Hopp til innhold
Demonstranter med krav om løslatelse av Aung San Suu Kyi under en demonstrasjon i Mandalay 5. mars.
Foto: AP

Myanmar

Oppsummert

Myanmar har vært preget av kaos, kamper og uro etter at militæret grep makten i et kupp i februar 2021 og satte landets leder Aung San Suu Kyi i husarrest. Etter kuppet har det vært store folkelige protester.

  • Myanmar-gerilja trekker seg ut av grenseområde

    KNLA-geriljaen i Myanmar har trukket seg ut av byen Myawaddy på grensa til Thailand etter flere dager med kamper mot militærjuntaens styrker.

    Rundt 3000 sivile flyktet over grensa til nabolandet som følge av kampene, men ifølge thailandske myndigheter har mange av dem siden returnert.

    Bilder i sosiale medier viser regjeringssoldater som heiser Myanmars flagg i en militærbase som tidligere var kontrollert av Karen National Union (KNU) og deres væpnede gren Karen National Liberation Army (KNLA).

    En talsperson for KNU sier at deres soldater bare midlertidig har trukket seg ut av Myawaddy, som er et knutepunkt for handel mellom Myanmar og Thailand.

    (NTB)

    Thailandsk militært kjøretøy ved Moei-elva
    Foto: AP
  • 3300 innsatte slippes løs i Myanmar

    Militærjuntaen i Myanmar innvilger ammesti til over 3300 innsatte som sitter i fengsel i landet. Amnestiet gis i anledning markeringen av landets tradisjonelle nyttårsfestival, står det i en kunngjøring fra militærregimet onsdag.

    Andre innsatte som ikke slippes fri, får straffutmålingene sine redusert med en seksdel, med unntak av folk som er straffedømt for alvorlige forbrytelser som drap, terrorisme og narkotikalovbrudd, fremgår det av uttalelsen.

    (NTB)

  • Myanmars eksleder overført til husarrest

    Den fengslede tidligere lederen av Myanmar, Aung San Suu Kyi (71), er overført fra fengsel til husarrest, ifølge en talsperson for militærregimet i landet. Det skriver Reuters. Årsaken skal ifølge talspersonen være ekstremt høye temperaturer i landet.

    – Tiltaket gjelder for alle som har behov for det, særlig eldre innsatte. Vi jobber for å beskytte dem fra heteslag, sier talspersonen.

    Myanmar har vært preget av krig og kaos siden regjeringen til Kyi ble styrtet i 2021 og militærjuntaen kuppet makten.

  • Myanmars regjeringsstyrker trekker seg ut av grenseby

    Myanmarske regjeringsstyrker har trukket seg ut av grensebyen Myawaddy etter kamper med Karen-geriljaen, ifølge geriljaen selv og thailandske grensevakter.

    En talsperson for Den nasjonale Karen-unionen, Padoh Saw Taw Nee, sier at de tok byen i løpet av natt til torsdag, og at rundt 200 regjeringssoldater hadde trukket seg tilbake til en bro som forbinder byen med Thailand.

    En tjenestemann i den thailandske grensevakten bekreftet at Myawaddy hadde falt i løpet av natten.

    (NTB)

  • FNs generalsekretær bekymra over situasjonen i Myanmar

    António Guterres sier han er bekymret etter rapporter om militære luftangrep i Myanmar, melder Reuters.

    Angrepene skal ha drept og skadet mange sivile, ifølge en talsperson for FN.

    Myanmar har vært preget av uro siden militæret tok makten fra en valgt regjering i et kupp i 2021.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no