Hopp til innhold

18-åring risikerer forvaring for drapet på Varhaug

18-åringen som drepte Sunniva Ødegård (13), er også tiltalt for likskjending. Statsadvokaten vil vurdere påstand om forvaring.

Varhaug-drapssikta

Her er den drapssiktede fotografert 13. september i fjor da han ble overflyttet fra et fengsel på Østlandet til Stavanger for videre varetektsopphold.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Tiltalen lyder på drap, likskjending, falsk anklage og to tilfeller av skadeverk, sier statsadvokat Nina Grande til NRK.

Likskjendingen skal ha skjedd i form av seksuelle handlinger og forsøk på påtenning.

I tiltalen har statsadvokaten også tatt forbehold om å legge ned påstand om forvaring, noe som bare kan gjøres i helt ekstraordinære tilfeller for lovbrytere som er under 18 år på gjerningstidspunktet.

Drept med hammer

– Hvorvidt vi kommer til å legge ned forvaringspåstand, avhenger av resultatet i en Høyesteretts-sak like før påske som også handler om en ung lovbryter, sier Grande.

– Mener dere gjentakelsesfaren er høy for 18-åringen?

– Det må retten ta stilling til.

Blomster og lys på stedet der Sunniva Ødegård ble funnet drept

I dagene etter drapet ble åstedet fylt av blomster og bamser for å minnes Sunniva.

Foto: Erlend Frafjord / NRK

Ifølge tiltalen, som er tatt ut etter ordre fra Riksadvokaten, skal 18-åringen ha slått Sunniva Ødegård i hodet flere ganger med en hammer.

– Ikke psykotisk

Varhaug-drapet var ferdig etterforsket i slutten av februar. Den skal opp i Jæren tingrett 15. mai, og det er satt av over fire uker til rettssaken.

De rettspsykiatrisk sakkyndige har konkludert med at 18-åringen ikke var psykotisk i gjerningsøyeblikket, men dette blir det opptil tingretten å vurdere.

Det har tidligere kommet fram at 18-åringen var påvirket av narkotiske stoffer da han drepte Sunniva Ødegård.

Faren varslet politiet

Da den nå drapstiltalte mannen kom hjem natt til mandag 30. juli i fjor reagerte faren hans på de blodige klærne. Faren ringte neste dag til Jæren lensmannskontor på Bryne og fortalte at sønnen ønsket å forklare seg for politiet.

Etterforsking av drapet på Varhaug

Krimteknikere fant spor etter drapshandlingen i denne trappen like ved der Sunniva ble funnet.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Drapet skal, ifølge tiltalen, ha skjedd rundt klokka 22.45 søndag 29. juli. 13-åringen var da på vei hjem etter å ha besøkt venner.

Deler av likskjendingen skal ha skjedd flere timer etter selve drapet.

Alt tyder på at Sunniva var et tilfeldig offer, selv om det var et visst kjennskap mellom tiltalte og den drepte gjennom deres søsken.

Prøvde å trekke inn en annen

Punktet om falsk anklage handler om at 18-åringen under et avhør 8. august i fjor skal ha sagt til politiet at en annen person var med ham da han forsøkte å fjerne liket.

Dette viste seg ikke å stemme.

18-åringen skal samme kveld som drapet skjedde også ha knust vinduet i en inngangsdør i Trekløveren barnehage på Varhaug ved å kaste eller slå en stein eller hammer mot vinduet.

Tiltalen omfatter også et forsøk på å tenne på Varhaug ungdomsskole tre uker før drapet.

18-åringen erkjenner straffskyld for drap, men ikke for de andre tiltalepunktene, ifølge hans forsvarer, Tor Inge Borgersen.

– Vond og vanskelig tid

I en pressemelding skriver familiens bistandsadvokat, Harald Øglænd, at Sunnivas foreldre er kjent med tiltalen.

Sunniva Ødegård
Foto: Jon Ingemundsen / Stavanger Aftenblad

– Det har vært en vond og vanskelig tid for hele familien. Begge foreldrene har vært sykmeldt i perioder, skriver Øglænd i meldingen.

Han forteller også at de ser frem til at saken skal behandles i retten, samtidig som de ser for seg at det blir en stor belastning å få presentert saken med alle detaljer.