for Sápmi. Rettsbruken er ikke teknisk juridisk dømt, og det ser også ut som om politikk har vært innblandet i dommen, sier Somby til NRK.

Etter at dommen ble avlagt i går har den preget nyhetsbildet og mange har kommet med reaksjoner. Somby føyer seg inn i rekken av de som ikke reagerer positivt på dommen.

Sakene går imot befolkningen

Grunnen til at staten tok saken til Høyesterett var på bakgrunn av at de mente at det er for mye rein i reinbeitedistrikt 20 Fálá hvor Sara har etablert sin driftsenhet. Alle siidaer ble pålagt en forholdsmessig reduksjon av reintallet, med henholdsvis 35,6 prosent.

For Sara sin del betyr dette at han må redusere ned til 75 dyr, noe som han mener ikke er levelig. I dommen som kom fra Høyesterett står dette antallet fortsatt støtt.

Dette gjør at den unge reindriftsutøveren enten må redusere flokken sin, eller prøve å få saken opp til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Førsteamanuensis Somby er helt klar på at dette er enda et slag i trynet på samiske saker i Høyesterett.

– Fire saker har vært oppe i Høyesterett i løpet av kort tid, og alle disse sakene har gått imot den samiske befolkningen, sier Somby.

Høyesteretts hus, tidligere Justisbygningen i Oslo tegnet av Hans Jacob Sparre.

BYGGET: Bak disse fire veggene ble saken til Jovsset Ánte Sara avgjort i disfavør mot den unge reineieren.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Samiske saker i motvind

I forbindelse med en annen sak som var i Høyesterett har advokaten til Sara, Trond P. Biti, påstått at norske dommere ikke kjenner godt nok til samisk sedvane. Dermed er det heller ikke lett å akseptere skikker som de ikke er vant til. Dette sier førsteamanuensen seg enig i.

– Dommerne som sitter i Norges øverste domstol kjenner ikke til samiske saker godt nok, og de setter seg ikke godt nok inn i saken i mine øyne, sier Somby.

– Samiske saker i Høyesterett seiler virkelig i motvind per dags dato, erkjenner Somby til slutt.

Høyesterett sier til NRK at de ikke kommenterer avgjørelser utover begrunnelsen som er gitt i dommen, sier Øistein Aamodt, assisterende direktør ved Høyesterett.

Korte nyheter

 • Fortsatt utfordringer ved Apotek 1 etter IT-kollaps

  Det er fortsatt utfordringer ved enkelte av Apotek 1s filialer etter IT-kollapsen fredag.

  Apotekkjeden bekrefter overfor TV 2 at IT-systemene var oppe for de fleste apotek søndag formiddag, men at det er enkelte av filialene som fortsatt har utfordringer.

  – Vi jobber hardt med å få alle opp, opplyser Apotek 1.

  Det var en mislykket oppdatering fra datasikkerhetsselskapet Crowdstrike som fredag slo ut flytrafikk og virksomheter over hele verden.

  Blant norske apoteker gikk IT-skandalen spesielt ut over apotekkjeden Apotek 1. Fredag måtte de stenge alle sine filialer, men de kom etter hvert opp igjen i drift.

 • Jury velger ut tre kandidater til nasjonalt minnested for 22. juli

  30. og 31. august møtes juryen som skal velge ut tre av ti forslag til permanent minnested i Regjeringskvartalet etter terrorangrepet 22. juli 2011.

  Det kom 220 søknader fra kunstnere og arkitekter i inn- og utland som ønsket å være med på å utarbeide et permanent nasjonalt minnested.

  Ti deltakere ble plukket ut, og skissene deres presentert i juni. Nå er en jury i gang med å velge ut tre av de ti forslagene som skal videreutvikles og realitetsorienteres.

  – Jeg kjenner meg beæret som får delta i denne prosessen og føler på et stort ansvar, sier tidligere Oslo-ordfører og leder av juryen, Marianne Borgen (SV), til NTB.

  Hun sier juryens medlemmer allerede er godt i gang med å sette seg inn i forslagene.

 • Bedrifter tapte penger etter manglende mobildekning

  Næringsdrivende i fjellområdene rundt Jotunheimvegen mellom Valdresflye og Skåbu i Nord-Fron retter hard kritikk mot Telenor etter manglende mobildekning.

  Telenor-abonnenter i området hadde ikke internett og mobildekning fra søndag til onsdag, melder avisa Valdres.

  Det private bompengeselskapet Jotunheimvegen har tapt 35 000 kroner i bompenger. Overnattingsbedrifter får nå også mye ekstraarbeid med å kreve inn penger med vipps og faktura i etterkant.

  Særlig overfor utenlandske kunder er det tidkrevende å sende regning etterpå.

  Prosjektleder for dekning i Telenor, Pål H. Lukashaugen, sier at det er umulig å sikre seg fullt ut mot feil i nettet.

  – I denne saken fikk vi feil på basestasjon Bitihorn natt til søndag 14. juli. De brukte tid på å finne feilen og hadde entreprenører ute i området mandag og tirsdag, som jobbet med feilsøking. Natt til onsdag ble feilen rettet, sier han.