Hopp til innhold
omikron-virus

Koronaviruset

Oppsummert

Koronapandemien er et verdensomspennende utbrudd av den smittsomme sykdommen covid-19 som skyldes koronaviruset sars-CoV-2. Spredningen av viruset og muterte varianter førte til svært inngripende smitteverntiltak i Norge og verden fra mars 2020.

 • WHO med ny oppfordring til Kina om covid-19

  Generalsekretæren i Verdens Helseorganisasjon (WHO) ber Beijing om å gi ut mer informasjon om koronavirusets opprinnelse.

  – Vi presser på Kina for å få full tilgang, og vi ber land ta dette opp i bilaterale samtaler for å oppfordre Beijing til samarbeid, sier generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus til Financial Times.

  Han mener at alle hypoteser blir liggende på bordet inntil detaljene kommer frem i lyset.

  Koronaviruset ble først identifisert i den kinesiske byen Wuhan i desember 2019, og spredte seg til hele verden. Covid-19 pandemien har tatt livet av nesten sju millioner mennesker. (Reuters)

 • Folk flest vil ta koronavaksine

  Nordmenn tviler på at det blir nye koronarestriksjoner, men et flertall tar gjerne en ny vaksinedose, ifølge en undersøkelse fra Opinion.

  18 prosent av de spurte tror det kan komme nye koronarestriksjoner i år. 78 prosent tror ikke det.
  63 prosent sier at de vil ta en koronavaksine i høst dersom det blir tilbudt eller anbefalt fra myndighetene.

  Nesten en av fire spurte (23 prosent) sier de har vært syke den siste måneden, og hver tredje av dem tror de har hatt korona.

  (NTB)

 • WHO bekymret for ny koronabølge

  Verdens helseorganisasjon (WHO) er bekymret for utviklingen av korona i forkant av vinteren og oppfordrer til økt vaksinasjon og overvåking.

  – Vi fortsetter å se bekymrende trender for covid-19 i forkant av vintersesongen på den nordlige halvkule, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse onsdag.

  – Dødsfallene øker i enkelte deler av Midtøsten og Asia, innleggelser på intensivavdelinger øker i Europa og sykehusinnleggelsene øker i flere regioner, sier han.

  Likevel er det kun 43 land, mindre enn en firedel av WHOs 194 medlemsland, som fortsatt rapporterer om koronarelaterte dødsfall. Kun 20 melder ifra om sykehusinnleggelser.

  (NTB)

 • Forberedt på økt koronasmitte

  Folkehelseinstituttet (FHI) ber kommuner og sykehus om å være forberedt på at innleggelsene med korona kan øke utover høsten.

  Viruset sprer seg igjen i hele landet, men kommuneoverlegen i Lillesand er ikke bekymret.

  – Den enkelte innbygger trenger ikke å bekymre seg. For de aller fleste av oss er korona en mild sykdom. Men jeg vil anbefale voksne over 65 år og personer med kronisk sykdom å ta imot vaksinasjon som blir tilbudt i løpet av høsten.

  Koronatest
  Foto: Erik Johansen / NTB
 • FHI: Den nye koronavarianten BA. 2.86 er påvist i avløpsprøver i Norge

  Den nye koronavirusvarianten BA. 2.86 er påvist i avløpsprøver i Norge, men i svært lite omfang, opplyser FHI.

  Det betyr at varianten finnes hoen mennesker i Norge, uten at FHI vet hvor mange det gjelder, skriver FHI.

  Varianten har likevel ennå ikke blitt påvist i pasientprøver i Norge. (NTB)

Status Norge

353 / 1 489 459
Siste uke / Smittede totalt
467
Innlagte nå
4 286
Døde
4 341 281
Vaksinerte
NRK innhenter løpende tall fra helseforetakene, Helsedirektoratet og FHI.
Sist oppdatert: 02.10.2023

Positive nyheter

Status verden

676 570 149
Bekreftet smittet
6 881 802
Døde

Vaksiner

AstraZeneca, Universitetet i Oxford

Koronavaksinen som er utviklet ved Universitetet i Oxford hindrer symptomer på covid-19 i 70 prosent av tilfellene, oppgir selskapet. Vaksinen er tatt ut av det norskevaksinasjonsprogrammet etter flere alvorlige bivirkninger.

Vaksinen AZD1222 er basert på viruset ChAdOx1 fra aper. Dette viruset er endret så det ikke er i stand til å lage kopier av seg selv, så det fører derfor ikke til sykdom. Forskerne har også endret viruset så det har med seg litt ekstra informasjon. Den ekstra informasjonen får kroppen din til å lage det såkalt «spike-proteinet» fra koronaviruset.

Det som skjer er følgende: Du får vaksinen inn i kroppen. Viruset i vaksinen går inn i cellene dine. Inne i cellene blir den ekstra informasjonen oppdaget av produksjonssystemet. Det blir lagd mange kopier av «spike-proteinet». Disse kopiene blir skilt ut av cellene. Immunforsvaret ditt oppdager disse proteinene. Det blir satt i gang en immunreaksjon. Det blir produsert antistoffer mot koronavirus og immunsystemet husker at dette er noe det skal reagere på.

Du er vaksinert.

Biontech, Fosun Pharma og Pfizer

Det tyske legemiddelselskapet BioNTech melder at deres koronavaksine har vist seg å være 95 prosent effektiv. Norge startet vaksinering med denne 27. desember 2020.

Vaksinen BNT162b2 er basert på systemet kroppen din har for å bygge ting. Vaksinen er bare byggeinstruksjoner til cellene. Instruksjonene er basert på de samme kodene som cellene bruker hele tiden til dette formålet. Disse heter mRNA, eller «budbringer ribonukleinsyre».

Det som skjer er følgende:

Du får vaksinen sprøytet inn i kroppen. Informasjonen i vaksinen når fram til maskinene i cellene som bygger proteiner. Disse maskinene bygger kopier av det såkalte «spike-proteinet» fra koronaviruset. Disse proteinene blir skilt ut av cellene og blir oppdaget av immunforsvaret. Immunforsvaret reagerer på samme måte som om ekte koronavirus har kommet inn i kroppen. Det blir produsert antistoffer og immunsystemet husker at koronavirus er noe fremmed som det skal reagere på.

Du er vaksinert.

Johnson & Johnson

Vaksinen ble godkjent for bruk i EU og Norge 11. mars 2021. Den ble derimot tatt ut av det norske vaksinasjonsprogrammet i mai på grunn av risiko for alvorlige bivirkninger.

Vaksinen Ad26. COV2.S er basert på viruset ad26. Det er et forkjølelsesvirus som sirkulerer blant mennesker. Dette viruset er endret av forskerne slik at det ikke kan føre til sykdom hos mennesker. Det bærer også med seg et ekstra gen, litt ekstra informasjon. Den ekstra informasjonen får kroppen din til å lage det såkalt «spike-proteinet» fra koronaviruset

Det som skjer er følgende:

Du får vaksinen inn i kroppen. Viruset i vaksinen går inn i cellene dine. Inne i cellene blir den ekstra informasjonen oppdaget av produksjonssystemet. Det blir lagd mange kopier av «spike-proteinet». Disse kopiene blir skilt ut av cellene. Immunforsvaret ditt oppdager disse proteinene. Det blir satt i gang en immunreaksjon. Det blir produsert antistoffer mot koronavirus og immunsystemet husker at dette er noe det skal reagere på.

Du er vaksinert.

Novavax med samarbeidspartnere

Novavax ble 20. desember godkjent for bruk i EU. Vaksinen er rundt 90 prosent effektiv mot de opprinnelige variantene, men det er ukjent hvor godt den fungerer mot delta- og omikronvariantene.

Vaksinen NVX-CoV2373 er basert på det som kalles nanopartikler. Det er mikroskopiske strukturer. Novavax-vaksinen har nanopartikler som i hovedsak er en ekstrakt fra planten Quillaja saponaria. Denne ekstrakten brukes i store deler av verden som et tilsetningsstoff i matvarer, men har også medisinske egenskaper. I tillegg er partiklene i vaksinen bygd opp av kolesterol og fettsyrer. Partiklene bærer også med seg «spike proteinet» fra koronaviruset. Disse spikene er produsert i genmanipulerte gjærceller og blir tilsatt partiklene i produksjonsprosessen.

Det som skjer er følgende:

Vaksinen virker på to måter. Nanopartiklene får immunsystemet ditt til å reagere bedre, og spike-proteinene får immunsystemet til å reagere som om ekte koronavirus har kommet inn i kroppen.

Du er vaksinert.

Moderna

Moderna er godkjent i EU og Norge. Vaksinering med Moderna er i gang i Norge

Vaksinen mRNA-1273 er basert på systemet kroppen din har for å bygge ting. Vaksinen er bare byggeinstruksjoner til cellene. Instruksjonene er basert på de samme kodene som cellene hele tiden bruker til dette formålet. Disse heter mRNA, eller «budbringer ribonukleinsyre».

Det som skjer er følgende:

Du får vaksinen sprøytet inn i kroppen. Informasjonen i vaksinen når fram til maskinene i cellene som bygger proteiner. Disse maskinene bygger kopier av det såkalte «spike-proteinet» fra koronaviruset. Disse proteinene blir skilt ut av cellene og blir oppdaget av immunforsvaret. Immunforsvaret reagerer på samme måte som om ekte koronavirus har kommet inn i kroppen. Det blir produsert antistoffer og immunsystemet husker at koronavirus er noe fremmed som det skal reagere på.

Du er vaksinert.

I denne fasen blir vaksinen gitt til en liten gruppe unge og friske mennesker for å se om immunforsvaret reagerer. Forskerne undersøker også om den gir kraftige og kanskje farlige bivirkninger. I tillegg blir det ut fra resultatene anslått hvor mye vaksine som bør bli gitt.

I denne fasen blir vaksinen gitt til en større gruppe som er bredere sammensatt. Målet er å finne eventuelle variasjoner i reaksjon fra immunsystemet og mer data om bivirkninger og den mest fornuftige mengden vaksine.

I denne fasen blir det undersøkt om vaksinen gir beskyttelse mot sykdom og om den fører til mer sjeldne bivirkninger. Flere tusen mennesker får vaksinen og flere tusen mennesker får en narre-vaksine. Ingen vet hvem som får hva. Dette er for å sikre gode vitenskapelige data.

Vaksinen er klar for distribusjon

Vaksinen er godkjent for bruk i EU og i Norge.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no