Hopp til innhold

FN-sjef sjokkert over angrep i Myanmar – tror også skolebarn ble rammet

FNs menneskerettssjef sier at han er skrekkslagen etter meldingene om angrepet i Mandalay. Militærjunta brukte krigsfly mot sivile.

BOMBET: Lite igjen etter at kampfly bombet stedet der opposisjonen åpnet et lokalkontor nær Mandalay.

BOMBET: Lite igjen etter at kampfly bombet stedet der opposisjonen åpnet et lokalkontor nær Mandalay.

Foto: AP

Et vitne forteller at et jagerfly slapp en bombe rett ned i menneskemengden, og en halv time senere dukket et helikopter opp og skjøt mot stedet.

junta talsmann zaw Min Tun i myanmar

Juntaens talsperson, general Zaw Min Tun, bekrefter at også sivile ble bombet.

Foto: YE AUNG THU / AFP

Angrepet kan vise seg å være et av de dødeligste i en rekke luftangrep siden 50 sivile ble drept under en konsert i oktober.

Militærjuntaen i Myanmar bekrefter å ha utført et luftangrep mot en landsby nord i landet der opptil 100 personer ble drept.

Et medlem av den lokale motstandsgruppen PDF sier til nyhetsbyrået Reuters at luftangrepet var rettet mot en åpningsseremoni for lokalkontoret deres.

stille protest mot juntaen

En stille protest mot militærjuntaen.

Foto: Stringer . / Reuters

Ifølge vitner ble mellom 50 og 100 personer drept i angrepet som skjedde tirsdag, melder Reuters, som viser til BBC Burma, Radio Free Asia og Irrawaddy.

FN-sjef skrekkslagen

FNs menneskerettssjef Volker Turk sier at han er skrekkslagen etter meldingene om angrepet i Sagaing-regionen i nærheten av Mandalay.

– Det virker som skolebarn som opptrådte med dans og andre sivile som var til stede på en åpningsseremoni, var blant ofrene, sa han.

FNs MRsjef Volker Turk

FNs menneskerettssjef Volker Turk.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

FN-sjefen anklager myndighetene for å ignorere sin plikt til å beskytte sivile.

Talsmann for militærjuntaen, Zaw Min sier at noen av de drepte var motstandere av juntaens kupp og at de var kledd i uniform.

Innrømmer at sivile ble angrepet

Talsmannen medgir at «det kan ha vært noen mennesker i sivile klær» der.

– Folkets forsvarsstyrke (PDF) holdt en åpningsseremoni av sitt kontor tirsdag morgen ved 8-tiden i landsbyen Pazi Gyi. Vi angrep det stedet, sier juntaens talsmann Zaw Min Tun.

angrep i Myanmar

Det skal være mange sivile blant ofrene for bombeangrepet denne uka.

Foto: AP

– Ifølge informasjon vi har fått fra bakken, ble ikke folk drept bare som følge av vårt angrep. PDF hadde plantet noen miner rundt området, sier juntaens talsmann, som legger til at luftangrepet også slo ut et lagerområde der det var oppbevart krutt og miner.

Tvangsoppløsning av Suu Kyis parti

29 mars ble det kjent at juntaen tvangsoppløste partiet til landets avsatte sivile leder, Aung San Suu Kyi.

Også 39 andre partier ble tvangsoppløst for ikke å ha registrert seg i tide til et mulig kommende valg, som er ventet å befeste juntaens grep om makten, skriver NTB.

 Aung San Suu Kyi

Militærjuntaen har tvangsoppløst partiet til Aung San Suu Kyi.

Foto: Aung Shine Oo / AP

USA var blant landene som raskt fordømte handlingen.

– Vi fordømmer på det sterkeste beslutningen til Burmas militærregime om å fjerne 40 partier, inkludert Den nasjonale demokratiligaen, sier talsmann Vedant Patel i USAs utenriksdepartement. Han bruker det gamle navnet på det sørøstasiatiske landet.

– Ethvert valg uten deltakelse fra alle interessenter i Burma kan ikke anses for å være fritt eller rettferdig. Gitt den omfattende motstanden mot militærstyret, vil regimets alenegang mot valg trolig øke ustabiliteten, sier Patel.

Militæret avsatte Suu Kyi og tok makten i et kupp i februar 2021. Siden er Suu Kyi dømt til 33 års fengsel i flere rettssaker som anses for å være politisk motivert. Juntaen hadde lovet å holde valg innen august i år, men dette er senere blitt utsatt på ubestemt tid.

Konsert angrepet

Angrepet tirsdag denne uka kan vise seg å være et av de dødeligste i en rekke luftangrep siden 50 sivile ble drept under en konsert i oktober.

De militære har i økende grad begynt å bruke kampfly for å stanse et stadig mer omfattende væpnet opprør mot juntaen som tok makten i februar 2021.

Over 3.000 sivile er trolig drept siden da.

tilhengere av Suu Kyi i Bangkok

Tilhengere av Aung San Suu Kyi demonstrerte mot juntaen i Bangkok i nabolandet Thailand 1. februar, 2021.

Foto: Sakchai Lalit / AP

SISTE NYTT

Siste nytt