Hopp til innhold

Arbeidslivskriminalitet

  • Rettssak mot asfaltselskap måtte avbrytes

    Rettssaken mot to tidligere daglige ledere av Killingmo freseservice AS, et asfaltselskap, som er tiltalt for over 8200 brudd på arbeidsmiljøloven er nå avbrutt.

    Det var satt av sju uker til rettssaken i Romerike og Glåmdal tingrett.

    Nå er altså rettssaken avbrutt og returnert til politiet.

    Det skriver Romerikes Blad.

    – Jeg er overrasket over at det skjedde på denne måten. Vi ba om at saken skulle utsettes allerede før rettssaken startet forrige uke, sier Killingmos forsvarer, advokat Anders Brosveet til avisen.

    Bakgrunnen for at saken ble stoppet var usikkerhet om datamaterialet som skulle legges frem for retten, skriver avisen.

    Når saken starter opp igjen er usikkert.

  • Få kommuner oppfyller kontrollplikten

    80 prosent av kommunene Arbeidstilsynet førte tilsyn med fikk pålegg fordi de ikke oppfylte kontrollplikten.

    Arbeidstilsynet hadde tilsyn med 46 kommuner i 2023. Tilsynene viser at kommunene må bli bedre på oppfølgingen av leverandørens lønns- og arbeidsvilkår ved offentlige anskaffelser.

    – I møte med kommunene opplever vi manglende kunnskap og kompetanse til å gjennomføre kontrollen, sier avdelingsdirektør Torgeir Moholt i Arbeidstilsynet i en pressemelding.

    Moholt er direktør for Avdeling for arbeidslivskriminalitet i Arbeidstilsynet.

    Arbeidstilsynet fortsetter tilsynene med offentlige oppdragsgivere, og vil i 2024 gjennomføre om lag 90 tilsyn med kommuner.

    (NTB)

  • Rettssak i gang mot asfaltselskap for over 8000 lovbrudd

    Denne uken startet rettssaken mot to tidligere daglige ledere av Killingmo freseservice AS, som er tiltalt for over 8200 brudd på arbeidsmiljøloven i Romerike og Glåmdal tingrett.

    Det skriver Indre Akershus blad.

    Firmaet basert i Nannestad ble startet i 1999, og har drevet med asfaltfresing og annet veiarbeid. I 2021 ble de anmeldt av Statens vegvesen for brudd på arbeidstidsreglene i arbeidsmiljøloven.

    Ifølge tiltalen er reglene brutt minst 8225 ganger mellom 2018-21. Ansatte jobbet mer enn tillatt, og med for kort hviletid mellom skiftene.

    Ifølge tiltalen ble det heller ikke laget arbeidsplaner, og lederne skal ha levert falske timelister til regnskapsfører, myndigheter og oppdragsgivere. I tillegg skal de ha forfalsket underskrifter på protokoller fra oppdiktede foreningsmøter.

    Begge tiltalte nekter straffskyld.

    Forsvarerne deres sier tiltalen er dårlig begrunnet, og mener de kan bevise at timeføringene som påtalemyndigheten viser til er manipulert i et datainnbrudd utført av en av bedriftens konkurrenter.

    Det er satt av sju uker til rettsaken i Romerike og Glåmdal tingrett.

  • Kontroll arbeidslivskriminalitet

    A-krimsenteret i Trøndelag har nylig gjennomført kontroller med utelivs- og serveringsbransjen. To aksjonsdager i desember var retta mot 25 virksomheter i regionen. Resultatet avslører flere brudd på regelverket, og a-krimsenteret og etatene følger nå opp funnene videre.

  • Kontrollerer dekkskiftefirmaer

    Som følge av at det nå er høysesong for dekkskift og bilpleie, intensiverer A-krimsenteret sin kontrollaktivitet mot den useriøse delen av bransjen.

    A-krimsenteret i Oslo hadde en rekke kontroller mot dekkskift- og bilpleiefirmaer i hovedstaden. Disse fortsetter denne uken, skriver A-krimsenteret i en pressemelding.

    Senterleder Olav Norheim sier man som forbruker kan være å bekjempe arbeidslivskriminalitet ved å være bevisst hvem på hvem man kjøper tjenester av.

    Typiske lovbrudd som går igjen er bruk av ulovlig arbeidskraft, svart omsetning, svart arbeid, trygdesvindel, brudd på arbeidsmiljøloven og utnyttelse av sårbare arbeidstakere.

    A-krimsenteret i Oslo består av Arbeidstilsynet, Skatteetaten, Oslo politidistrikt, Øst politidistrikt og Nav.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no