Hopp til innhold

Dømt til 12 års forvaring for Varhaug-drapet

Lagmannsretten mener at 19-åringen som drepte Sunniva Ødegård ikke har innsett alvoret i det han har gjort. Nå dømmes han til 12 års forvaring, blant annet for at andre barn skal beskyttes.

«Kjære Sunniva»

NÆR HJEMMET: Sunniva Ødegård ble drept på Varhaug seint om kvelden 29. juli i fjor, da hun var på vei hjem etter å ha besøkt venner.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Kun to mindreårige er tidligere dømt til forvaring i Norge.

– Samfunnsvernet, og da særlig hensynet til andre barn, må tillegges vekt. Andre borgere, og særlig barn, har krav på at samfunnet verner dem mot personer som man vet er farlige, står det i dommen.

Skjerpet straffen

– Det er ikke noe som foreløpig tyder på at han har innsett alvoret i handlingene, er dommen fra lagmannsretten

19-åringen får en strengere straff enn i tingretten. Han er dømt til 12 års forvaring med en minstetid på åtte år, ifølge dommen fra Gulating lagmannsrett.

– Tiltaltes atferd bærer preg av manglende empati og likegyldighet i forhold til andre mennesker, muligens en personlighetsforstyrrelse, men ikke psykose, heter det i dommen fra lagmannsretten.

Funnstaden og trappa

Politiets krimteknikere markerte mandag etter drapsnatten flere funn i en steintrapp mellom en bolig og grusstien hvor Sunniva Ødegård (13) ble funnet drept.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Lagmannsretten legger i dommen vekt på at det er skjerpende omstendigheter at drapet er planlagt og utført på brutalt vis.

I tråd med aktors påstand

Dommen er i tråd med det som var aktors påstand.

– Jeg registrerer at lagmannsretten har vært enig med påtalemyndigheten både når det gjelder skyldspørsmålet og straffutmålingen, sier statsadvokat Nina Grande.

I tingretten ble den 19 år gamle mannen dømt til 11 års forvaring med en minstetid på sju år.

Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte dommen fra lagmannsretten.

Familien håper saken er ferdig

Foreldrene sier via familiens bistandsadvokat at de er fornøyde med dommen i lagmannsretten.

Sunniva Ødegård

Dette er det siste bildet Sunniva Ødegård tok av seg selv. Selfien er tatt mindre enn to timer før hun ble overfalt og drept.

Foto: Privat

– De håper at det ikke blir en ny runde i retten, men er forberedt på at forvaringsspørsmålet blir prøvd i Høyesterett, sier bistandsadvokat Harald Øglænd.

Drapet på den 13 år gamle jenta skjedde 29. juli i fjor. Sunniva Ødegård ble funnet drept i nærheten av hjemmet sitt på Varhaug i Rogaland. Drapsvåpenet skal ha vært en hammer.

Vurderer anke til Høyesterett

19-åringens medforsvarer opplyser til NRK at de nå vurderer å anke forvaringsspørsmålet til Høyesterett.

– Vi må sette oss skikkelig inn i dommen først. Det skal særdeles mye til for at en under 18 på gjerningstidspunktet skal idømmes forvaring. I de to tilfellene det er blitt gitt, så ligger det en omfattende historikk rundt de tiltalte. Det gjør det ikke her, sier medforsvarer Aleksander Steinsvåg.