Hopp til innhold

Hør lydklippet med terrortrusselen

Hør lydfilen som ble sendt på e-post til det svenske nyhetsbyrået på TT og sikkerhetspolitiet Säpo.

Lydfilen ble sendt ti minutter før eksplosjonene i sentrum av Stockholm i går.

Det er ingen bekreftet sammenheng mellom e-posten og eksplosjonene, ifølge Sveriges Radio.

E-posten TT og Säpo fikk klokken 16.40 lørdag inneholdt i alt tre lydfiler: Én på svensk, en på engelsk og en på arabisk. Stemmen i lydfilen er forvrengt.

«Grisen Vilks»

– Veldig kort og omfattende til Sverige og det svenske folket: Takket være Lars Vilks og hans tegninger av profeten Muhammed og deres soldater i Afghanistan, og deres taushet om alt dette, så skal deres barn, døtre, brødre og søstre dø som våre brødre og søstre og barn dør, sier stemmen på ett sted i klippet.

Et annet sted kommer denne beskjeden:

– Våre handlinger kommer til å snakke for seg selv. Så lenge dere ikke slutter deres krig mot islam og fornærmelser mot profeten og deres dumme støtte til grisen Vilks.

Kunsteren Lars Vilks, som i 2007 tegnet profeten Muhammed som en hund, lar seg ikke uroe av at han nevnes i trusselen.

– Jeg er alltid nevnt i de sammenhengende og mottar i snitt 50 trusler i måneden, så dette begynner jeg å bli vant til, sier Vilks til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stockholm

Svensk politi gjør undersøkelser rundt mannen som sprengte seg selv i Stockholm sentrum lørdag kveld.

Foto: SCANPIX / Reuters

Seriekoblede bomber og spiker

Ti minutter at trusselen var sendt i går, eksploderte en bil i krysset Drottninggatan-Olof Palmes gata i Stockholm. Like etter sprengte en mann seg i lufta bare noen hundre meter unna.

Ingen andre enn selvmordsbomberen ble drept i aksjonen. Han skal ha båret seks sammenkoblede rørbomber på kroppen, melder Aftonbladet, men kun én av bombene eksploderte. I tillegg hadde han en ryggsekk full av spiker og trolig mer sprengstoff i sekken.

Eieren av bilen som eksploderte, skal være en 28 år gammel svensk-iraker. På sin Facebook-profil har han lagt ut flere terrorvideoer. Svensk politi utelukker ikke at denne bileieren er identisk med mannen som sprengte seg i luften.

En islamistisk nettside identifiserte søndag en person de hevder er mannen som sprengte seg selv.

SISTE NYTT

Siste nytt