Hopp til innhold
Vaksinering med koronavaksine i Bergenshallen
Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Koronavaksine og -medisin

Oppsummert

En rekke vaksiner mot koronasykdom er utviklet og produsert på rekordtid. Noen vaksiner undersøkes for sjeldne, men alvorlige bivirkninger. I Norge er to vaksiner i bruk: PfizerBiontech og Moderna, mens bruken av AstraZeneca-vaksinen er avsluttet.

  • AstraZeneca saksøkes for koronavaksinen

    Det svensk-britiske legemiddelselskapet AstraZeneca saksøkes i Storbritannia som følge av koronavaksinen.

    Et av søksmålene gjelder en kvinne som døde i mars 2021 etter at hun fikk AstraZenecas koronavaksine. Søksmålet er anlagt av den avdøde kvinnens ektemann.

    Ifølge mannens advokat er det 50 andre klienter som også planlegger å saksøke legemiddelselskapet de neste månedene.

    En annen sak gjelder en person som fikk blodpropp kort tid etter å ha fått vaksinen. Storbritannia var det første landet i verden som godkjente Astra Zenecas koronavaksine. Etter godkjenningen ble det imidlertid besluttet å innføre restriksjoner for pasienter under 40 år på grunn av særlig risiko for blodpropp.

    AstraZeneca ønsker ikke å kommentere søksmålet, men en talsperson for selskapet sier at pasientsikkerheten er deres høyeste prioritet.

    (NTB)

    UtTST41VquI
    Foto: NTB
  • Inntektene til Pfizer synker drastisk

    Legemiddelprodusenten Pfizer hadde et inntektsfall på 54 prosent i andre kvartal sammenlignet med i fjor.

    Inntektene endte på 12,7 milliarder dollar, ned fra 23,7 milliarder dollar i andre kvartal 2022. Det tilsvarer et fall fra 242 milliarder kroner til 130 milliarder kroner.

    Det store inntektsfallet skyldes mindre etterspørsel etter koronavaksine og legemidler for behandling av covid-19, ifølge Pfizer.

    Resultatet endte på 2,3 milliarder dollar. Det er omtrent en firedel av resultatet i samme kvartal i fjor. Ifølge analysebyrået Thomson Reuters var resultatet likevel bedre enn ventet. (NTB)

    Vaksinering Covid-19
    Foto: Berit Roald / NTB
  • Kennedy fordømmer Kennedy for covid-påstand

    Kerry Kennedy som er søster til den demokratiske presidentkandidaten Robert F. Kennedy Jr., tar offentlig avstand fra sin bror etter at han koblet korona-pandemien og jøder sist uke. Broren har uttalt at covid-19 var målrettet mot hvite kaukasiere og svarte, og at jøder er mest immune.

    – Jeg fordømmer min bror usanne og beklagelige uttalelse om at covid-19 var laget for å ramme etniske grupper, skriver hun i en uttalelse mandag.

    Robert F. Kennedy Jr., som er nevøen til USAs tidligere president John F. Kennedy, har kommet med en lang rekke konspiratoriske påstander om opphavet til korona-pandemien, og er en sterk motstander av koronavaksinering.

  • Mange får nei til vaksine-erstatning

    Bare én av tre som søker erstatning for sykdom eller skader av koronavaksiner, får medhold, viser tall fra Norsk Pasientskadeerstatning.

    Man har krav på erstatning så lenge vaksinen i vaksineprogrammet kan være årsak til skaden, og det ikke finnes én eller flere andre mer sannsynlige årsaker.

    Direktør Kristin Cordt-Hansen i Norsk Pasientskadeerstatning sier forskningen kan avsløre flere bivirkninger av vaksinen.

  • Studie: Koronavaksinen har ikke ført til at flere kvinner oppsøker lege for mensforstyrrelser

    Koronavaksine har ikke ført til at kvinner i større grad oppsøker lege som følge av menstruasjonsforstyrrelser, ifølge en stor svensk studie.

    Studien, som er publisert i BMJ Journal, er den største som er gjort om koronavaksiner og menstruasjonsforstyrrelser, opplyser hovedforsker Rickard Ljung.

    Forskerne har sett på pasientdata fra det svenske helseregisteret som omfatter nær 3 millioner kvinner – rundt 40 prosent av den kvinnelige befolkningen i Sverige.

    Mens tidligere studier om emnet har tatt for seg selvrapporterte data om menstruasjonsforstyrrelser, for eksempel fra apper som overvåker menstruasjonssyklusen, har den svenske studien også undersøkt hvorvidt kvinner oppsøkte helsehjelp for problemene.

    – Det vi ser, er at det ikke virker som om disse forstyrrelsene er så alvorlige at kvinnene har oppsøkt helsehjelp, sier Ljung.

    Forskerne understreker at problemene likevel kan være forstyrrende, selv om kvinnene ikke har oppsøkt lege. De påpeker også at oppmerksomhet om disse sakene i mediene kan påvirke selvrapporteringen.

    Siden koronavaksinasjonene ble satt i gang for om lag to og et halvt år siden, har flere kvinner verden om rapportert om endringer i menstruasjonssyklusen ved bruk av Pfizers eller Modernas vaksine.

    Studien har undersøkt første, andre og tredje dose med vaksiner fra Pfizer, Moderna og AstraZeneca blant svenske kvinner i aldersgruppen 12–74 år mellom desember 2020 og februar 2022.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no