Hopp til innhold
Vaksinering med koronavaksine i Bergenshallen
Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Koronavaksine og -medisin

Oppsummert

En rekke vaksiner mot koronasykdom er utviklet og produsert på rekordtid. Noen vaksiner undersøkes for sjeldne, men alvorlige bivirkninger. I Norge er to vaksiner i bruk: PfizerBiontech og Moderna, mens bruken av AstraZeneca-vaksinen er avsluttet.

 • AstraZeneca beklager etter vaksinebivirkningene

  Vaksinemakeren AstraZeneca beklager at friske, uskyldige mennesker ble rammet av bivirkningen som stanset bruken av denne vaksinen i Norge. Fem mennesker døde.

  Norge tok AstraZeneca-vaksinen ut av bruk etter flere meldinger om uvanlige blodpropper. Flere ble syke, og fem helsearbeidere som hadde fått vaksinen, døde.

  – Det som skjedde, er utrolig sørgelig og trist. Vi har kondolert til familiene som har tatt kontakt med oss, og de har selvsagt vår dypeste medfølelse, sier kommunikasjonsdirektør for AstraZeneca, Jacob Lund, til VG.

  – Vi beklager at uskyldige, friske mennesker ble rammet. Samtidig har vaksinen også vært med på å spille en avgjørende rolle i å slå tilbake pandemien, sier han. (NTB)

 • Må kaste koronavaksiner

  Få land i verden vil ta imot koronavaksiner fra Norge. Nå går 137.000 doser ut på dato og må kastes. Samtidig vil det bli levert flere doser fremover.

  EU og Pfizer har en avtale om at legemiddelfirmaet skal fortsette å levere vaksinedoser. Norge er en del av denne avtalen. Vaksinene fra Pfizer har kort holdbarhet og trenger lagring i ultrafrysere.

  Assisterende direktør i FHI, Geir Bukholm, sier til Aftenposten at lagringskapasiteten i fryserne blir overfylt når det kommer flere vaksiner til Norge.

  – Det fører til at vi skifter ut «gamle» vaksinedoser med nye, slik at vaksinelageret består av vaksinedoser med lengst mulig holdbarhet, sier han til avisen.

  Over åtte av ti har så langt tatt tre doser i Norge. (NTB)

 • Felles vaksinesenter for hele Oslo

  Fra i sommer skal alle koronavaksiner settes på senteret i Nydalen i Oslo, skriver Nordre Aker Budstikke.

  Kommunen trapper ned sin vaksinering, og vil derfor ha ett senter for alle byens innbyggere.

  Dermed slår de alle vaksinesentrene i bydelene sammen med senteret i Nydalen.

  Ifølge bydelsoverlegen vil sammenslåinga skje 1. juli. Det er fremdeles usikkert om det er bydelen eller Helseetaten som skal drifte senteret.

 • Norge har overskudd av koronavaksiner – ingen vil ha

  Titusenvis av koronavaksiner som ligger på norske lagre, blir trolig kassert fordi lavinntektsland ikke vil ha dem, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

  – Vi har derfor et overskudd av koronavaksiner for øyeblikket, skriver FHI på sine nettsider.

  Norge og EU har investert tungt i vaksineutvikling for å sikre nok vaksiner til befolkningen. Samtidig har man akseptert risikoen for et overskudd av doser, ifølge FHI.

  Planen var å donere vekk et eventuelt overskudd. Men etterspørselen i lavinntektsland for å ta imot koronavaksiner fra Norge faller, trass i lav vaksinedekning.

  – For første gang i pandemien overstiger nå tilgangen etterspørselen etter koronavaksinedoser. Dette gjelder de fleste land i EU, også Norge, skriver FHI.

  Vaksinedoser som ikke kan brukes i Norge, må derfor kasseres. Det har allerede skjedd med nærmere 140.000 doser. (NTB)

 • EMA håper å ha godkjent koronavaksine for virusvarianter innen september

  Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) sier at de håper å ha godkjent koronavaksiner som er tilpasset virusvarianter, slik som omikron, innen september, skriver Reuters.

  – Vi håper at de kan være klar for utrulling i EU til høsten, sier Marco Cavaleri, leder for vaksinestrategi i EMA.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no