Hopp til innhold

- Gud har vært i Mexico

Det mexicanske formannskapet ved utenriksminister Patricia Espinosa høstet stående applaus inn i nattetimene lørdag. Dokumentet som fredag kveld ble lagt fram i Cancun ble møtt med overveldende enighet.

Patricia Espinosa i Cancun

Mexicos utenriksminister Patricia Espinosa på talerstolen under siste forhandlingsdag i Cancun.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Kristin Granbo i Cancun
Foto: NRK

Landene ved FNs klimatoppmøte i Mexico har i natt vedtatt et dokument som skal virke som et forhandlingsgrunnlag fram mot konferansen i Durban i Sør-Afrika neste år.

– Denne avtalen har ikke nye forslag, men er en videreføring av de forslagene som det lenge er forhandlet om, forteller Mexicos president Felipe Calderon.

Han sier teksten er den beste avtalen som noen gang er presentert for verdens utviklingsland.

Miljøvernminister Erik Solheim kaller det et stort steg i riktig retning.

– Det er ikke en endelig avtale, og den er ikke god nok på utslippsreduksjoner og finansiering, men det er et sjumilssteg fremover, sier Solheim til NRK.

Mange utsettelser

Etter to uker med forhandlinger i Cancun, la det mexicanske formannskapet i ettermiddag fram et ferdig dokument etter mange utsettelser og lange timer med venting fredag.

Første plenumsmøte skulle etter planen starte i morgentimene, men det skulle gå lang tid før ministre og journalister kunne hive seg over det mexicanske forslaget like før klokken 17 fredag ettermiddag.

Les også: - Jeg deler utålmodigheten

– Dette dokumentet er ingen mexicansk tekst, men reflekterer diskusjonene som har pågått i flere måneder, gjennom dager og netter, understreker den mexicanske utenriksministeren, Patricia Espinosa – som har ledet forhandlingene i Cancun.

Gråtende demonstrant i Cancun
Foto: Kristin Granbo / NRK

Stående applaus

Espinosa har høstet stor anerkjennelse for sitt lederskap og for den inkluderende og transparente prosessen etter "fiaskoen i København".

Det mexicanske formannskapet har også vært svært ivrige etter å understreke at man ønsker å unngå en lignende prosess og få til et bedre utfall enn fjorårets toppmøte i den danske hovedstaden.

Da formannskapet inviterte til første plenumsmøte etter fremleggelsen av dokumentet, møtte Espinosa stående applaus fra de flere hundre deltakerne – og applausen fortsatte gjennom kvelden.

– Kjære Patricia, begynte Solheim sitt plenumsinnlegg i kveld – Du har mottatt mer ros i kveld, enn andre vil motta i løpet av en hel livstid. Det er veldig begrunnet.

– Vi har satt klimatoget på sporet til Durban, sier Solheim.

– Vil gi vår dype støtte

Jairam Ramesh

Indias miljøvernminister Jairam Ramesh ga i kveld sin støtte til klimadokumentet lagt fram av det mexicanske formannsskapet.

Foto: CRIS BOURONCLE / Afp

Japanerne, som er sett på som vanskelige på flere områder under forhandlingene, viste i kveld sin støtte til forslaget.

– Vi vil gi vår dype støtte til dette forslaget, sier delegasjonen fra Japan.

Indias miljøvernminister Jairam Ramesh sa i ett av sine innlegg at han mente "Gud har vært svært nær Mexico i kveld".

Miljøvernminister Erik Solheim sier konferansen sammenlignet med den forrige har vært som natt og dag.

– Vi vil takke for at dere har løftet vårt pågangsmot fra den deprimerende situasjonen i København, påpekte Zambias delegasjon etter Espinosas innledning i kveld.

– Et godt steg på veien

Nær samtlige land har vist støtte til forslaget, og tilbakemeldingene i plenum viser en sterk vilje til å avslutte prosessen i Cancun ved å godta dokumentet som formannskapet har lagt fram.

– Den er ikke perfekt, men et godt steg på veien, er essensen i tilbakemeldingene. Og mange mente tidlig i kveld at forslaget skulle vedtas uten videre forhandlinger.

Espinosa tror forslaget er det beste man kan håpe på.

– Jeg tror dette er det beste vi kunne få til på dette tidspunktet i prosessen. Vi har hørt på alle stemmer, og ikke nødvendigvis de som tidligere er lyttet til, sier Espinosa.

Pablo Solon
Foto: JUAN BARRETO / Afp

Bolivia protesterte

Til tross for høylytte protester fra Bolivia, som mener at tekstene er for svake, måtte de i dag vike for det store flertallet.

I plenumssalene ble de mange og lange innvendingene av Bolivias miljøutsending og FN-ambassadør, Pablo Solon, ignorert av formannskapet.

– Jeg kan ikke ignorere synet til 193 land, så avtalen er vedtatt, sa Espinosa i kveld.