Rundt og rundt i 35 år

Evighetsmaskinen Norge rundt går inn i sitt 35. år. I dette årtusen har det aldri vært så mange seere som i 2010 med 743 000 i snitt.

Norge rundt i Pepperkakebyen i Bergen

Publikumsmagnet gjennom 35 år. Anne Cathrine Syversen er programleder, Sissel Rikheim bak kamera og Trond Baugstø lydmann da opptak til sending nummer 1401 nylig ble gjort i Pepperkakebyen i Bergen.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

- Ingen slitasjeskader, vi fortsetter å spre livsglede som vi alltid har gjort, sier redaktør Oddbjørn Rosnes ved NRK Hordaland.

Mer enn 1400 sendinger har gått på lufta siden starten i 1976. "Konseptet" som det så vakkert heter er svært lite forandret når programmet i 2011 går inn i sitt 35. år.

To ganger i 2010 hadde Norge rundt over en million seere. Markedsandelen er også sterk. Mer enn annenhver tv-seer velger Norge rundt når han skal se på fjernsyn på fredagskvelden. Markedsandelen steg fra 51,1 prosent i 2009 til 53 prosent i 2010.

Suksessoppskriften er ikke redaktør Oddbjørn Rosnes redd for skal gå ut på dato. - Neida, det finnes et utall med historier vi kan lage. Det er bare å finne dem og fortelle dem på en spennende måte. Formidle livsglede på en slik måte at folk bare må se Norge rundt hver eneste fredag. Det er vårt mantra, sier Rosnes.

Beste år dette årtusen
Med 743 000 seere i snitt i fjor er grepet om tv-seerne fortsatt svært så godt. I dette årtusen har aldri så mange sett programmet som i 2010. Sterke tall i en tv-virkelighet som er en helt annen enn da programmet så dagens lys. Da var ikke å se på tv-seernes eneste alternativ. Slik er det absolutt ikke i dag.

Mens grunnresepten er den samme: Distriktskontorene lager innslagene og bidrar med en programleder i turnus som syr det hele sammen.

 programleder i Norge rundt: Anne Cathrine Syversen

Mellomstikkene har nærmest blitt et program i programmet. Grunnoppskriften er den samme, men innpakningen av innslagene har forandret seg stort siden starten i 1976. (Foto: Jon-Annar Fordal)

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Men innpakningen har blitt en helt annen. De første årene satt Norge rundt-programlederen stiv som en pinne på en stol og introduserte innslagene. Nå er mellomstikkene nærmest blitt et program i programmet.

Pepperkakebyen i Bergen er rammen rundt dagen vi får være flue på veggen. Sammen med Sissel Rikheim og Trond Baugstø fra den faste redaksjonen i Bergen er Anne Cathrine høyt og lavt i Pepperkakebyen for å sy sendingen sammen.

Ikke lenger pent stille på en stol
Hun sitter absolutt ikke pent stille på en stol som de første Norge rundt-programlederne. Hun spretter rundt høyt og lavt med kameraet og seerne som sin gode venn. Alle innslag og manuset lett tilgjengelig på Iphonen hadde heller ikke forgjengerne. Ellers er Anne Cathrines jobb akkurat den samme som for hennes snart 200 forgjengere i programlederrollen.

I dagene før Anne Cathrine & Co er i Pepperkakebyen har innslag om gutter som leker seg med fingerboard på Øyer, hestetemmere på Gjermundnes, blikk inn i et spinneri i Seljord, vakre naturbilder fra Nordland og besøk på et krambumuseum i Ølen blitt overspilt til Bergen.

Anne Cathrine presenterer det ene etter det andre samtidig som vi blir tatt med på en tur rundt i Pepperkakebyen.

Arnt Ryvold ønsker velkommen til det første Norge rundt på NRK lørdag 2. oktober 1976 kl 18.45.

Arnt Ryvold ønsker velkommen til det første Norge rundt på NRK lørdag 2. oktober 1976 kl 18.45.

Foto: NRK

- Å holde på seerne og skape en "må se"-faktor er derfor viktig i dagens tv-virkelighet. Det er en stor tillitserklæring at vi stadig får være startskuddet på Gullrekka hver fredagskveld, fortsetter Rosnes.

Distriktskontorenes boltreplass
Norge rundt har bestandig vært distriktskontorenes boltreplass. Hit får programledere komme og boltre seg og sprelle litt mer enn det de normalt kan gjøre i travle turnuser på hjemmebane. Et lite friminutt er det som oftest også å få lage Norge rundt-innslag.

I Pepperkakebyen har Anne Cathrine Syversen fått besøk av en hel barnehage som skal hjelpe henne med å lage et av mellomstikkene. I sin flotte pepperkakekjole sprader hun omkring med en lang hale av barn på slep.

- Litt annerledes virkelighet enn mitt daglige virke som radio- og tv-journalist hjemme i Porsgrunn, men dette er bare gøy. Ikke er det på direkten heller, så blir noe feil gjør vi det bare på nytt, sier hun med et smil.

Og rundt omkring i de tusen hjem og vel så det satt 814 000 personer og valgte Norge rundt på sin fjernkontroll akkurat denne fredagskvelden.

---

Fakta Norge rundt

  • På lufta siden 2. oktober 1976.
  • Over 1400 programmer sendt og nesten 200 har vært programledere.
  • I 2010 har i snitt 743 000 seere sett Norge rundt. Ikke på ti år har programmet vært så populært.
  • Sendes på NRK1 fredager kl 19.40 eller kan når som helst sees på NRKs nett-tv. Her ligger også eldre utgaver.

Utdrag fra første utgave av Norge Rundt, sendt 2. oktober 1976 med Arnt Ryvold som programleder.


Se: Norge Rundt-sending nr 900 med utdrag fra første utgave av Norge Rundt, sendt 2. oktober 1976, med Arnt Ryvold som programleder. Asgeir Spange Brekke er hovedprogramleder.