Hopp til innhold
Arfan Bhatti
Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Arfan Bhatti

Oppsummert

Arfan Bhatti er en kjent norsk islamist. Bhatti har vært internasjonalt etterlyst etter Oslo-terroren juni 2022. Han er i Pakistan og det er gjort avtale mellom norske og pakistanske myndigheter om å få ham utlevert til Norge.

 • Ventar avgjerd i utleveringssak mot Bhatti 7. desember

  Høyringa i den fyrste rettsinstansen i Islamabad vart i dag avslutta. Dommaren seier han i løpet av få dagar vil ta stilling til kausjonssøknaden til Arfan Bhatti, medan avgjerda i sjølve utleveringssaka er venta den 7. desember.

  På rettsmøtet i Islamabad i dag vart fyrst kausjonssøknaden til Bhatti behandla, før politiet leverte sine avsluttande argument for kvifor det er juridisk forsvarleg å utlevera Bhatti til Noreg.

  Politiadvokaten understreka at alvoret i saka gjer det etter pakistansk lov mogleg for regjeringa å utlevera han, sjølv om Pakistan ikkje har ein utleveringsavtale med Noreg.

  Forsvararen til Bhatti Khuskhal Kakar seier han uansett utfall av utleveringssaka kjem til å anka avgjerda til High Court i Islamabad.

  Forsvarer Khushkhal Kakar (midten) her utenfor rettssalen i Islamabad sammen med sitt advokatteam.
  Foto: NRK
 • Bhattis forsvarer krever han løslatt i Pakistan – beskyldes for «taktikkeri»

  Politiadvokaten skulle i dag levere sine sluttargumenter i et av de mange rettsmøtene om utleveringen av Arfan Bhatti i Islamabad. Så langt kom han imidlertid ikke, før Bhattis forsvarer krevde ham løslatt mot kausjon.

  – Min klient har vært arrestert siden september 2022. I mange måneder var han arrestert uten lov og dom før han ble fremstilt for retten i april 2023, sa forsvarer Zia Ur Rehman i retten.

  Rehman mener en løslatelse i Pakistan ikke er til fare for etterforskingen i Norge. Om to dager skal dommeren i Islamabad vurdere om Bhatti kan løslates mot kausjon.

  Politiadvokaten Siraj-ul-Rehman Jasra beskylder forsvareren til Bhatti for taktikkeri.

  – Enhver siktet person har lov til å søke løslatelse mot kausjon, men at søknaden kommer på den siste dagen, vekker mistanke om at dette er en måte å forsinke rettsprosessen, sier Jasra.

  Politiadvokat Jasra vil levere resten av sine sluttargumenter i det nye rettsmøtet der dommeren vil ta stilling til om Bhatti kan løslates mot kausjon.

  Dersom søknaden om to dager avvises av den lokale dommeren, kan Bhatti anke den til en høyere rettsinstans uten at det har falt dom i den pågående saken om utleveringen.

  Arfan Bhatti utenfor retten i Islamabad
  Foto: NRK
 • Forsvareren har avsluttet argumenter mot utlevering

  Forsvareren til Arfan Bhatti har i dag avsluttet sine argumenter mot utleveringen av hans klient til Norge.

  Det er ventet en avgjørelse i saken etter 28. november. Det føderale politiet har nemlig fått en siste mulighet til å argumentere for utleveringen i det siste rettsmøtet.

  Forsvarsadvokat Zia Ur Rehman sier til NRK at dersom dommeren i forhørsretten godkjenner regjeringens vedtak om utlevering av Bhatti, vil han anke på stedet.

  Etter Rehmans egen beregning kan det ta opptil ett år før saken avsluttes i den pakistanske høyesteretten Supreme Court.

  Det har vært rundt 25 rettsmøter i saken. Norsk politi har siden september 2022 forsøkt å få Bhatti utlevert fra Pakistan til Norge.

  Bhatti er siktet for medvirkning til grov terror etter masseskytingen i Oslo 25. juni 2022.

 • Bhattis advokat uteble fra rettsmøte

  Forsvarsadvokaten til Arfan Bhatti møtte ikke opp til dagens rettsmøte.

  Bhatti møtte opp, men ikke hans advokat Zia Ur Rehman.

  Retten skal ta stilling til om Bhatti skal utleveres til Norge eller ikke.

  Ifølge rettsbetjenten hadde ikke Rehman meldt fra om sitt fravær.

  Både Bhatti og rettsbetjenten skal ha forsøkt å få tak i Rehman i nærmere to timer. Han svarte ikke mobilen.

  Da en av kollegene til Rehman omsider dukket opp informerte han retten om at Rehman er utenbys og kan derfor ikke komme i dag.

  Neste rettsmøte blir 16. november.

  Bhatti er siktet for medvirkning til grov terror. Bhatti nekter enhver befatning med masseskytingen 25. juni.

 • Statsadvokaten om Bhatti-utlevering: – Kan ta et år eller mer

  I dag ble Zaniar Matapour siktet for grov terrorhandling, og rettssaken mot ham starter i mars neste år.

  Påtalemyndigheten hadde ønsket en samtidig avgjørelse mot alle fem som de mener er involvert i saken, men det har ikke latt seg gjøre fordi to av de siktede oppholder seg i utlandet.

  – Det pågår en ganske grundig utleveringsprosess for Arfan Bhatti i Pakistan. Den går fremover, men det tar tid. Og det kan ta et år eller mer før han er i Norge. Det vet vi ikke helt ennå, sier statsadvokat Sturla Henriksbø til NRK.

  Arfan Bhatti føres inn i rettsalen i lenker

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no