Hopp til innhold

– Mangler totalt empati: Påstand om forvaring for Varhaug-drapet

Aktor la i dag ned påstand om 12 års forvaring for 18-åringen som drepte Sunniva Ødegård på Varhaug i Rogaland i fjor sommer. – Tiltalte mangler totalt empati, mener statsadvokaten.

Varhaug-drapssikta

Dersom tingretten følger påstanden fra statsadvokaten, blir 18-åringen den tredje unge lovbryteren i Norge som blir idømt forvaringsstraff.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Minstetiden ble satt til åtte år.

Dette ble klart da statsadvokat Nina Grande i Jæren tingrett i formiddag holdt sin prosedyre i rettssaken etter drapet på Sunniva Ødegård .

– Han har i flere år vært opptatt av vold og tortur. Det er en reell og nærliggende fare for at han på nytt vil begå alvorlig voldskriminalitet, påkeker statsadvokaten.

– Tiltalte har sammenlignet det å drepe et menneske med å kjøre bil uten førerkort, legger hun til.

Statsadvokaten sier at tiltalte totalt mangler empati.

– Han er i ferd med å utvikle en alvorlig psykisk lidelse. Vi aner ikke hvordan det vil gå med ham i framtiden, sier hun.

Tiltalte var 17 år da drapet fant sted. Hvis tingretten følger påstanden fra statsadvokaten vil han i så fall bli den tredje lovbryteren i Norge under 18 år på gjerningstidspunktet, som får forvaring.

Nina Grande

Aktor Nina Grande holdt i dag sin prosedyre i rettssaken etter drapet på Sunniva Ødegård i fjor sommer.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Allerede i tiltalen tok Grande forbehold om å legge ned påstand om forvaring.

Advokater NRK har snakket med tidligere, er kritiske til å bruke forvaring mot mindreårige.

Statsadvokaten sier at det foreligger helt ekstraordinære omstendigheter i saken som gjør at 18-åringen passerer terskelen for forvaring. Lovteksten krever slike ekstraordinære omstendigheter for å kunne dømme så unge lovbrytere til forvaring.

– Hørte stemmer som 13-åring

Forsvareren til den tiltalte 18-åringen, Tor Inge Borgersen, mener hans klient ikke var tilregnelig da drapet fant sted.

Han skal ha vært psykotisk da han drepte, og psykosen var ikke utløst av rus, ifølge Borgersen.

– Tiltalte hørte stemmer i hodet sitt allerede som 13-åring. Det er sannsynlig at han opplevde dette, noe som kan underbygge en mulig schizofreni på drapstidspunktet, sa Borgersen i sin prosedyre.

Forsvareren viste også til uttalelser fra Den rettsmedisinske kommisjon fra mai i år.

– Kommisjonen bemerker at de sakkyndige i denne saken burde ha gått nærmere inn og drøftet tvilen rundt min klients tilstand på drapstidspunktet. Dette har ikke blitt gjort, hevder Borgersen.

Han la ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern for sin klient.

Dette har blitt avvist av de sakkyndige, som blant annet har observert tiltalte i over seks uker på Sandviken sykehus i Bergen i fjor høst.

Sunniva Ødegård

Dette er det siste bildet som er tatt av Sunniva Ødegård. En selfie hun tok kun timer før hun ble drept.

Foto: Privat

Tilfeldig offer

Ifølge 18-åringen var Sunniva Ødegård et tilfeldig offer. Drapskvelden var tiltalte med venner, så på en film og gjorde vanlige ting. Så fikk han for seg at han skulle drepe noen.

Motivet for drapet har fremstått som uforklarlig, men 18-åring selv har forklart drapet med et behov for flukt. Han hadde et sterkt ønske om å komme seg bort fra kontrollregiment han var underlagt.

Åvegen 10 - presenning

Her ble Sunniva Ødegård drept 29. juli på Varhaug i fjor sommer. Kun 100 meter unna barndomshjemmet.

Foto: Pål Berg Mortensen / NRK