Hopp til innhold
Medisiner i apotekhylle
Foto: Scanpix

Legemidler

Oppsummert

Beslutningsforum for nye metoder er et norsk statlig organ som avgjør hvilke nye behandlingsmetoder og legemidler spesialisthelsetjenesten i Norge kan bruke.

 • Seks lovbrudd i cellegift-produksjon på sykehusapotek

  Statens legemiddelverk (SLV) fant 22 avvik ved Sykehusapoteket i Trondheim under et tilsyn i februar. Ett av avvikene faller innenfor kritisk avvik, seks karakteriseres som lovbrudd, mens tolv kategoriseres som større avvik, skriver Adresseavisen.

  Anne Kristin Bjerga Bjåen, enhetsleder i Statens legemiddelverk, mener det kritiske avviket er en risiko for pasientsikkerheten.

  Tilsynet tok bare for seg produksjonsavdelingen ved Sykehusapoteket, hvor det produseres livsviktige medisiner til pasienter ved St. Olavs hospital.

  Ifølge avisen er det særlig produksjon av cytostatika, en type cellegift til behandling av kreftpasienter, som ikke når opp til Legemiddelverkets standard. Legemiddelverket mener kontrollsikringen av cytostatika ikke dokumenteres godt nok. Kvaliteten på produktet kan derfor være mangelfull. (NTB-NRK)

 • Gambia knytter 70 barnedødsfall til importert hostesaft

  Hostesaft importert fra India forårsaket minst 70 dødsfall blant spedbarn i Gambia i fjor, ifølge myndighetene.

  Barna døde av nyresvikt etter å ha inntatt hostesaften, har et utvalg nedsatt av myndighetene konkludert med. Det er fire hostesafter importert fra India som har forårsaket dødsfallene.

  Helseminister Ahmadou Lamin Samateh fortalte på en pressekonferanse at det var svikt i flere ledd som gjorde at hostesaftene i det hele tatt var tilgjengelige i Gambia. I september i fjor ble flere hoste- og forkjølelsesmidler fra den indiske produsenten Maiden Pharmaceuticals tilbakekalt etter at flere spedbarn døde.

  Tidligere i år ble det kjent at Verdens helseorganisasjon (WHO) knyttet 300 barnedødsfall i Indonesia, Usbekistan og Gambia til hostesaft som inneholdt giftige stoffer. (NTB)

 • Ny demens-medisin mot Alzheimer

  En ny medisin kalt donanemab kan gi nytt håp til pasienter med Alzheimer, melder BBC. Internasjonale tester viser at antistoff-medikamentet utsetter kognitivt forfall i tidlige stadier av sykdommen. Det gjør den ved å fjerne et protein som bygger seg opp som plakk i hjernen til pasienter med denne typen demens.

  Medisinen er ikke en kur mot Alzheimer, men kan bidra til å dempe symptomer og utsette den mer alvorlige fasen av sykdommen, ifølge tidsskriftet Jama.

 • Legemiddelverket: Meldinger om bivirkninger etter slankemedisin

  Europeiske legemiddelmyndigheter undersøker meldinger om alvorlige bivirkninger av slankemedisinen Ozempic. Også i Norge har det kommet noen meldinger.

  Legemiddelverket har mottatt mindre enn fem tilfeller om mistanke om selvskading- eller selvmordstanker etter bruk av denne medisinen i Norge, skriver Aftenposten.

  Legemiddelverket venter nå på utredningene som gjøres av Den europeiske legemiddelmyndigheten EMA. Undersøkelsene vil trolig pågå over flere måneder, opplyser seniorrådgiver Pernille Harg i Legemiddelverket.

  – Hvis folk bruker disse legemidlene og opplever unormale eller uventede ting, er det viktig at de melder fra selv eller via lege. Det er slike meldinger som utgjør vårt datagrunnlag, sier hun.

  Harg påpeker at det ikke nødvendigvis er en sammenheng mellom bivirkninger og medisinen, men at de likevel følger nøye med på alle meldinger som kommer inn.

  (NTB)

 • Produsent sliter med å levere diabetesmedisinen Ozempic

  Medisinen brukes også mot overvekt.

  Det danske legemiddelfirmaet Novo Nordisk sliter med etterspørselen etter Ozempic flere steder i verden. Diabetesmedisinen har vektreduksjon som bivirkning.

  Også i Norge har det vært problemer med å levere Ozempic det siste året, og i mars sa Statens legemiddelverk (SLV) til diabetes.no at Norge kunne få delvis mangel på type 2-legemiddelet Ozempic ut 2023. I juni opplyste SLV at leveransesituasjonen ventes å bli uforutsigbar fremover.

  Nå melder det danske legemiddelselskapet bak medisinen om forsyningsvansker flere steder rundt om i verden, opplyser MedWatch.

  (NTB)

  Ozempic
  Foto: privat

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no