Hopp til innhold
Medisiner i apotekhylle
Foto: Scanpix

Legemidler

Oppsummert

Beslutningsforum for nye metoder er et norsk statlig organ som avgjør hvilke nye behandlingsmetoder og legemidler spesialisthelsetjenesten i Norge kan bruke.

 • Helsedirektoratet: Mulig å produsere antibiotika i Norge

  Det er mulig å etablere produksjon av antibiotika i Norge, viser en ny rapport fra helsedirektoratet. På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet har direktoratet satt sammen en gruppe eksperter for å kartlegge muligheten for å produsere antibiotika her i landet.

  De siste årene har det vært et økende antall tilfeller av mangel på enkelte antibiotikavarianter og andre viktige legemidler.

  – Uten egen produksjon av enkelte legemidler blir vi fort sårbare. Det merker vi særlig når det oppstår situasjoner i land som er sentrale i produksjonen av legemidler, sier direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til NTB.

  Studien slår fast at det er mulig å etablere en slik egenproduksjon i Norge, men at det krever et stort produksjonsanlegg med kostnader som i prosjektet er beregnet til milliardbeløp.

  – Det å sikre den norske befolkningen tilgang til antibiotika er av avgjørende betydning, både av beredskapshensyn og mulig mangel internasjonalt, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol til NTB.

  Hun peker på at det i Hurdalsplattformen fremkommer at regjeringen vil utrede et statlig farmasiselskap, og sier studien vil være et viktig grunnlag for videre arbeid.

 • Salget av blodsukkersenkende legemidler økte markant

  Salget av blodsukkersenkende legemidler, som hovedsakelig brukes til behandling av diabetes type 2, økte med 39 prosent fra 2017 til 2021.

  Det viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.

  Økningen kan skyldes at flere av de nye blodsukkersenkende legemidlene som benyttes ved diabetes type 2, også er blitt godkjent ved hjertesvikt, nyresvikt og fedme.

  – Det kan også ha sammenheng med flere nye tilfeller av diabetes type 2, at flere tidligere ukjente diabetestilfeller blir diagnostisert, og at de som har diabetes lever lengre og har et bedre behandlingstilbud, sier seniorrådgiver Live Storehagen Dansie i Folkehelseinstituttets avdeling for legemiddelstatistikk.

  Medisin karusell i apotek.
  Foto: Gorm Kallestad / NTB
 • Apotek-kjeder må betale for pillemisbruk

  En føderal dommer har bestemt at USAs tre største legemiddelkjeder må betale 650 millioner dollar (6,3 milliarder kroner) for å ha bidratt til opioid-krisen i landet, melder BBC. Pengene skal gå til to fylker i delstaten Ohio som har saksøkt kjedene for kostnader som helsevesenet har fått.

  Ifølge dommen har kjedene Walgreens Boots, CVS og Walmart bidratt til overforbruk av avhengighetsskapende smertestillende piller som fentanyl og OxyContin.

  Nær en halv million dødsfall er koblet til overdoser av slike smertestillende piller de siste 20 årene. I alt er det innlevert over 3000 søksmål mot legemiddelindustrien og apoteker.

  De tre apotekkjedene har varslet at de vil anke dommen. De avviser at de er skyld i overdosene, og viser til at pillene er foreskrevet av leger.

 • Bruken av smertestillende legemidler har økt kraftig

  I løpet av ti år har bruken av smertestillende legemidler på resept økt med om lag 33 prosent per innbygger i Norge. Bruken av opioider har gått ned.

  Det er de svakere smertestillende som står for økningen, ifølge Apotekforeningen.

  Forbruket er størst i aldersgruppen over 70 år med gjennomsnittlig døgndose på 56.058 per 1.000 innbyggere.

  Jenter bruker mer smertestillende legemidler enn menn i alle aldersgrupper. Jenter mellom 10 og 20 år bruker 134 prosent mer smertestillende enn gutter på samme alder.

  (NTB)

 • Frp vil ha ny ordning for medisiner

  Frp er misfornøyd med dagens ordning der Beslutningsforum for nye metoder avgjør hvilke legemidler som skal brukes i Norge – og vil ha en ordning som i Danmark.

  Dette fremmes ifølge VG som et representantforslag av fire av partiets stortingsrepresentanter – partileder Sylvi Listhaug, Hans Andreas Limi, Morten Wold og Bård Hoksrud. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no