Hopp til innhold
omikron-virus

Koronaviruset

Oppsummert

Koronapandemien er et verdensomspennende utbrudd av den smittsomme sykdommen covid-19 som skyldes koronaviruset sars-CoV-2. Spredningen av viruset og muterte varianter førte til svært inngripende smitteverntiltak i Norge og verden fra mars 2020.

 • Korona-svar på helsenorge.no avvikles

  Under pandemien ble svar på koronatester gjort tilgjengelig på helsenorge.no. Fra 15. juni 2024 avvikles denne tjenesten. Det opplyser Folkehelseinstituttet. Svar på koronatester ble også gjort tilgjengelig for helsepersonell i kjernejournal. Denne tjenesten avvikles samtidig. Formålet med tjenestene var at alle innbyggere skulle få sine testresultater raskest mulig slik at de kunne iverksette tiltak dersom de var smittet av koronaviruset.

 • Økt fravær i grunnskolen etter pandemien

  Fraværet blant elevene i grunnskolen har økt etter koronapandemien. Tall fra Utdanningsdirektoratet for 10. trinn viser at fraværet i snitt har økt med 30 prosent.

  Tallene er hentet fra direktoratets nasjonale statistikk.

  Før pandemien hadde elevene i tiende trinn et fravær på seks dager (medianverdi), og dette har økt til åtte dager i fjor. skriver Klassekampen.

  Det betyr at elevenes fravær har økt med en tredel.

  (NTB)

 • Storbritannia nekter å signere WHO-avtale

  Storbritannia nekter å signere WHO sin pandemiavtale. Bakgrunnen er at de mener de dermed må gi fra seg mange vaksiner, som innebærer den femte dosen for mange briter. Det melder The Telegraph onsdag, melder Reuters.

 • AstraZeneca-vaksinen trekkes fra markedet

  Koronavaksinen fra legemiddelselskapet AstraZeneca trekkes fra markedet i hele verden, skriver avisen The Telegraph.

  Selskapet sier ifølge avisen at vaksinen trekkes av markedshensyn, og at den ikke lenger produseres eller blir levert fordi den er erstattet av oppdatterte vaksiner som virker mot nye varianter.

  Under behandlingen av et gruppesøksmål i britisk høyesterett innrømmet legemiddelselskapet nylig at vaksinen kan føre til alvorlige bivirkninger.

  Norge stanset bruken av AstraZeneca-vaksinen i mars 2021 etter meldinger om tilfeller av blodpropp, lave blodplatenivåer og blødninger.

  Ved utgangen av 2022 hadde Norsk pasientskadeerstatning (NPE) mottatt 990 krav om erstatning knyttet til koronavaksine.187 av disse sakene, 19 prosent, gjaldt koronavaksinen Vaxzevria fra AstraZeneca, som ble tatt ut av vaksinasjonsprogrammet 10. mai 2021.Vaxzevria var kun i bruk i fire uker og utgjør bare 1,2 prosent av alle doser satt i Norge, skrev NTB i 2023.

  Storbritannia var det første landet i verden som godkjente Astra Zenecas koronavaksine. Etter godkjenningen ble det imidlertid besluttet å innføre restriksjoner for pasienter under 40 år på grunn av særlig risiko for blodpropp

 • WHO: Overforbruk av antibiotika under pandemien

  Ny dokumentasjon frå Verdas helseorganisasjon (WHO) viser at det var eit overforbruk av antibiotika hos innlagde pasientar under koronapandemien, melder NTB.

  Overforbruket er registrert over heile verda, men varierer sterkt. I den vestlege Stillehavs-regionen var overforbruket 33 prosent, medan det i aust i Middelhavet og Afrika var eit overforbruk på 83 prosent.

Status Norge

Positive nyheter

Status verden

676 570 149
Bekreftet smittet
6 881 802
Døde

Vaksiner

AstraZeneca, Universitetet i Oxford

Koronavaksinen som er utviklet ved Universitetet i Oxford hindrer symptomer på covid-19 i 70 prosent av tilfellene, oppgir selskapet. Vaksinen er tatt ut av det norskevaksinasjonsprogrammet etter flere alvorlige bivirkninger.

Vaksinen AZD1222 er basert på viruset ChAdOx1 fra aper. Dette viruset er endret så det ikke er i stand til å lage kopier av seg selv, så det fører derfor ikke til sykdom. Forskerne har også endret viruset så det har med seg litt ekstra informasjon. Den ekstra informasjonen får kroppen din til å lage det såkalt «spike-proteinet» fra koronaviruset.

Det som skjer er følgende: Du får vaksinen inn i kroppen. Viruset i vaksinen går inn i cellene dine. Inne i cellene blir den ekstra informasjonen oppdaget av produksjonssystemet. Det blir lagd mange kopier av «spike-proteinet». Disse kopiene blir skilt ut av cellene. Immunforsvaret ditt oppdager disse proteinene. Det blir satt i gang en immunreaksjon. Det blir produsert antistoffer mot koronavirus og immunsystemet husker at dette er noe det skal reagere på.

Du er vaksinert.

Biontech, Fosun Pharma og Pfizer

Det tyske legemiddelselskapet BioNTech melder at deres koronavaksine har vist seg å være 95 prosent effektiv. Norge startet vaksinering med denne 27. desember 2020.

Vaksinen BNT162b2 er basert på systemet kroppen din har for å bygge ting. Vaksinen er bare byggeinstruksjoner til cellene. Instruksjonene er basert på de samme kodene som cellene bruker hele tiden til dette formålet. Disse heter mRNA, eller «budbringer ribonukleinsyre».

Det som skjer er følgende:

Du får vaksinen sprøytet inn i kroppen. Informasjonen i vaksinen når fram til maskinene i cellene som bygger proteiner. Disse maskinene bygger kopier av det såkalte «spike-proteinet» fra koronaviruset. Disse proteinene blir skilt ut av cellene og blir oppdaget av immunforsvaret. Immunforsvaret reagerer på samme måte som om ekte koronavirus har kommet inn i kroppen. Det blir produsert antistoffer og immunsystemet husker at koronavirus er noe fremmed som det skal reagere på.

Du er vaksinert.

Johnson & Johnson

Vaksinen ble godkjent for bruk i EU og Norge 11. mars 2021. Den ble derimot tatt ut av det norske vaksinasjonsprogrammet i mai på grunn av risiko for alvorlige bivirkninger.

Vaksinen Ad26. COV2.S er basert på viruset ad26. Det er et forkjølelsesvirus som sirkulerer blant mennesker. Dette viruset er endret av forskerne slik at det ikke kan føre til sykdom hos mennesker. Det bærer også med seg et ekstra gen, litt ekstra informasjon. Den ekstra informasjonen får kroppen din til å lage det såkalt «spike-proteinet» fra koronaviruset

Det som skjer er følgende:

Du får vaksinen inn i kroppen. Viruset i vaksinen går inn i cellene dine. Inne i cellene blir den ekstra informasjonen oppdaget av produksjonssystemet. Det blir lagd mange kopier av «spike-proteinet». Disse kopiene blir skilt ut av cellene. Immunforsvaret ditt oppdager disse proteinene. Det blir satt i gang en immunreaksjon. Det blir produsert antistoffer mot koronavirus og immunsystemet husker at dette er noe det skal reagere på.

Du er vaksinert.

Novavax med samarbeidspartnere

Novavax ble 20. desember godkjent for bruk i EU. Vaksinen er rundt 90 prosent effektiv mot de opprinnelige variantene, men det er ukjent hvor godt den fungerer mot delta- og omikronvariantene.

Vaksinen NVX-CoV2373 er basert på det som kalles nanopartikler. Det er mikroskopiske strukturer. Novavax-vaksinen har nanopartikler som i hovedsak er en ekstrakt fra planten Quillaja saponaria. Denne ekstrakten brukes i store deler av verden som et tilsetningsstoff i matvarer, men har også medisinske egenskaper. I tillegg er partiklene i vaksinen bygd opp av kolesterol og fettsyrer. Partiklene bærer også med seg «spike proteinet» fra koronaviruset. Disse spikene er produsert i genmanipulerte gjærceller og blir tilsatt partiklene i produksjonsprosessen.

Det som skjer er følgende:

Vaksinen virker på to måter. Nanopartiklene får immunsystemet ditt til å reagere bedre, og spike-proteinene får immunsystemet til å reagere som om ekte koronavirus har kommet inn i kroppen.

Du er vaksinert.

Moderna

Moderna er godkjent i EU og Norge. Vaksinering med Moderna er i gang i Norge

Vaksinen mRNA-1273 er basert på systemet kroppen din har for å bygge ting. Vaksinen er bare byggeinstruksjoner til cellene. Instruksjonene er basert på de samme kodene som cellene hele tiden bruker til dette formålet. Disse heter mRNA, eller «budbringer ribonukleinsyre».

Det som skjer er følgende:

Du får vaksinen sprøytet inn i kroppen. Informasjonen i vaksinen når fram til maskinene i cellene som bygger proteiner. Disse maskinene bygger kopier av det såkalte «spike-proteinet» fra koronaviruset. Disse proteinene blir skilt ut av cellene og blir oppdaget av immunforsvaret. Immunforsvaret reagerer på samme måte som om ekte koronavirus har kommet inn i kroppen. Det blir produsert antistoffer og immunsystemet husker at koronavirus er noe fremmed som det skal reagere på.

Du er vaksinert.

I denne fasen blir vaksinen gitt til en liten gruppe unge og friske mennesker for å se om immunforsvaret reagerer. Forskerne undersøker også om den gir kraftige og kanskje farlige bivirkninger. I tillegg blir det ut fra resultatene anslått hvor mye vaksine som bør bli gitt.

I denne fasen blir vaksinen gitt til en større gruppe som er bredere sammensatt. Målet er å finne eventuelle variasjoner i reaksjon fra immunsystemet og mer data om bivirkninger og den mest fornuftige mengden vaksine.

I denne fasen blir det undersøkt om vaksinen gir beskyttelse mot sykdom og om den fører til mer sjeldne bivirkninger. Flere tusen mennesker får vaksinen og flere tusen mennesker får en narre-vaksine. Ingen vet hvem som får hva. Dette er for å sikre gode vitenskapelige data.

Vaksinen er klar for distribusjon

Vaksinen er godkjent for bruk i EU og i Norge.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no