Sykehuset Levanger
Foto: Tariq Alisubh/NRK

Norsk arbeidsliv

Oppsummert

Summen av de som jobber og de som er arbeidsledige kalles for arbeidstyrken. Sammenlignet med andre land er en stor del av befolkningen i Norge i arbeid. I juli 2018 var 70,3 prosent av befolkningen i arbeid eller arbeidsledig, i følge SSB.

 • Fire av ti bedrifter bryter loven

  Resultatene fra de 4788 bedriftene LOs sommerpatrulje har kontrollert, viser at fire av ti bedrifter bryter loven, melder NTB. LO har rettet søkelyset særlig mot serveringsbransjen. Der får over 15 prosent av sommervikarene betalt under minstelønn.

 • 40 prosent får under minstelønn

  Ansatte ved 40 prosent av utestedene som LOs sommerpatrulje har kontrollert i Oslo tjener mindre enn minstelønnen, skriver Dagsavisen. 1. juni i år økte minstelønnen til ansatte over 20 år i utelivs-, hotell, og restaurantbransjen fra 161 til 167,90.

 • Skeptisk til dagsjobb-app

  Både Fagbevegelsen og vikarbyrået Adecco er bekymret over appen Staffers som tilbyr registrerte brukere enkeltvakter i arbeidslivet uten å garantere for lønn. Det melder Klassekampen. Arbeidsgiverorganisasjonen Virke har ønsket appen velkommen.

 • Mulig streik for flyterigg-ansatte

  Industri Energi og Safe møter Norsk rederiforbund hos Riksmekleren torsdag. Om det ikke blir enighet før midnatt, kan nesten 1600 flyterigg-arbeidere bli tatt ut i streik. Lønn er det sentrale stridspunktet mellom partene.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no