Hopp til innhold
Brann på Melkøya
Foto: Allan Klo / NRK

Melkøya

Oppsummert

Equinor har fått ja frå regjeringa til å elektrifisere gassanlegget på Melkøya utanfor Hammerfest. Det betyr at gasskraftverket på anlegget blir lagt ned, og at anlegget i staden skal drivast med kraft frå det vanlege straumnettet.

  • – Melkøyasaken er ikke konsultasjonspliktig

    Torsdag ettermiddag var elektrifiseringa av Melkøya oppe til behandling i Sametingets plenumsmøte. Vibeke Larsen ved Nordkalottfolket mener at selve avgjørelsen om å elektrifisere Melkeøya ikke er brudd på konsultasjonsloven.

    – Vi er ikke enige om med sametingsrådet at elektrifiseringa av Melkøya er konsultasjonspliktig, men vi er enige med rådet om å ikke elektrifisere Melkøya, sier Larsen.

    Etter at nyheten om at regjeringen vil elektrifisere Melkøya kom i august, har det skapt stor debatt. Sametingsrådet løftet opp saken, men det ble ikke oppnådd enstemmig vedtak om at saken har brudt konsultasjonsloven.

    Sametingspolitiker for Nordkalottfolket, Vibeke Larsen
    Foto: Frode Grønmo / NRK
  • Vil rapportere Fosen-saken og elektrifiseringa av Melkøya til ILO

    Sametingsrådet mener at Fosen-saken og elektrifiseringen av Melkøya bør rapporteres til Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

    Hvert femte år rapporterer Sametinget og Norge til ILO.

    Rådet skriver i en pressemelding at det er flere kritiske forhold hvor Sametinget og norske myndigheters forståelse av bestemmelsene i konvensjonen skiller seg stort fra hverandre.

    – ILO-konvensjonen er en milepæl i anerkjennelsen av urfolks rettigheter, men selv 32 år etter at Norge ratifiserte konvensjonen, møter vi utfordringer som truer overlevelsen av vår kultur, språk og næringer, sier sametingspresident Silje Karine Muotka.

    Norges Høyesterett har slått fast at vedtaket om konsesjon til vindkraftutbygging på Fosen er kjent ugyldig.

    – Regjeringen har ikke kommet til enighet med verken Sametinget eller de berørte reindriftssamene, og det pågående menneskerettsbruddet vedvarer. Det er uholdbart, sier sametingspresident Muotka.

    Sametingsrådet vil også rapportere inn vedtaket om elektrifisering av Melkøya for brudd på konsultasjonsplikten.

    – Det er kritisk at våre stemmer blir hørt og tatt hensyn til, spesielt i saker som direkte påvirker våre liv og vår fremtid. Olje- og energidepartementet har ikke forstått sin konsultasjonsplikt, og vedtaket er derfor ugyldig, sier sametingspresidenten.

    Sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) på Arendalsuka.
    Foto: Lena Marja Myrskog / NRK
  • Equinor godtar bot på over 100 millioner kroner

    Equinor vedtar en bot på 130 millioner kroner etter brannen på LNG-anlegget på Melkøya i Hammerfest i september 2020.

    – Equinor har i dag svart påtalemyndigheten og gitt beskjed om at vi vedtar forelegget og anser saken som avsluttet, sier pressetalsperson Ola Morten Aanestad til Teknisk Ukeblad.

    Det var i slutten av september 2020 at det brøt ut brann i en av de fem gassturbinene på anlegget utenfor Hammerfest. I august i år ga politiet Equinor et forelegg på 130 millioner kroner.

    Petroleumstilsynets granskingsrapport fra april 2021 påviste «alvorlige brudd på regelverket». Rapporten pekte på mangler innen ledelse og styring, bemanning, risikoanalyser, vedlikehold og oversikt over eksterne beredskapsressurser.

    Brannen og slukkingen førte til store materielle skader og at all gassproduksjon på Snøhvit var stengt i over halvannet år.

    De økonomiske tapene er ikke kjent, men tapte gassinntekter er alene beregnet til 20 milliarder kroner.

    (NTB)

    Brann på Melkøya
    Foto: Bjarne Halvorsen / NTB
  • Kontrollkomiteen har fått svar fra Terje Aasland

    Kontrollkomiteen på Stortinget sendte forrige uke et brev til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) hvor de ba ham legge fram regjeringens egen vurdering av karbonfangst på Melkøya.

    Det var SV, Rødt, Frp og Venstre som sikret støtte for å bringe saken inn for kontrollkomiteen.

    Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har i ettermiddag svart kontroll- og konstitusjonskomiteen om Melkøya.

    – Førsteinntrykket er at dette er et overfladisk arbeid som kun baserer seg på Oljedirektoratet og bygger på gamle vurderinger. Nå skal vi gå nøye gjennom svaret vi har fått, sier Seher Aydar (Rødt) i en pressemelding.

    Aydar er medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen

    – Svaret deres om konsultasjon med Sametinget viser et svakt grunnlag for å si at en enorm vindkraftutbygging i Finnmark er realistisk og den enkleste veien til utslippskutt.

    Seher Aydar, Rødt, foran Oppsalhjemmet
    Foto: Olav Juven / NRK
  • -Leago vejolaš soabadit?

    -Leago vejolaš soabadit? Čállá sámediggeráđđeláhttu Runar Myrnes Balto kronihkas.

    Muolkkuid áigot elektrifiseret, ja dál láhčet diliid prosessii mas sámit vuoittáhallet beroškeahttá loahpalaš bohtosis.

    Leago vejolaš soabadit go dáhpáhuvvá olmmošvuoigatvuođarihkkun Fovsen Njaarke sámiid vuostá? Ja leago vejolaš soabadit go ráđđehus mearrida politihka mii mielddisbuktá ođđa olmmošvuoigatvuođarihkkumiid Finnmárkkus? Dat leat guovddáš gažaldagat maiguin Sámediggi šaddá bargat, ja masa mii dál háliidit oažžut cealkámušaid Sámedikki rabas gulaskuddamis duohtavuođa- ja soabadankommišuvnna raportta birra, čállá Balto

    Son ávžžuha ahte sihke ovttaskas olbmot, organisašuvnnat ja ásahusat buktet cealkámušaid gulaskuddamii mas lea áigemearri čakčamánu 31. Beaivvi.

    Medlem i sametingsrådet, Runar Myrnes Balto, under overrekkelse av sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.
    Foto: Mette Ballovara / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no