Flyktningar i hamna på Arguineguin
Foto: Borja Suarez / Reuters/NTB

Flyktninger i verden

Oppsummert

Over 70 millioner mennesker er på flukt i verden, ifølge FN. Det er mer enn en dobling på 20 år.

 • FN reagerer på deportering

  FN er svært bekymret over USAs deportering av haitiske migranter, og advarer om at amerikanerne kan handle i strid med folkeretten. Det hvite hus har fått sterk kritikk for å sende fly på fly med migranter tilbake til kriserammede Haiti.

  Tirsdag ble det offentliggjort bilder av ridende grensevakter med pisk-lignende reimer som tvang migranter ned mot elva Rio Grande. FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, sier at han er sjokkert over bildene av de elendige forholdene under broen i Del Rio i Texas, der mer enn 14.000 haitiere samlet seg etter krevende reiser.

  .

  Et medlem av USAs grensevakter prøver å stoppe en flyktning fra Haiti fra å ta seg inn i en leir i Del Rio i Texas søndag.
  Foto: PAUL RATJE / AFP
 • Ulovlig grensekryssing til Polen

  Hittil i september er det registrert 3.200 forsøk på å ta seg ulovlig over grensen til Polen fra Hviterussland. Også Latvia og Litauen merker økt pågang.

  – Bare torsdag ble det avdekket 238 forsøk på å krysse grensen – som også er en del av EUs yttergrense mot øst – opplyser en talsmann for den polske grensevaktstyrken (SG) til nyhetsbyrået PAP.

 • Østerrike vil ikke ha flyktninger

  Østerrikes statsminister Sebastian Kurz sier en flyktningbølge fra Afghanistan må håndteres av nabolandene og ikke av Europa.

  Det sa han under et møte med Serbias president lørdag.

  Tusenvis av flyktninger og migranter fra Midtøsten, Afrika og Asia er strandet i Serbia og andre Balkan-land der de har blitt stanset på sin ferd mot Vest-Europa.

  Kurz sier at Østerrike ikke vil ta imot noen flyktninger fra Afghanistan.

 • SV vil øke antall flyktninger

  SV ønsker å øke antallet flyktninger fra Afghanistan som får oppholdstillatelse i Norge.

  – Nå sier Canada at de skal ta imot 20 000. Vi bør finne et antall som vi skal ta imot, sier SVs Karin Andersen til VG uten å gå ut med et eksakt tall Norge bør forplikte seg til å ta imot.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no