Hopp til innhold
Flyktningar i hamna på Arguineguin
Foto: Borja Suarez / Reuters/NTB

Flyktninger i verden

Oppsummert

Over 80 millioner mennesker er på flukt i verden, ifølge FN. Det er mer enn en dobling på 20 år.

 • Minst 87 døde etter migrantforlis i Mauritania

  Minst 87 mennesker er funnet døde etter at en båt med afrikanske migranter og flyktninger kantret utenfor Mauritania torsdag, ifølge myndighetene.

  Samtidig er 36 mennesker reddet i live, opplyser sikkerhetskilder til nyhetsbyrået DPA. Flere titalls andre er fortsatt savnet.

  Det er antatt at 184 personer var om bord i båten da ulykken inntraff. Båten skal ha kantret som følge av sterk vind og høye bølger utenfor den sørlige mauritanske landsbyen Ndiago, som også ligger nær Senegal-elven.

 • Cruiseskip reddet migranter ved Kanariøyene

  Et cruiseskip har reddet 68 migranter fra en båt som drev på Atlanteren nær Kanariøyene. I båten var det også fem døde personer, opplyser spanske myndigheter torsdag.

  En oljetanker fikk først øye på en kano-formet trebåt med migranter om bord drøyt 80 mil sør for Tenerife onsdag ettermiddag. Spanske myndigheter ba cruiseskipet Insignia endre kurs for å redde migrantene.

  68 mennesker ble reddet i live, og tre av de døde i migrantbåten ble hentet over til cruiseskipet. (NTB)

 • Ytterligere 12 funnet døde etter forlis utenfor Italia

  Den italienske kystvakten har hentet opp ytterligere 12 lik etter et forlis utenfor den søritalienske kysten i helgen.

  Totalt 20 personer er bekreftet omkommet, mens flere titall er savnet og antas omkommet.

  Båten skal hal ifølge overlevende kantret etter at den tok fyr, åtte dager etter avreise fra Tyrkia.

  Om bord var rundt 75 migranter fra blant annet Iran, Syria og Irak, ifølge FNs flyktningbyrå.

  (NTB)

 • FN: 120 millioner mennesker på flukt

  Antallet mennesker på flukt økte til 120 millioner i utgangen av mai 2024, og markerte det tolvte året på rad med vekst.

  En vesentlig faktor bak veksten er konflikter som i Gaza, Sudan og Myanmar som tvinger enda flere mennesker til å flykte fra hjemmene sine, ifølge FNs høykommissær for flyktninger, melder nyhetsbyrået AFP.

  – Bak disse dystre og økende tallene ligger utallige menneskelige tragedier. Denne lidelsen må motivere det internasjonale samfunnet til å handle raskt for å ta tak i de grunnleggende årsakene til tvungen fordrivelse, sier Filippo Grandi, FNs høykommissær for flyktninger, skriver UNHCR i en pressemelding.

  – Det er på høy tid at krigførende parter respekterer krigens grunnleggende lover og folkeretten. Uten bedre samarbeid og målrettede innsats for å håndtere konflikter, menneskerettighetsbrudd og klimakrisen, vil antallet fordrevne fortsette å stige, noe som vil føre til ny elendighet og kostbare humanitære tiltak, sier Grandi.

  Filippo Grandi, FNs høykommissær for flyktninger, kaller tallene dystre.
  Foto: Salvatore Di Nolfi / Keystone/AP/NTB
 • Flere LHBTQ+-migranter søker sikkerhet i Europa

  Det store flertallet, de mange hundretusen migranter som ankommer Italia fra Afrika og Midtøsten, flykter fra krig, konflikt og fattigdom.

  Men et økende antall som velger å flykte, er mennesker som blir forfulgt på grunn av sin seksuelle legning eller kjønnsidentitet, opplyser rettighetsgrupper.

  Tall fra i fjor viser at det er over 60 land verden som har anti-LHBTQ+-lover. De fleste av disse landene ligger i Afrika, Midtøsten og deler av Asia.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no