Aung San Suu Kyi har blitt benådet av militærjuntaen i landet, ifølge statlige medier.
Hun har vært i fengsel siden hun ble styrtet etter et militærkupp i 2021.
Suu Kyi er en av over 7000 fanger som er benådet av militærjuntaen for å markere buddhistisk fastetid.
Den avsatte lederen er dømt for en rekke lovbrudd knyttet til angivelig oppvigleri, valgfusk og korrupsjon siden 2021. Hun benekter selv alle anklagene.
Fortsatt i husarrest
Myanmars tidligere leder Aung San Suu Kyi vil bli benådet for fem av de mange lovbruddene hun ble fengslet for i totalt 33 år, ifølge statlige medier.
Dommen skal nå ha blitt redusert med 6 år, ifølge en statlig talsmann. Ifølge nyhetsbyrået AFP står hun fortsatt ovenfor 14 andre lovbrudd.
En demonstrant holder opp et bilde av Aung San Suu Kyi under en demonstrasjon mot militærkuppet i Yangon 13. mars 2021.
Foto: STR / AFPNobelprisvinneren ble flyttet fra fengsel til husarrest i forrige uke, skriver Reuters.
Myanmar Radio and Television meldte om benådningene tirsdag, men en kilde sier til Reuters at hun fortsatt vil være i forvaring.
– Hun vil ikke bli satt fri fra husarrest, sier kilden, som ikke ønsket å bli identifisert.
– En politisk motsats
Seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Marte Nilsen, forteller at det er ganske vanlig med benådninger i Myanmar, særlig etter domfellelse.
– Denne meldingen kommer fra statlige medier, som er en propaganda- kanal, så vi skal ha forbehold, sier Nilsen til NRK.
– Aung San Suu Kyi har vært gjennom en rekke rettsprosesser nå, hvor hun har blitt dømt på alle hold, og ble nylig overført til husarrest fra fengsel. Så det kommer brått på denne benådningen, men det er ikke veldig overraskende i en Myanmar-sammenheng.
Aung San Suu Kyi er fortsatt veldig populær i landet. Bildet er fra 2015 før et valgkampmøte.
Foto: STR / AFPIfølge Nilsen kan dette snu opp ned på den politiske situasjonen, men at man samtidig må regne med at militæret ønsker å kontrollere henne fremover.
– For eksempel ved å hindre deltakelse i fremtidig valg, og kanskje bruke løslatelsen til å få til politiske endringer for å styrke egen posisjon, sier Nilsen.
Militæret i Myanmar er svært presset, og kjemper mot politiske motstandere på flere fronter, ifølge seniorforskeren.
– Vi kan si at hun på mange måter er den politiske motsatsen til det militærregimet som har styrt Myanmar sammenhengende, med unntak av en tiårsperiode som endte med militærkupp i 2021. Så hun er motsatsen til militæret, og er fortsatt enormt populær.
Fredsprisvinner
Suu Kyi var regjeringssjef i Myanmar fra 2016, men ble pågrepet under kuppet mot hennes demokratisk valgte regjering i februar 2021. Hun har siden den gang sittet i fengslet i hovedstaden Naypyidaw.
Aung San Suu Kyi fotografert i Kina i januar 2020
Foto: Nyein Chan Naing / API 1991 mottok Suu Kyi Nobels fredspris for sitt arbeid for demokrati og menneskerettigheter i Myanmar.
78-åringen satt også i husarrest i nærmere 15 år i perioden 1989 til 2010.
Hun var med på å stifte partiet Nasjonalligaen for demokrati (NLD) i 1988. Dette førte til at hun ble satt i husarrest av militærjuntaen i landet.