Hopp til innhold
Brann i flyktningleiren Cox's Bazar i Bangladesh
Foto: STRINGER / Reuters / NTB

Rohingya-minoriteten i Myanmar

Oppsummert

Over 700.000 rohingyaer ble i 2017 fordrevet fra Myanmar til nabolandet Bangladesh. Til sammen har det rundt én million rohingyaer flyktet tll Bangladesh. En stor del av dem bor i enorme flyktningleirer i Cox's Bazar.

 • USA gir 1,2 milliarder for å hjelpe rohingyaer

  USA gir nærmere 1,2 milliarder norske kroner i nødhjelp til for å hjelpe rohingya-flyktninger i Myanmar, Bangladesh og områdene rundt.

  Det opplyste USAs utenriksminister Antony Blinken torsdag, ifølge Reuters.

  Rohingyaene er i hovedsak muslimer og blir ansett som ulovlige innvandrere av myndighetene i Myanmar.

  FN har slått fast at de militære myndighetene i Myanmar driver etnisk rensing mot rohingyaene.

 • Syklon kostet mange rohingyaer livet

  Syklonen «Mocha» kan ha kostet så mange som 41 medlemmer av den muslimske rohingya-minoriteten i Rakhine i det vestlige Myanmar livet, melder Reuters. Syklonen traff området i helgen.

  Syklonen førte til omfattende ødeleggelser og mange skadde, rapporterer hjelpegrupper og lokale medier. Nyhetstjenesten Myanmar Now melder om 41 døde, med lokale innbyggere som kilde.

 • FN ber om milliardbistand til Rohingya-flyktningene

  FN ber om 876 millioner dollar, tilsvarende over 9,2 milliarder kroner, for å dekke humanitære behov for rohingya-flyktninger i Bangladesh etter bistandskutt.

  Fremdeles bor rundt én million mennesker fra den muslimske rohingya-minoriteten i elendige flyktningleirer i Bangladesh, etter at de ble tvunget til å flykte dit fra nabolandet Myanmar i 2017.

  Ettersom tiden har gått, har også bistandsløftene sunket drastisk. I fjor ble det samlet inn 553 millioner dollar i bistand til rohingyaene, noe som er langt lavere enn beløpet FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) hadde håpet på. (NTB)

 • Enda en båt flyktninger har ankommet Indonesia

  Om lag 185 rohingyaer har ankommet Ache-provinsen i Indonesia etter å ha drevet rundt på havet i ukevis.

  Båten ankom mandag, dagen etter at en annen båt med 57 rohingyaer ankom en annen del av provinsen, opplyser politiet og aktivister.

  En video som er delt av en lokal innbygger, viser kvinner, menn og barn som ligger på stranden, tydelig utmattet og svake.

  – Gruppen består av 83 voksne menn, 70 voksne kvinner og 32 barn, opplyser en talsmann for politiet i Ache.

 • Politikere ber om at rohingyaflyktninger reddes fra båt

  En gruppe parlamentarikere fra Sørøst-Asia ber om at opptil 200 rohingya-flyktninger på en båt reddes etter flere uker til havs.

  Det er både kvinner og barn blant flyktningene på båten, som er observert i farvann nær Thailand, Malaysia, Indonesia og India. Det er kommet meldinger om båten fra Andamansjøen og Malakkastredet, ett av verdens travleste farvann.

  – Vi ber Asean-medlemsland og andre land i området om snarest å starte en redningsaksjon, sier Eva Sundari. Hun har sittet i Indonesias nasjonalforsamling og er medlem i gruppen Asean-parlamentarikere for menneskerettigheter. Asean er en samarbeidsorganisasjon for sørøstasiatiske stater.

  – Det er en skam at man har latt en båt med menn, kvinner og barn i stor fare drive på havet, sier hun. (NTB-AFP)

Minst 20.000 måtte flykte fra storbrann i flyktningleir

Reuters-journalister løslatt i Myanmar

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no