Hopp til innhold

Kilder til NRK: Melkøya skal elektrifiseres

Regjeringen skal ha sagt ja til å elektrifisere Melkøya. Det bekrefter kilder til NRK mandag.

OMVISNING: Samfunnskontakt Silje Grytebakk med statsminister Jonas Gahr Støre under omvisningen på Melkøya.

Statsminister Jonas Gahr Støre på besøk på Melkøya i januar.

Foto: Allan Klo / NRK

Regjeringen mener at Finnmark trenger mer kraft. Dette skal sikres gjennom total utbygging av kraftnettet og fornybar kraft. Dette bekrefter kilder til NRK.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) holder pressekonferanse i Hammerfest tirsdag for å fortelle om tiltak for kraft- og industriløft i Finnmark.

Regjeringen vil også presentere en større kraftpakke til Finnmark, som skal sikre at elektrifiseringen ikke går utover kraftforsyningen lokalt eller rammer annen industri.

Elektrifiseringen vil innebære byggingen av en 420 kilovolts kraftlinje fra Skaidi til Hammerfest. Fremdeles er prisanslaget for oppgradering og elektrifisering av Melkøya, på 13 milliarder kroner, opplyser kilder til NRK.

Senterpartiet sa nei til å elektrifisere Melkøya under landsmøtet tidligere i år. Det vil si at Arbeiderpartiet har vunnet frem i regjering.

Støvsuge Finnmark og Troms

Stortingsrepresentant for Rødt og medlem i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Sofie Marhaug, reagerer kraftig på at det nå kommer melding om at olje- og energiminister Terje Aasland vil åpne for elektrifisering av Melkøya.

Sofie Marhaug er stortingsrepresentant for Rødt.

– Elektrifisering av Melkøya vil støvsuge Finnmark og Troms for kraft, sier Sofie Marhaug, leder for Rødt.

Foto: Ihne Pedersen

– Stortingsflertallet har gitt Aasland klar beskjed om at regjeringen skal se på karbonfangst og -lagring som alternativ på Melkøya. Dette stortingsflertallet må Aasland følge, istedenfor å kjøre sololøp for elektrifisering.

Les også Mener karbonfangst kan koste en tredel av det Equinor sier

Hun mener elektrifisering av Melkøya vil støvsuge Finnmark og Troms for kraft.

– Det vil komme i konflikt med reinbeiteområder, presse opp prisene på strømmen og hindre annen næringsutvikling. Rødt legger mandag fram sin egen kraftplan som viser hvordan vi vil ha nok kraft i fremtiden, men da kan vi ikke elektrifisere anlegg som Melkøya.

– Vi må nå bruke strømmen på å starte omstillingen som trengs, ikke grønnvaske norske petroleumsutslipp. Dette er et hodeløst sololøp fra Aasland.

Les også Vadsø-ordfører: – Velger å stole på at det blir havvind

Wenche Pedersen i Vadsø Arbeiderparti

Et svik mot hele Nord-Norge

Sylvi Listhaug, leder i Fremskrittspartiet, mener at hvis dette stemmer, så er det et svik mot hele Nord-Norge.

Sylvi fra tidligere i sommer på Melkøya.

Sylvi Listhaug mener det er trist hvis regjeringen har sagt ja til å elektrifisere Melkøya. Her på besøk på Melkøya tidligere i sommer.

Foto: Privat

– Dette kommer til å ha stor betydning for innbyggerne gjennom høyere strømpriser for næringslivet som nå ikke får tilgang til strøm til andre prosjekt, sier Listhaug.

Hun mener dette er en svekkelse av Nord-Norge og kaller det sløsing av muligheter for å etablere nye bedrifter i landsdelen.

– Det er det siste vi trenger når vi vet at flyttestrømmen går gal vei burde vi ført til en politikk som heller lagt til rette for økt verdiskapning.

Hun trekker frem Nord-Norge kommer til å få langt høyere strømpriser og at bedrifter må betale. Hun mener det blir ikke tilgang til strøm for andre bedrifter som ønsker etablere seg.

Listhaug mener det er trist at Senterpartiet svikter Nord-Norge.

– Senterpartiet har jo hatt landsmøtevedtak på at de ikke skulle elektrifisere Melkøya med strøm fra land og nå ser det ut til at Arbeiderpartiet har fått de i kne. Fremskrittspartiet kommer til å fortsette å ta kampen. Vi kommer til og fremme forslag i Stortinget for å prøve å få stanset dette her, sier Listhaug.

Svært uheldig

Energipolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, er oppgitt over at regjeringen vil elektrifisere Melkøya før de har utredet alternativet med karbonfangst- og lagring.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Energipolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, er oppgitt over at regjeringen vil elektrifisere Melkøya før de har utredet alternativet med karbonfangst- og lagring.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Dette vil legge beslag på store deler av kraftoverskuddet i Nord-Norge, noe som vil være svært uheldig for satsing i andre næringer. I det minste burde de heller gått for en begrenset delelektrifisering. Det er ytterst tvilsomt at elektrifisering av Melkøya redusere utslippene globalt.

Han forteller at Stortinget har bedt regjeringen utrede karbonfangst- og lagring som et alternativ.

– Det ville vært en mye bedre løsning for klima, natur og annen næring i Nord-Norge. Jeg forstår ikke hvordan regjeringen kan overse Stortingets vedtak.

Les også Finnmarkingene sier nei til elektrifisering: – Må utrede flere alternativ

Melkøya i Hammerfest

Les også Vadsø-ordfører: – Velger å stole på at det blir havvind

Wenche Pedersen i Vadsø Arbeiderparti