Hopp til innhold
Demonstranter med krav om løslatelse av Aung San Suu Kyi under en demonstrasjon i Mandalay 5. mars.
Foto: AP

Myanmar

Oppsummert

Myanmar har vært preget av kaos, kamper og uro etter at militæret grep makten i et kupp i februar 2021 og satte landets leder Aung San Suu Kyi i husarrest. Etter kuppet har det vært store folkelige protester.

 • Innfører obligatorisk verneplikt i Myanmar

  Militærjuntaen i Myanmar har innført obligatorisk verneplikt for alle innbyggere i landet. Verneplikten gjelder for kvinner mellom 18 og 27 år og for menn mellom 18 og 35.

  Alle må gjennomføre minst to års tjeneste for militæret, skriver nyhetsbyrået AFP. Lovendringen trår i kraft fra og med i dag.

  Militæret i Myanmar grep makten i et kupp 1. februar 2021. Landet har vært preget av kamper og uro siden.

 • India skal bygge grensegjerde mot Myanmar

  India har besluttet å bygge et gjerde langs grensa mot Myanmar, ifølge innenriksminister Amit Shah.

  Han skriver på X at det også skal anlegges en rute for patruljering langs grensa for å styrke overvåkingen.

  – Modi-regjeringen er forpliktet til å bygge ugjennomtrengelige grenser, skriver han.

  Indiske myndigheter har allerede bygget et 10 kilometer langt grensegjerde i Manipur-delstaten, som har fått mye oppmerksomhet på grunn av den pågående etniske konflikten i regionen. Mer enn 180 mennesker er drept.

  (NTB)

 • Guterres krever gjeninnføring av demokrati i Myanmar

  FNs generalsekretær António Guterres krever slutt på volden og gjeninnføring av demokratiet i Myanmar, der de militære grep makten i et kupp for tre år siden.

  – Generalsekretæren understreker på denne dystre årsdagen at det haster med å finne en vei mot en demokratisk overgang til sivilt styre, sier generalsekretærens talsmann Stéphane Dujarric.

  (NTB)

 • Militærjuntaen forlenger unntakstilstanden i Myanmar

  Militærjuntaen i Myanmar forlenger unntakstilstanden med seks måneder og utsetter på nytt valget de har lovet å holde.

  – Fungerende president U Myint Swe har kunngjort forlengelse av unntakstilstanden i seks måneder. Dette fordi situasjonen ikke er normal og for å kunne fortsette bekjempelsen av terrorister, heter det i en kunngjøring fra militærjuntaen.

  Regjeringshæren i Myanmar styrtet i februar 2021 Aung San Suu Kyi og landets regjering og grep makten i et kupp. Det utløste masseprotester som de militære slo brutalt ned på. Over 4400 mennesker er drept av landets sikkerhetsstyrker siden kuppet.

  Unntakstilstanden er siden forlenget flere ganger, og regjeringshæren kjemper nå mot en rekke ulike opprørsgrupper som har gått sammen og som nå kontrollerer flere områder nordøst i landet. (NTB)

  Myanmar
  Foto: AFP
 • 15 skal være drept i luftangrep i Myanmar

  Minst 15 mennesker, blant dem også barn, skal være drept i et luftangrep i Myanmar, ifølge lokale medier. Angrepet skjedde i en landsby nordvest i landet.

  Landet herjes av stadig mer voldelige kamper der militærjuntaen kjemper mot opprørere i nord og øst.

  Søndagens angrep rammet en landsby i Tamu-distriktet rundt klokka 10 om formiddagen lokal tid.

  Ifølge lokale medier ble 20 skadd, mens altså 15 skal være drept, blant dem barn. Men to vitner sier til nyhetsbyrået AFP at dødstallene er høyere.

  – 19 personer ble drept, blant dem åtte barn, ifølge en mann. Han sier de første bombene var rettet mot to kirker, og at de fleste ble drept da de forsøkte å flykte fra bygningene. Da kom det andre angrepet. Ifølge mannen ble det sluppet seks bomber.

  Statlige medier hevdet sent søndag at opplysningene var falske nyheter, og at det ikke var fly som opererte på det tidspunktet.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no