Fjernsynets historie

Hele verden rett inn i stua via en skjerm. Så naturlig for oss i dag, så merkelig for folk flest da det kom. Men svært så raskt tok teven som vårt viktigste og sterkeste massemedium.

Fjernsynets historie i Norge går helt tilbake til 1954. Da startet NRKs TV-eventyr i det små med prøvesendinger, før man visste om fjernsynet var kommet for å bli eller ikke. 
I 1971 kommer den store fargedebatten i Stortinget, der noen er skeptiske til innføring av fargefjernsyn. Saksordfører Einar Førde, som senere ble kringkastingssjef, oppsummerer debatten med det berømte utsagnet om at puritanere ikke vil se synden i farger.
Med distriktskontorene og linjer til Svalbard blir hele landet etter hvert knyttet sammen til ett TV-rike. I dette klippet har vi samlet noen høydepunkter fra NRKs TV-historie.

I 1954 startet de første prøvesendingene med fjernsyn i Norge. Se hvordan TV ble allemannseie - og til slutt kom helt til Svalbard!

På 1950-tallet kom de første prøvesendingene, i 1960 var det klart for ordinære fjernsynssendinger i Norge.

Først kom radioen, så begynte snart forsøkene med å sende lyd- og bildebølger gjennom lufta.

Norge samles til ett rike.
20. august for 50 år siden var en merkedag for Norge og for NRK: Fjernsynet ble offisielt åpnet. Interessen for fjernsynet eksploderte og endret Norge for alltid. I hittil ukjente intervjuer med noen sentrale pionerer skildrer disse øyenvitnene den fargerike tida da pågangsmot og kreativitet var viktige drivkrefter. Pionerene opplevde både internasjonal suksess og følelsen av å være med på noe stort: Å samle folket. I 1967 var de viktigste senderne på plass på fjelltoppene, og man kan si som fjernsynsdirektør Otto Nes: Norge var samlet til ett rike.

Hør programdirektør Otto Nes og andre norske fjernsynspionerer fortelle om hvordan fjernsynet kom til Norge.

Les også: Dette ser vi helst på TV

Hele verden inn i stua

Fjernsynet bød snart både på nyheter, filmer, sport, serier, seriøst og useriøst, tidsfordriv og folkeopplysning. Plutselig hadde vi hele verden i stua vår. Først i svart/hvitt - senere i farger. Først på små og klumpete skjermer - så på store og flate.

Fjernsynet har blitt en utrolig sterk del av vår hverdag. I Norge som i store deler av den øvrige verden er fjernsynet blitt vår viktigste både underholdnings- og informasjonskanal.

Les også: Tidenes mest populære norske tv-programmer

De første tv-bildene

På 1920-tallet begynte man de første forsøkene og noen år senere begynte man med de første prøvesendingene i USA og England. I 1936 startet de første ordinære tv-sendingene i London.

I Norge prioriterte NRK lenge å bygge ut radioen. De første norske prøvesendingene tok derfor ikke til før i 1954. Norge var dermed sent ute i forhold til mange andre land med å innføre fjernsyn.

De første prøvesendingene for fjernsyn starter 12. januar 1954. Aftenposten har satt opp en fjernsynsmottaker på Egertorvet i Oslo, og flere tusen mennesker har samlet seg for å for å se de første bildene. Spenningen er til å ta og føle på.

De første fjernsynsbildene blir vist offentlig i Norge 12. januar 1954.

Offisiell tv-åpning i 1960

Interessen for levende bilder og lyd rett inn i stua var stor. Lørdag 20. august 1960 kunne H M kong Olav omsider erklære fjernsynet for offisielt åpnet også i Norge.

- Ingen grunn til å være redd for fjernsynet, sa daværende statsminister Einar Gerhardsen da han ønsket fjernsynet velkommen til Norge.

Video Prøvebilde Trondheim 1961

I 1961 var det klart for fjernsyn i Trøndelag.

De første årene var bildene kun svart/hvitt, men det nye mediet trollbandt folk i enda større grad enn radioen hadde gjort noen tiår tidligere.

Plutselig fikk man hele verden i lyd og bilder rett inn i stua. Se kong Olav åpne bruer, se norske idrettsutøvere ta OL-gull og se det første menneske sette sin fot på Månen.

Så kom fargene

I 1971 diskuterte Stortinget om fargefjernsyn skulle innføres i Norge. Andre land hadde hatt farge-tv en god stund, men det var et stort løft å oppruste sendenettet i langstrakte Norge for å sende tv-signalene i farger. Også i NRK betød farger store investeringer.

Det var i farge-tv-debatten daværende stortingsrepresentant og senere kringkastingssjef Einar Førde sa ”Synda er komen til jorda, men vi vil ikkje ha ho i fargar.”

Men farge-tv ble det og kong Olav nyttårstale nyttårsaften 1971 var tyvstarten og første sending i farger på norsk fjernsyn.

Før det ble fargene til og med tatt bort om de fantes i programmet av sendetekniske grunner, men fra 1972 ble det prøvesendinger og farger ble raskt standard. Fra 1975 ble det ordinære farge-tv-sendinger fra NRK.

Mange vil huske Jon Skolmen og Trond Kirkvaag klassiske "farge-tv-åpning". De markerte overgangen til farge-tv på sin måte i NRKs bidrag til Montreux-festivalen i 1976. Men da hadde mange forlengst skiftet ut sine gamle svart-hvitt apparater og allerede blitt vant til farver på tv-skjermen.

Dagsrevyen har vært en del av nordmenns liv i snart 50 år. Presentasjonen og innpakningen av tv-nyhetene har forandret seg mye siden 1960, og nå er den fornyet enda en gang. Her får vi et innblikk i den historiske utviklingen, og en av dem som har vært der lengst er Einar Lunde. Han og hans makker, Ingvild Bryn, tar oss med bak kulissene i Studio 5 og gir oss et innblikk i hvilken rolle programlederne har, og hadde. Norsk dokumentar fra 2007.

Dagsrevyen har i snart 60 år samlet det norske folk til en daglig nyhetsoppdatering. Visuelt og i form er det mye som har endret seg i løpet av årene. Dette tilbakeblikket er laget i 2007.

Kun en kanal

Med en tv-kanal ser hele Norge de samme programmene og ved større begivenheter samler hele landet seg rundt fjernsynsapparatene. NRK bygger ut fjernsynstilbudet og distriktskontorene får også tv-utstyr. Populære programposter som Norge rundt kommer på lufta.

Etter at Einar Lunde debuterer som programleder i Dagsrevyen den 27. september 1970 blir han snart å regne som en husets venn i svært mange norske hjem. Og mange er like opptatt av hvilket slips han har på som hva han sier og forteller.

Mange føler de er på nikk med detektivtimens Derrick og ønsker god natt tilbake til tv-vertinne Ragnhild Sælthun Fjørtoft når hun avslutter tv-kvelden like etter klokka 23.00.

TV -utbyggingen fullført

Som en julegave får beboerne på Svalbard direktesendt fjernsyn fra og med 22. desember 1984. Før den tid har de fått tilsendt opptak av TV-sendingene.

Med satellitt-TV til Svalbard regnes utbyggingen av fjernsynet som fullført. Helt siden de første sendingene gikk på lufta i 1960 er sendenettet bygd ut. Først med store TV-sendere, så med lokale omformere for å nå de i skyggen av hovedsenderne.

I 1984 har et stort flertall av norske husholdninger fått TV-signaler til sitt hus.

Først med digitaliseringen av fjernsynet som var ferdig i 2009 fikk alle i Norge et komplett TV-tilbud. Da ga Stortinget en garanti for at alle på sin faste adresse skulle få et fullverdig TV-tilbud.

NRK får konkurranse

Rundt 1980 blir det både vanskelig teknisk å opprettholde NRK-monopolet og et politisk ønske om mer mangfold.

De som bodde nær Sverige kunne kjøpe seg "Sverige-antenner" og ta del i svenske tv-kanaler.

16. desember 1981 ble kringkastingsmonopolet brutt. Da la kulturminister Lars Roar Langslet fram listen over dem som skulle få drive forsøksvirksomhet med nærradio og lokalfjernsyn i Norge.

Via satellitt blir det mulig å ta inn utenlandske tv-stasjoner. I 1988 kommer det en egen lov om nærkringkasting. Dette året startet både TV3 og TV Norge med sendinger. På kort var det blitt et stort mangfold i tv-tilbudet.

Se også: Pausefiskene fra NRK-fjernsynets barndom

TV 2 kommer

Stortinget lyser ut konsesjon for et alternativt riksdekkende tv-tilbud til NRK. I november 1991 får TV2 A/S konsesjon til å drive riksdekkende reklamefinansiert fjernsyn. Hovedsetet legges til Bergen. 5. september 1992 starter TV2 sine sendinger.

TV 2 blir raskt et populært alternativ til NRK. Kanalen satser på sport, norskprodusert underholdning og aktualitetsprogrammer.

NRK ble utfordet og måtte skjerpe seg for å beholde sine seere. NRK2 etableres i 1996 for å utvide NRKs TV-tilbud. Via en tv-kanal nummer to kan NRK utdype og utvide sitt totale tv-tilbud.

Fjernsynet blir digitalt

Utviklingen av tv-tilbudet skjer utrolig fort på 1990 og 2000-tallet. Via bakkenett, kabel- og satellitt blir det mulig å ta inn all verdens fjernsyn. Ønsker du det kan du ta inn nesten så mange tv-kanaler du vil.

Mediene smelter sammen. Alt blir digitalt. De analoge tv-signalene erstattes av digitale signaler. Noe som også medfører en rekke nye muligheter og utvidelse av det totale tv-tilbudet.

NRKs trekanaltilbud

I 2007 legger NRK om sitt fjernsynstilbud og lanserer trekanal-fjernsynet. NRK1 forblir den store og brede kanalen, NRK2 blir fordypningskanalen og den nye NRK3 barnas og ungdommens kanal.

Mye av sendetiden på NRK3 er viet NRK Super. NRKs flermedielle barnetilbud som også har fyldig plass både i radioen og på nett.

TV direkte og i opptak

Mens du tidligere måtte være tilstede og se tv-programmene akkurat da de ble sendt, gjør nett og bokser med opptaksmuligheter det stadig lettere å se tv når det passer deg.

NRKs nett-tv blir utrolig populær. Her kan du både se kanalene direkte eller programmene i opptak. Du trenger ikke skynde deg hjem for å rekke Dagsrevyen, den ser du på nettet når det passer deg senere på kvelden.

Følger du med på en amerikansk serie kan du laste den ned og se episodene på et nettbrett, en PC eller en annen plattform når det passer deg å se den og ikke når en tv-kanal finner det for godt å sende akkurat denne serien.

Det første mennesket setter sin fot på månen 21. juli 1969. NRKs romfartsekspert Erik Tandberg og Neil Armstrong selv beskriver dette historiske øyeblikket.

21. juli 1969: Det første mennesket, Neil Armstrong, setter sin fot på månen og på jorda kan vi sitte og følge med. Et historisk øyeblikk på så mange måter - også fjernsynshistorisk.

NRK stadig et førstevalg

Selv om tv-kanalene blir stadig flere og tv-programmer kan en laste ned og se så mange steder, liker mange stadig å få et skreddersydd tv-tilbud via en tv-kanal.

NRK representerer et ikke-kommersielt alternativ basert på norsk språk, kultur og tradisjon i forhold til de reklamebasert konkurrentene.

Mens allmennkringkasterkanalene i mange av våre naboland mister svært mange seere til sine kommersielle konkurrenter klarer NRK stadig å være en foretrukket kanal for svært mange norske tv-seere.

NRK legger stor vekt på å være et tilbud fra hele landet til hele landet. NRK har et sterkt distriktsnett og kan speile Norge på en måte som svært mange norske tv-seere setter pris på.

NRK er et ikke-kommersielt alternativ for norske tv-seere. En statlig eid allmennkringkaster som tilbyr et bredt programtilbud tuftet på norsk språk og kultur. NRK er finansiert gjennom en kringkastingsavgift eller lisens som alle i Norge som har et fjernsynsapparat må betale.

Nordmenn så i gjennomsnitt 2 timer og 53 minutter på TV daglig i 2015, noe som er en nedgang på 1 minutt fra 2014. Personer over 60 ser mest på TV.

Les mer: Så mange ser, surfer og hører

Regionale TV-sendinger

Vestlandsrevyen var NRKs aller første faste distriktssending på Tv. Tidligere kringkastingssjef Einar Førde satset nettopp på dette området for å styrke regionen rundt Bergen etter at TV 2 var kommet på luften.

11. september 2016 var det 25 år siden Hordaland og Sogn og Fjordane med Vestlandsrevyen fikk sin helt egen nyhetssending.

Les mer: Vestlandsrevyen 25 år

Norge rundt i over 40 år

Siden 2. oktober 1976 har TV-institusjonen Norge Rundt vært på lufta. Etter 40 år betød det 1673 sendinger med 10.223 reportasjer, 818 dyrehistorier, 576 innslag om musikere og 128 treskjærere, for å nevne noe.

Norge rundt har i alle år vært et fellesprodukt fra NRKs distriktskontor. Redaksjonen ligger i Bergen og NRK Hordaland hvor programmet sys sammen, mens programlederen og innslagene kommer på omgang fra distriktskontorene.

Les mer:

Norge i dag

Norge i dag begynner også å bli en kjent traver i TV-verdenen. Programposten startet opp i 1997 som en del av den daværende nyhetstimen på NRK2, men har forlengst funnet sin plass som del av Dagsrevyen 21 på NRK1 med rundt en halv million en vanlig kveld.

Mer fjernsynshistorie:

Historien om NRKs talkshow spenner seg fra Rolf Kirkvaag til Anne Lindmo, og er en historie preget av elefanter, bankranere og en kvinnelig bussjåfør som kan spille munnspill. Programleder Njål Engesæth og NRK-veteran John Andreassen ser på 50 år med topper og bunner, i et forsøk på å forstå hvorfor fjernsynets talkshow har blitt slik de har blitt. (1:6)

Tilbakeblikk på TV-underholdningen fra 1950-tallet og fram til i dag.

NRK Barne-TV har i løpet av 50 år gått fra det gørr kjedelige til det komplett absurde. Men har det vært bra? Lisenskontrolløren retter et kritisk blikk på NRKs forsøk på å lage TV for barn. Subjektivt arkivprogram, programleder Njål Engesæth. (1:4)

Gjennom programserien Lisenskontrolløren får vi mulighet til mange tilbakeblikk fra norsk fjernsynshistorie.

(Flere programmer fra de seriene med programmer som vi viser til i denne artikkelen, med innhold om norsk TV-historie, kan søkes opp i NRKs TV-spiller - tv.nrk.no)