Hopp til innhold
Koronavirus
Foto: CDC

Koronaviruset

Oppsummert

Koronapandemien er et verdensomspennende utbrudd av den smittsomme sykdommen covid-19 som skyldes koronaviruset sars-CoV-2. Spredningen av viruset og muterte varianter førte til svært inngripende smitteverntiltak i Norge og verden fra mars 2020.

 • Ny koronavariant oppdaget i Danmark

  BJ.1, en ny variant av covid-19, har blitt oppdaget i Danmark.

  Det bekrefter helseministeren i Danmark, Magnus Heunicke, bekrefter på Twitter. Heunicke sier videre at det er snakk om to tilfeller, og at det var forventet at varianten ville dukke opp i Danmark.

  – Statens Serum Institut er på nåværende tidspunkt ikke bekymret, men følger situajsonen tett, skriver den danske ministeren.

 • Dronning Margrethe har fått korona

  Danske dronning Margrethe II har fått korona. Det skjer kun få dager etter dronning Elizabeths begravelse, der dronningen var til stede.

  – H.M. Dronningen ble i går kveld testet positiv for covid-19 og oppholder seg nå på Fredensborg slott. Dronningens aktiviteter i denne uke er således avlyst, skriver det danske kongehuset.

 • Etter korona: 4000 sendt til rehabilitering

  Nesten 4000 pasienter er så langt blitt sendt til rehabilitering på grunn av senfølger av covid-19. Det viser tall NRK har innhentet. De som er hardest rammet er kronikere som sliter ekstra tungt med pusten etter korona, men de fleste sliter med utmattelse og hodepine. Overlege Odd-Magne Fjellstad ved LHL-sykehuset Gardermoen, sier til NRK at de aller fleste blir friske av senfølgene etter sykdommen. Sykehuset tar imot pasienter for fire ukers opphold. De har ofte underliggende sykdommer som astma og kols.

  De fleste personer med senskader etter covid-19 blir i imidlertid behandlet poliklinisk.

  Av de totalt 3800 pasientene som er sendt til rehabilitering, var det 1400 i 2021. Hittil i år er tallet rundt 2400.

  Koronatest
  Foto: Erik Johansen / NTB
 • Biden: Koronapandemien i USA er over

  USAs president Joe Biden sier i et intervju at koronapandemien i USA er over.

  Det er nesten ingen smittevernrestriksjoner igjen i landet, og reisevirksomheten er tilbake på samme nivå som før pandemien.

  – Pandemien er over. Vi har fortsatt et problem med covid, og vi gjør fortsatt mye arbeid med det … men, pandemien er over, sier Biden i et intervju med CBS. (NTB)

 • Vil finne ut hvordan korona påvirker nervesystemet

  En internasjonal forskergruppe vil finne ut hvordan korona påvirker nervesystemet.

  Flere har meldt om både midlertidige og langvarige nevrologiske og psykiatriske symptomer på covid-19. Et EU-finansiert forskningsprosjekt forsøker å finne ut hvordan nervesystemet påvirkes av sykdommen.

  Blant symptomene for noen koronarammede er nedsatt smak- og luktesans, konsentrasjonsvansker og svekket hukommelse. Noen får også forhøyet risiko for slag, og en del får til og med forandringer i hjernen, skriver universitetet i Umeå, som leder den svenske delen av prosjektet, i en pressemelding. (NTB)

Status Norge

374 / 1 461 913
Siste uke / Smittede totalt
467
Innlagte nå
4 065
Døde
4 341 281
Vaksinerte
NRK innhenter løpende tall fra helseforetakene, Helsedirektoratet og FHI.
Sist oppdatert: 24.09.2022

Positive nyheter

Status verden

614 606 711
Bekreftet smittet
6 535 646
Døde

Vaksiner

AstraZeneca, Universitetet i Oxford

Koronavaksinen som er utviklet ved Universitetet i Oxford hindrer symptomer på covid-19 i 70 prosent av tilfellene, oppgir selskapet. Vaksinen er tatt ut av det norskevaksinasjonsprogrammet etter flere alvorlige bivirkninger.

Vaksinen AZD1222 er basert på viruset ChAdOx1 fra aper. Dette viruset er endret så det ikke er i stand til å lage kopier av seg selv, så det fører derfor ikke til sykdom. Forskerne har også endret viruset så det har med seg litt ekstra informasjon. Den ekstra informasjonen får kroppen din til å lage det såkalt «spike-proteinet» fra koronaviruset.

Det som skjer er følgende: Du får vaksinen inn i kroppen. Viruset i vaksinen går inn i cellene dine. Inne i cellene blir den ekstra informasjonen oppdaget av produksjonssystemet. Det blir lagd mange kopier av «spike-proteinet». Disse kopiene blir skilt ut av cellene. Immunforsvaret ditt oppdager disse proteinene. Det blir satt i gang en immunreaksjon. Det blir produsert antistoffer mot koronavirus og immunsystemet husker at dette er noe det skal reagere på.

Du er vaksinert.

Biontech, Fosun Pharma og Pfizer

Det tyske legemiddelselskapet BioNTech melder at deres koronavaksine har vist seg å være 95 prosent effektiv. Norge startet vaksinering med denne 27. desember 2020.

Vaksinen BNT162b2 er basert på systemet kroppen din har for å bygge ting. Vaksinen er bare byggeinstruksjoner til cellene. Instruksjonene er basert på de samme kodene som cellene bruker hele tiden til dette formålet. Disse heter mRNA, eller «budbringer ribonukleinsyre».

Det som skjer er følgende:

Du får vaksinen sprøytet inn i kroppen. Informasjonen i vaksinen når fram til maskinene i cellene som bygger proteiner. Disse maskinene bygger kopier av det såkalte «spike-proteinet» fra koronaviruset. Disse proteinene blir skilt ut av cellene og blir oppdaget av immunforsvaret. Immunforsvaret reagerer på samme måte som om ekte koronavirus har kommet inn i kroppen. Det blir produsert antistoffer og immunsystemet husker at koronavirus er noe fremmed som det skal reagere på.

Du er vaksinert.

Johnson & Johnson

Vaksinen ble godkjent for bruk i EU og Norge 11. mars 2021. Den ble derimot tatt ut av det norske vaksinasjonsprogrammet i mai på grunn av risiko for alvorlige bivirkninger.

Vaksinen Ad26. COV2.S er basert på viruset ad26. Det er et forkjølelsesvirus som sirkulerer blant mennesker. Dette viruset er endret av forskerne slik at det ikke kan føre til sykdom hos mennesker. Det bærer også med seg et ekstra gen, litt ekstra informasjon. Den ekstra informasjonen får kroppen din til å lage det såkalt «spike-proteinet» fra koronaviruset

Det som skjer er følgende:

Du får vaksinen inn i kroppen. Viruset i vaksinen går inn i cellene dine. Inne i cellene blir den ekstra informasjonen oppdaget av produksjonssystemet. Det blir lagd mange kopier av «spike-proteinet». Disse kopiene blir skilt ut av cellene. Immunforsvaret ditt oppdager disse proteinene. Det blir satt i gang en immunreaksjon. Det blir produsert antistoffer mot koronavirus og immunsystemet husker at dette er noe det skal reagere på.

Du er vaksinert.

Novavax med samarbeidspartnere

Novavax ble 20. desember godkjent for bruk i EU. Vaksinen er rundt 90 prosent effektiv mot de opprinnelige variantene, men det er ukjent hvor godt den fungerer mot delta- og omikronvariantene.

Vaksinen NVX-CoV2373 er basert på det som kalles nanopartikler. Det er mikroskopiske strukturer. Novavax-vaksinen har nanopartikler som i hovedsak er en ekstrakt fra planten Quillaja saponaria. Denne ekstrakten brukes i store deler av verden som et tilsetningsstoff i matvarer, men har også medisinske egenskaper. I tillegg er partiklene i vaksinen bygd opp av kolesterol og fettsyrer. Partiklene bærer også med seg «spike proteinet» fra koronaviruset. Disse spikene er produsert i genmanipulerte gjærceller og blir tilsatt partiklene i produksjonsprosessen.

Det som skjer er følgende:

Vaksinen virker på to måter. Nanopartiklene får immunsystemet ditt til å reagere bedre, og spike-proteinene får immunsystemet til å reagere som om ekte koronavirus har kommet inn i kroppen.

Du er vaksinert.

Moderna

Moderna er godkjent i EU og Norge. Vaksinering med Moderna er i gang i Norge

Vaksinen mRNA-1273 er basert på systemet kroppen din har for å bygge ting. Vaksinen er bare byggeinstruksjoner til cellene. Instruksjonene er basert på de samme kodene som cellene hele tiden bruker til dette formålet. Disse heter mRNA, eller «budbringer ribonukleinsyre».

Det som skjer er følgende:

Du får vaksinen sprøytet inn i kroppen. Informasjonen i vaksinen når fram til maskinene i cellene som bygger proteiner. Disse maskinene bygger kopier av det såkalte «spike-proteinet» fra koronaviruset. Disse proteinene blir skilt ut av cellene og blir oppdaget av immunforsvaret. Immunforsvaret reagerer på samme måte som om ekte koronavirus har kommet inn i kroppen. Det blir produsert antistoffer og immunsystemet husker at koronavirus er noe fremmed som det skal reagere på.

Du er vaksinert.

I denne fasen blir vaksinen gitt til en liten gruppe unge og friske mennesker for å se om immunforsvaret reagerer. Forskerne undersøker også om den gir kraftige og kanskje farlige bivirkninger. I tillegg blir det ut fra resultatene anslått hvor mye vaksine som bør bli gitt.

I denne fasen blir vaksinen gitt til en større gruppe som er bredere sammensatt. Målet er å finne eventuelle variasjoner i reaksjon fra immunsystemet og mer data om bivirkninger og den mest fornuftige mengden vaksine.

I denne fasen blir det undersøkt om vaksinen gir beskyttelse mot sykdom og om den fører til mer sjeldne bivirkninger. Flere tusen mennesker får vaksinen og flere tusen mennesker får en narre-vaksine. Ingen vet hvem som får hva. Dette er for å sikre gode vitenskapelige data.

Vaksinen er klar for distribusjon

Vaksinen er godkjent for bruk i EU og i Norge.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no