Kommune- og regionreform

Oppsummert

Antallet kommuner skal reduseres fra 428 til 358. Over 90 kommuner har sagt seg villig til frivillig sammenslåing, men 32 kommuner blir til ni ved bruk av tvang. Antall fylker halveres. Første sammenslåing skjer i 2020.

 • Fylker bør kunne oppløse seg selv

  Et stort flertall mener at storfylker som Viken og Troms og Finnmark bør kunne oppløse seg selv, melder ABC Nyheter. 55 prosent av de 1.027 spurte i målingen fra Norstat støtter dette, mens 22 prosent sier nei og 23 prosent vet ikke.

 • – Ålesund må ta posisjonen

  Ålesund må ta posisjonen som landsdelssenter mellom Bergen og Trondheim. Det sa rådmannen i nye Ålesund kommune, Astrid Eidsvik, under et møte i Sunnmøre Regionråd i dag. Eidsvik peker blant annet på at Ålesund er den klart største byen i Møre og Romsdal. – Det blir helt avgjørende å trekke til seg unge mennesker, og unge mennesker er opptatt av bærekraft, sier Eidsvik. Leder i Sunnmøre regionråd og ordfører i Stranda, Jan Ove Tryggestad (Sp) hilser utspillet velkommen. Han tror at Ålesund kan bli en motor som kan bidra til å snu den negativ folketallsutviklingen.

  Astrid Eidsvik
  Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK
 • Venstre vurderer felles liste

  Venstre vurderer ei felles liste for Hordaland og Sogn og Fjordane ved stortingsvalet i 2021. Dei gamle fylkeslaga blir slått saman til nyttår, og Vestland Venstre må ta stilling til dette på fylkesårsmøtet på Voss i februar.

 • Kjøpefest i kommuner før år 2020

  Mange kommuner som opphører fra og med 2020, investerer stort i populære prosjekter. Det viser en forskningsrapport, som sammenligner økonomisk atferd i kommuner før og etter at kommunereformen ble lagt fram i 2014, skriver Aftenposten.

 • Flere hundre gatenavn må endres

  Når 43 nye kommuner etableres i 2020, vil mange innbyggere får nye adresser. Statens kartverk aksepterer ikke like veinavn i samme kommune. Dermed må gater som har hatt samme navn i flere tiår endres.

Laster kart, vennligst vent...

SJEKK KARTET: Hvilke kommuner blir stående alene, og hvilke slår seg sammen?

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no