Hopp til innhold

Brukt 12 millioner kroner på reintelling – nå truer Staten med å anmelde reineiere

Statsforvalteren hevder at reineiere har forsinket og sabotert arbeidet med å telle Finnmarks største reinflokk. – Blank løgn, svarer en av reineierne.

Det har brutt ut åpen konfrontasjon mellom reindriftsavdelingen hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark og noen av reineierne i Lágesduottar. Reinbeitedistriktet ligger i Øst-Finnmark og er et av Norges største.

Før jul måtte Staten inn i dette området for å telle reinflokken med tvang, etter at distriktet selv ikke hadde lyktes med tellingen.

I den forbindelse skal de ifølge reindriftsdirektøren hos Statsforvalteren ha møtt stor motstand.

– Faste ansatte og innleide ansatte er utsatt for trakassering, trusler og sabotasje i forbindelse med tvangstellingen, hevder reindriftsdirektør, Sunna Marie Pentha.

Hun sier at de vurderer å anmelde enkelte reineiere.

Statsforvalteren har utført tvangstelling av den største reinflokken i Finnmark, distrikt 13 - Lágesduottar – i Øst-Finnmark.

DRIVER: Her blir en del av reinflokken drevet mot telleanlegget. Statsforvalteren har også med seg representanter fra distriktet helikopteret når de flyr over deres flokker enten for å samle, drive eller for å få et overblikk eller fotografere dyrene.

Foto: RISTEN-MARJA INGA / STATSFORVALTEREN I TROMS OG FINNMARK

– Blank løgn, svarer reineier

Sabotasjen skal ifølge Pentha blant annet dreie seg om at de statlig ansatte skal ha blitt nektet å føre reinflokken til mat under tellingen.

Dette kan rammes av dyrevelferdsloven.

– Jeg hører at det sies at vi har sabotert, men det er blank løgn. Ingen har vært imot tellingen, sier reineier John Idar Anti.

Han forstår ikke hvorfor reindriftsdirektøren vurderer å anmelde.

Anti avviser også at det skal ha vært noe fysisk kontakt mellom ham og de ansatte fra staten.

John Idar Anti
– Dette kommer til å få etterspill. Jeg kan ikke la usanne historier bli stående, sier John Idar Anti.

Hvert reinbeitedistrikt er pålagt å telle reinen, for at myndighetene skal vite at de holder seg til grensen for hvor mange dyr de har lov å ha.

Styret i distriktet har hatt mistanke om at det er langt flere enn 10.000 dyr i flokken. Derfor har flertallet av reineierne ønsket at staten skulle inn og kontrollere tellingen.

Reinbeitedistrikt 13 - Lágesduottar
Øvre fastsatt reintall er 10.000. Det samlede offisielle tallet som alle reineierne selv har oppgitt, viser 11.755 (pr. 31.3.21).
Reinbeitedistrikt 13 - Lágesduottar har vår-, sommer og høstområde på Ifjordfjellet og indre del av Nordkynhalvøya (markert med rød grense).
Vinterbeitene ligger i Karasjok (markert med blå grense).
Distriktet har 19 siidaandeler. Tilsammen utgjør dette 99 personer.

Kan måtte betale regninga selv

Normalt ville denne jobben ha tatt en til to uker, men på grunn av den påståtte sabotasjen, og dårlig vær, har arbeidet tatt om lag to måneder.

2,7 millioner kroner var satt av til arbeidet, men prislappen blir opp mot 12 millioner kroner.

Utøverne som ikke har bidratt til å få unna tellingen, kan nå risikere å måtte betale ekstrakostnadene. Dette er snakk om et mindretall, men som likevel eier over 40 prosent av reinen i distriktet.

Både folk i distriktet og hos Statsforvalteren bekrefter at det er store interne konflikter innad i distriktet.

Ifølge regjeringsadvokat Erlend Baldersheim har tellingene i vinter avdekket at det er over 12.000 rein. Trolig ligger det endelige tallet på mellom 15.000 og 16.000, ifølge statsadvokaten.

Altså nær 60 prosent mer enn tillatt.

Krevde stans i tellingen

I begynnelsen av mars krevde seks av siidaandelene umiddelbar stans i tvangstellingen. En av de seks var nevnte John Idar Anti.

Onsdag 16. mars møtte de staten i Indre- og Østre-Finnmark tingrett.

Saken falt imidlertid før det kom noen avgjørelse. Årsaken var at tellingen ble ferdig denne dagen.

Advokat Per A. Amundsen opplyste i retten at de seks siidaandelshaverne eier 42 prosent av hele flokken til distriktet, mens reineierne i styret bare eier 11 prosent.

– Man er ikke imot at det skal telles, men forholdene i området gjør det uforsvarlig å telle nå, sa reineiernes advokat.

Han viste til at det gjennom vinteren har vært beitekrise, og at tilstanden til dyrene ikke kan forsvare at de drives til et anlegg hvor de skal gjennom en telling.

Dyr jages med helikoptre og skutere. De er svake. Denne adferden må stoppe. Det er en dyremishandling vi ser fra statsforvalterens side, sa Amundsen.

Han viste også bilder av drektige simler som aborterte.

Reinsimle kaster kalven (aborterer)
– Dette skjer under vanskelige beiteforhold og når dyrene er slitne på grunn av matmangel, sa Amundsen.
Dyrene har problemer med å bevege seg, mener reineierne.
De mest slitne dyrene legger seg ned, forklarer reineier John Idar Anti.
Død rein
Flere titalls dyr døde etter at de hadde vært igjennom telleanlegget, hevder reineieren.

OPPDATERING: 28. mars 2022:

NRK har avpublisert et bilde av en død rein som var brukt i denne artikkelen.

NRK hadde fått det aktuelle bildet fra en reindriftsutøver i reinbeitedistriktet. Det samme bildet var imidlertid i en annen sammenheng. Da NRK fikk tilgang på bildet, var det ikke mulig å se dato for når det var tatt ut fra bildets metadata.

Reineier John Idar Anti sier til NRK at han opplevde at de statlig innleide gjeterne drev reinen knallhardt med snøskuter inn mot stedet hvor tellingen skulle foregå.

Ved en anledning skal han og noen andre ha gitt beskjed om hva de mente om dette.

– Men det var ingen fysisk kontakt mellom oss og de innleide. Vi sa bare tydelig ifra om at de ikke kan drive reinen så brutalt, sier Anti.

Regjeringsadvokaten: – Egen vanskjøtsel

Reindriftsdirektør Pentha sier imidlertid at hoveddelen av tellingen foregikk på høst- og vårbeite, da det ikke var erklært beitekrise.

Regjeringsadvokat Erlend Baldersheim viste også til rapporter og vurderinger fra Mattilsynet som mente at det var forsvarlig å gjennomføre tellingen.

Det ble også lagt fram dokumentasjon i retten som viste at noen reineiere forhindret Statsforvalterens innleide folk i å fóre reinen som skulle telles.

Her heter det:

«SF ser alvorlig på at eiere av dyrene forhindrer SF i å gjennomføre tellingen samt at sammen personer forhindrer sine egne dyr tilgang til mat. Dette er brudd på dyrevelferdsloven og vi vurderer å anmelde forholdet.»

Regjeringsadvokaten bemerket også i retten:

– Det er vanskelig å påberope seg egen vanskjøtsel som eget argument for at tellingen ikke skal kunne gjennomføres, sa Baldersheim.

Les også Beitekrise: Kun 300.000 kroner igjen på krisefond

I retten trakk regjeringsadvokaten også fram tilbakemeldinger fra flere av de øvrige reineierne i distriktet.

En av reineierne skal ha uttalt at han synes statsforvalterens folk har gjort en god jobb med tellingen, «til tross for motstand fra enkelte siidaandelsledere».

Les også Tøff hverdag i reindrifta påvirker barn og unge

Kai Emil Anti, Sara Lea Gaup, Sara Elise Eira, Jovnna Mihkkal Utsi

– Ansatte trakassert og truet

Når det gjelder uviljen de ansatte er møtt med, så stopper ikke den hos enkelte av utøverne i distriktet, ifølge reindriftsdirektør Pentha.

Sunna Marie Pentha

REINDRIFTSDIREKTØR: Sunna Marie Pentha.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Også i sosiale medier skal de statsansatte ha fått hard medfart.

De har blitt trakassert på det groveste, og det av høytstående medlemmer av det samiske samfunnet, hevder direktøren.

Hun bekrefter å ha sett deler av dette selv, og mener det er forkastelig at folk går løs på statlig ansatte som gjør jobben sin.

Vi registrerer en enorm vilje til å trakassere våre faste og innleide ansatte, sier direktør Sunna Marie Pentha.

Les også Ny beitekrise og høye drivstoffpriser truer reindriftsnæringen

John Idar Anti synes det er bra at tellingen fra snøskutere ble avsluttet og at siste del av tellinga foregikk fra helikopter.

– Å telle fra lufta var den eneste riktige måten å gjøre det på, sier han.

Tusenvis av distriktets rein ble dratt gjennom telleanlegget.

– Dyrene som ble drevet inn, var i utgangspunktet svake på grunn av ekstremt dårlige beiter. Og fôringen var ikke tilstrekkelig. Derfor bukket de under, sier Anti.

Her er en tidslinje på noe av det som har skjedd i distriktet:

Dette har skjedd

Statsforvalteren i Troms og Finnmark påla reinbeitedistrikt 13 - Lágesduottar om offentlig kontrollert telling av rein. Tidsfristen var først satt til 31. desember 2021, men ble utsatt til 15. januar 2022. Reintallssaken startet for 38 år siden.

Les også Årelang forskerkrangel om reintall på vidda

Tamrein

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.