Hopp til innhold
Brann i flyktningleiren Cox's Bazar i Bangladesh
Foto: STRINGER / Reuters / NTB

Rohingya-minoriteten i Myanmar

Oppsummert

Over 700.000 rohingyaer ble i 2017 fordrevet fra Myanmar til nabolandet Bangladesh. Til sammen har det rundt én million rohingyaer flyktet tll Bangladesh. En stor del av dem bor i enorme flyktningleirer i Cox's Bazar.

 • FNs høyeste domstol vil behandle folkemordsak

  Den internasjonale domstolen i Haag skal behandle folkemordsaken som Gambia anla mot Myanmar i 2019. Gambia anklager Myanmar for folkemord på den muslimske rohingya-minoriteten.

  Myanmar har hevdet at domstolen ikke har rett til å behandle saken, ettersom den kun skal behandle saker mellom to stater.

  Fredag konkluderte imidlertid dommerne ved Folkedomstolen med at den har jurisdiksjon til å behandle saken mot Myanmars ledere. Rettsprosessen kan komme til å ta flere år.

 • 59 rohingyaer funnet forlatt på øy i Thailand

  59 personer fra det forfulgte rohingya-folket, hvorav fem barn, ble funnet på en øy sør i Thailand lørdag. De skal ha blitt forlatt av menneskesmuglere.

  Politiet i Thailand gir nå rohingyaene den humanitære assistansen de trenger, samtidig som de etterforsker om de skal klassifiseres som ulovlige innvandrere eller ofre for menneskesmugling. Dersom de klassifiseres som ulovlige innvandrere, risikerer de å bli sendt tilbake til Myanmar.

  – Gruppa hadde trolig ikke spist mat på 3–5 dager, heter det i politiets uttalelse.

  Hver av de 59 hadde betalt over 12.000 kroner for turen. De første to båtene i følget, med 119 personer om bord, ble stanset av malaysiske myndigheter.

  Rohingya-folket blir forfulgt i hjemlandet Myanmar. Hvert år risikerer tusenvis av dem livet på lange reiser over havet for å komme seg til Malaysia, der flertallet i befolkningen deler deres muslimske tro.

  (NTB)

 • USA anklager Myanmars hær for folkemord

  Amerikanske myndigheter erklærer formelt at volden utført av den myanmarske hæren mot Rohingya-minoriteten i landet kvalifiserer til begrepet «folkemord», melder Reuters.

  Rohingyaene er hovedsakklig muslimer og anses som ulovlige innvandrere av myndighetene i Myanmar. Selv mener rohingyaene å ha levd i landet i mange hundre år.

  Tidligere har FN slått fast at de militære myndighetene i Myanmar driver etnisk rensing mot rohingyaene, noe som utgjør en forbrytelse mot menneskeheten.

 • Indonesia vil ikke ta imot båtflyktninger

  En båt med 120 rohingyaer på flukt utenfor kysten av Indonesia får ikke komme inn i landet, opplyser landets myndigheter.

  Indonesia kommer i stedet til å taue båten tilbake til internasjonalt farvann. FN har oppfordret landet til å la flyktningene, blant dem mange barn, få gå i land.

  Båten har ligget ved Indonesias vestkyst i flere dager. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) tar båten inn vann og det er risiko for at den vil kapseise på grunn av det dårlige været i området.

  (NTB)

Minst 20.000 måtte flykte fra storbrann i flyktningleir

Reuters-journalister løslatt i Myanmar

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no