Hopp til innhold
Demonstranter med krav om løslatelse av Aung San Suu Kyi under en demonstrasjon i Mandalay 5. mars.
Foto: AP

Myanmar

Oppsummert

I Myanmar, tidligere kjent som Burma, grep militære ledere makta 1. februar 2021 og avsatte demokratisk valgte ledere. Etter kuppet har det vært store folkelige protester. 1500 er drept og over 10.000 er pågrepet, ifølge en lokal observatørgruppe.

 • Aung San Suu Kyi dømt til ytterligere tre års fengsel

  En domstol i Myanmar har dømt landets avsatte leder Aung San Suu Kyi til ytterligere tre års fengsel for å ha brutt landets lov om statshemmeligheter.

  Suu Kyi dømmes sammen med den australske økonomen Sean Turnell, som tidligere fungerte som hennes rådgiver. Turnell har vært i politiets varetekt i nesten 20 måneder. Også tre tidligere ministre har fått samme dom.

  Etter militærkuppet 1. februar 2021 har Suu Kyi blitt dømt flere ganger for en rekke forseelser og sonet før denne dommen til sammen 20 års fengsel. Suu Kyi og Turnell avviste anklagene under rettssaken, som ble holdt bak lukkede dører.

  (NTB)

  Aung San Suu Kyi
  Foto: Peter Dejong / AP
 • Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi dømmes til tre års tvangsarbeid

  Tidligere leder av Myanmar Aung San Suu Kyi er funnet skyldig i valgfusk og dømmes til tre år i fengsel med tvangsarbeid. Det melder AFP og Reuters.

  Hun soner fra før 17 års fengsel.

  Aung San Suu Kyi var statsminister i Myanmar fra 6. april 2016 til 1. februar 2021 da hun og president Win Myint ble avsatt i et militærkupp.

  I 1991 vant hun Nobels fredspris

  Aung San Suu Kyi
  Foto: abyaw / frilans
 • OECD: Telenor kan ikke klandres for at mobilmast ble brukt til massakre

  Telenor har ikke skyld i at en av selskapets mobilmaster ble brukt da snikskyttere drepte sivile rohingyaer i Myanmar, ifølge en rapport fra OECD.

  Selskapet kom i søkelyset etter at det ble kjent at en mobilmast ble brukt av militære i Myanmar i angrep på den sivile minoritetsbefolkningen i en fiskerlandsby. Angrepene skjedde i oktober 2016 og august 2017. Soldater klatret opp i tårnet og skjøt mot sivile. (NTB)

 • Britisk ambassadør fengsla i Myanmar

  Styresmakter i Myanmar skal ha arrestert Storbritannias tidlegare ambassadør i landet. Det opplyser kjelder til nyheitsbyrået AFP.

  Kjelda seier at Vicky Bowman, som var tilsett frå 2002 til 2006, blei arrestert onsdag i landets største by Yangon.

  Bowmans ektemann, Htein Lin, som er ein kjend kunstnar, skal også ha blitt arrestert.

  Lokale medium skriv at paret vil bli sikta for brot på immigrasjonslova.

 • FN: Samler inn bevis på forbrytelseri Myanmar

  Siden militærkuppet i fjor, har etterforskere i FN samlet inn beviser på forbrytelser begått i Myanmar, sier FN i en uttalelse.

  – Gjerningsmennene må vite at de ikke kan fortsette å utføre disse handlingene ustraffet. Vi samler inn og bevarer bevisene slik at de en dag må ta ansvar, sier Nicholas Koumjian, leder for FNs uavhengige etterforskningsgruppe i Myanmar.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no