Hopp til innhold
Demonstranter med krav om løslatelse av Aung San Suu Kyi under en demonstrasjon i Mandalay 5. mars.
Foto: AP

Myanmar

Oppsummert

I Myanmar, tidligere kjent som Burma, grep militære ledere makta 1. februar 2021 og avsatte demokratisk valgte ledere. Etter kuppet har det vært store folkelige protester. 1500 er drept og over 10.000 er pågrepet, ifølge en lokal observatørgruppe.

 • Aung San Suu Kyi dømt for korrupsjon

  Myanmars avsatte sivile leder Aung San Suu Kyi er dømt til fem års fengsel for korrupsjon. Hun risikerer dommer på mer enn 100 års fengsel hvis hun blir funnet skyldig i tiltalepunktene som militærjuntaen har reist mot henne. Fredsprisvinneren er fra før dømt til seks års fengsel. Hun blir beskylt for å ha forsøkt å påvirke valgkommisjonen i forbindelse med valget i juli 2020.

 • Myanmar løslater 1.600 fengslede

  Juntaen i Myanmar løslater flere enn 1.600 fanger fra fengsler i hele landet søndag. Det blir gjort for å markere buddhistisk nyttår.

  Det er likevel uklart hvem som benådes, fengslede demonstranter eller dømte kriminelle.

  Landet i Sørøst-Asia har vært preget av uro siden kuppet i fjor der Aung San Suu Kyis regjering ble fjernet fra makten. Juntaen slo nådeløst ned på protestene som fulgte. Hundrevis ble drept og tusenvis ble vilkårlig fengslet, har Amnesty konstatert.

  I alt 1.619 fanger, blant dem 42 utlendinger, blir «benådet» og satt fri, heter det i en kunngjøring på statlig TV søndag morgen. Det er ikke kjent om demonstranter eller fengslede journalister er blant dem som løslates.

  (NTB)

 • Telenor i Myanmar solgt

  Telenor skriver i en børsmelding fredag morgen at salget av Telenor Myanmar nå er gjennomført. Telenor mottar først rundt 450 millioner kroner for salget.

  De 450 millioner kronene tilsvarer 50 millioner amerikanske dollar. De resterende 55 millioner dollarene Telenor skal motta gjennom salget, skal gjøres opp i fem like store avdrag over de neste fem årene, skriver Telenor.

  I forrige uke ble det kjent at myndighetene i Myanmar har godkjent Telenors salg av Telenor Myanmar.

  Salget skjer etter militærkuppet i landet på nyåret i fjor. Telenor har forklart at bakgrunnen for salget var at militærjuntaen i Myanmar krever å få overvåke mobilkommunikasjon.

  Kjøperen er libanesiske M1 Group. Myndighetene i Myanmar har satt som vilkår at M1 Group skal ha en lokal partner som medeier av Telenor Myanmar etter at transaksjonen mellom Telenor og M1 avsluttes.

  Den lokale majoritetseieren av M1 er Shwe Byain Phyu, som er blitt anklaget for å ha tette bånd til militærjuntaen. Om kort tid vil Shwe Byain Phyu eie 80 prosent av aksjene i Telenor Myanmar.

  Telenor sa i forrige uke at avtalen de inngår, kun er mellom dem og M1.

  – Telenor har ikke vært part i noen dialog mellom M1 og deres lokale partner, sa Telenors konsernsjef Sigve Brekke.

  Salget av Telenor Myanmar har fått sterk kritikk på grunn av frykt for at myanmarske myndigheter vil kunne få tilgang til brukerdata fra kundene.

  SV har bedt næringsministeren om å redegjøre i Stortinget for statseide Telenors salg av datterselskap. Også Venstre har vært kritisk til salget.

 • USA anklager Myanmars hær for folkemord

  Amerikanske myndigheter erklærer formelt at volden utført av den myanmarske hæren mot Rohingya-minoriteten i landet kvalifiserer til begrepet «folkemord», melder Reuters.

  Rohingyaene er hovedsakklig muslimer og anses som ulovlige innvandrere av myndighetene i Myanmar. Selv mener rohingyaene å ha levd i landet i mange hundre år.

  Tidligere har FN slått fast at de militære myndighetene i Myanmar driver etnisk rensing mot rohingyaene, noe som utgjør en forbrytelse mot menneskeheten.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no