Hopp til innhold
Arfan Bhatti
Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Arfan Bhatti

Oppsummert

Arfan Bhatti er en kjent norsk islamist. Bhatti har vært internasjonalt etterlyst etter Oslo-terroren juni 2022. Han er i Pakistan og det er gjort avtale mellom norske og pakistanske myndigheter om å få ham utlevert til Norge.

  • Bhattis forsvarer er sikker på ingen utlevering til Norge

    Den erfarne forsvareren til Arfan Bhatti, Fayyaz Ahmed Janjua, er sikker på at Norges ønske om utlevering av hans klient ikke vil gå i oppfyllelse. Bhatti er siktet for medvirkning til Oslo-terroren.

    – Pakistansk lov krever at det må fremlegges fellende bevis i en utleveringssak. Det har ikke blitt gjort til nå, mener han.

    Janjua opplyste også at Bhatti har dobbelt statsborgerskap som innebærer at han har borgerrettigheter i Pakistan også på lik linje med i Norge.

    Statsadvokaten ønsket ikke å kommentere saken.

    – Begge parter har blitt hørt av dommeren. Nå er det opptil retten å dømme, sa Azmat Bashir Tarar før han hastet videre til neste sak.

    Fayyaz Ahmed Janjua
    Foto: Waqar Gillani / NRK
  • Dommer i Bhatti-saken: Dom vil falle om noen dager

    Det vil falle dom i saken mot Arfan Bhatti i løpet av noen dager. Det varslet dommeren i saken under dagens rettsmøte i Pakistan.

    Den norske islamisten har sittet fengslet i Pakistan siden september 2022. Nå håper statsadvokaten å få ham utlevert til Norge til terrorrettssaken mot Zaniar Matapour.

    Bhatti er siktet for medvirkning til Oslo-terroren.

    Norske myndigheter jobber med å få ham utlevert, men det er ikke klart når han eventuelt vil kunne komme til Norge.

    Påtalemyndigheten ønsker å føre Bhatti, som også er siktet for medvirkning til angrepet, som vitne. Bhatti nekter for anklagene mot ham.

    Bhattis advokat, Fayyaz Ahmed Janjua (bildet), har allerede varslet at en eventuell utleveringsdom vil bli anket til Høyesterett.

    Forsvareren er sikker på at Bhatti ikke vil bli utlevert.

    .– Pakistansk lov krever at det må fremlegges fellende bevis i en utleveringssak. Det har ikke blitt gjort til nå, mener han.

    Fayyaz Ahmed Janjua
    Foto: Waqar Gillani / NRK
  • Aktor tror Bhatti kan utleveres i tide til terrorrettssak

    – Vi har begjært Bhatti utlevert fra Pakistan, og behandlingen av begjæringen er kommet langt i det pakistanske rettsapparatet. Det er gode muligheter for at han blir utlevert i løpet av hovedforhandlingen, sier statsadvokat Sturla Henriksbø, en av aktorene i saken, til Dagbladet.

    Tirsdag begynner rettssaken i Oslo tingrett mot Zaniar Matapour, som er tiltalt for grov terror etter masseskytingen i Oslo sentrum 25. juni 2022, der to menn ble drept.

    Påtalemyndigheten ønsker å føre Bhatti, som også er siktet for medvirkning til angrepet, som vitne. Bhatti nekter for anklagene mot ham.

    – Det en eventuell forklaring fra Bhatti kan bidra til i saken, er hans inntrykk av Matapour som person og Bhattis kontakt med ham, og hvorvidt Bhatti selv hadde kjennskap til hva som skulle skje på forhånd, sier Henriksbø til avisen.

  • Bhatti kan ikke utleveres før rettsprosessen i Pakistan er over

    Det har dommeren i Islamabad High Court bestemt. I dag var det første rettsmøte i ankesaken om utlevering av Arfan Qadeer Bhatti.

    Bhatti er ønsket utlevert fra norske myndigheter i sammenheng med terrorangrepet i Oslo 25. juni.

    Bhattis nye forsvarer Fayyaz Ahmed Janjua sier til NRK at hans klient har anket både kjennelsen fra granskingsretten og regjeringens nye vedtak om utlevering.

    – Vi fryktet en rask utlevering til Norge etter den første kjennelsen for å unngå videre rettsprosess i Pakistan, og anket derfor regjeringsvedtaket også.

    Dommeren understreket under rettsmøtet at Bhatti ikke kan utleveres før rettsprosessen er over. Det vil si at saken nå behandles av lagmannsretten før den kan ankes til pakistansk Høyesterett.

    Ankebehandlinga vil starte for fullt den 18. mars, opplyser Elden advokatfirma.

    Fayyaz Ahmed Janjua og Kamran Murtaza, advokatene til Arfan Bhatti i Pakistan.
    Foto: Waqar Gillani / NRK
  • Pakistansk lagmannsrett: Bhatti kan ikke utleveres før anken er avgjort

    Det melder Aftenposten.

    Bhatti er siktet for medvirkning til terrorangrepet i Oslo sommeren 2022. September samme år ble han pågrepet i Pakistan.

    Landet har ingen utleveringsavtale med Norge. Pakistanske myndigheter har likevel vurdert at 46-åringen kan utleveres – en avgjørelse Bhatti har anket.

    Lagmannsretten i Islamabad sier at anken må behandles før Bhatti kan utleveres til Norge.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no