Hopp til innhold

Bekymret for lagring av trafikkdata

SV og Sp, samt organisasjonen Stopp Datalagringsdirektivet, frykter at nordmenn vil bli overvåket og få krenket personvernet hvis datalagringsdirektivet blir innført.

Video Nytt lovforslag om datalagring

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Anders Brenna i Stopp Datalagringsdirektivet er bekymret for lagring av trafikkdata.

Da regjeringen i dag la frem forslaget til innlemmelse av datalagringsdirektiv (DLD) i norsk lov, tok SV og Senterpartiet ut dissens.

Arbeiderpartiet brukte flerallet i regjeringen og bestemte at regjeringen går inn for det omstridte direktivet.

Blir forslaget vedtatt i Stortinget, blir store mengder trafikkdata, blant annet om din e-post og dine telefonsamtaler, lagret.

– Det er en skremmende tanke, sier leder Anders Brenna i Stopp Datalagringsdirektivet, en tverrpolitisk uavhengig kampanjeorganisasjon.

– Opprører mange

– Bare tanken på at all trafikken på enhver enkeltpersons mobiltelefon og på nett skal lagres over tid, uten at man er mistenkt for noe som helst, det tror jeg opprører ganske mange, sier SV-leder Kristin Halvorsen til NRK.

– Vi trenger ikke å innføre et lovverk som vil påføre stor overvåkning på folk, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete til NRK.

Arbeiderpartiet er det eneste regjeringspartiet som går klart inn for DLD.

– For Arbeiderpartiet sin del er dette motivert ut fra at vi ønsker å bekjempe mer kriminalitet og skape mer trygghet, sier justisminister Knut Storberget til NRK.

(Saken fortsetter under bildet)

Halvorsen, Navarsete og Helleland

SV-leder Kristin Halvorsen (fra venstre) og Sp-leder Liv Signe Navarsete har allerede sagt ned til Ap i datalagringssaken. Ap må i stedet forhandle med Høyre og Trond Helleland.

Foto: Montasje: Gunn Evy Auestad / NRK

Ap: Lagres trafikkdata også i dag

Regjeringen foreslår at alle data skal lagres i tolv måneder, og at politiet skal kunne få tilgang etter domstolskjennelse.

– Frykter ikke du at disse opplysningene kan komme i hendene på nettopp andre enn politiet?

Knut Storberget

Justisminister Knut Storberget sier det må legges inn en stor innsats for å forhindre at lagret trafikkdata kommer på avveie.

Foto: Holm,Morten / SCANPIX

– Det er jo en frykt man alltid har. Det har vi i dag også, fordi det lagres trafikkdata i dag, i mellom tre og fem måneder, svarer Storberget.

– Vi må alltid forsikre oss om, og gjøre hva vi kan, slik at det ikke kommer i andres hender, legger han til.

Må ha støtte fra Høyre

Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre sier alle klart nei til direktivet, av samme årsak som SV og Sp.

Arbeiderpartiet må derfor ha støtte fra Høyre for å få lovforslaget vedtatt i Stortinget. Høyre har allerde gjort det klart at de ikke går med på lagring i tolv måneder.

– Vi har satt et krav på seks måneders lagringstid som et maksimum, og det står vi fast ved, sier Trond Helleland, partiets talsperson i saken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger