Nye fylker fra 1.1.2020
Foto: Kommunaldept.

Kommune- og regionreformen

Oppsummert

Støre-regjeringen åpner for at kommuner og fylker som ble sammenslått under Solberg-regjeringen, kan oppløses. Kommunene og fylkene har frist til 1. mars 2022 med å søke. Oppløsningen vil gjelde fra 1. januar 2024.

 • Arbeiderpartiet kan stoppe oppløsning av Viken

  Fylkesrådsleder Siv Henriette Jacobsen (Ap) i Viken vil ha oppløsning av storfylket. Men diskusjonen i Ap kan ende med at partiet sier nei, skriver NTB.

  Rett før jul, den 17. desember la Jacobsen fram fylkesrådets innstilling om å oppløse Viken. Men først den 5. februar blir det klart om Jacobsen får flertall i eget parti, når representantskapet i Viken Arbeiderparti skal avgjøre om de går for en oppløsning eller ikke, skriver Budstikka.

 • Statsforvalter i Innlandet fraråder oppløsning

  Innlandet bør bestå som fylke, anbefaler fylkets statsforvalter Knut Storberget. Det holdes snart folkeavstemning om fylkes framtid.

  Fra 31. januar til 11. februar skal alle innbyggere over 16 år stemme over om fylket skal bestå eller splittes.

  Det er uavklart hva som vil skje med Statsforvalteren i Innlandet hvis fylket splittes. Til Østlendingen sier Storberget at han til enhver tid vil forholde seg til hva den sittende regjeringen bestemmer.

  – Likevel vil jeg gjerne gi ett råd, og det er å holde Innlandet samlet. Det gjelder både fylkeskommunen og statsforvalterembetet. Samlet som Innlandet har Hedmark og Oppland en sterkere stemme, og er det noe Innlandet trenger, er det nettopp det, sier Storberget.

  (NTB)

 • Avis: AP-flertall for å løse opp Viken

  Alt tyder på at det er flertall i Arbeiderpartiet for å løse opp Viken. Det skriver Hallingdølen i dag. Etter det avisen kjenner til, viste møtet i representantskapet i fylkespartiet tidligere denne uken at det er to fløyer i partiet, og at det er flertall for en oppløsning.

 • Folkeavstemningen blir heldigital

  Folkeavstemningen om Innlandet fylkeskommune skal oppløses eller ikke, blir heldigital.

  Fylkeskommunedirektør Tron Bamrud fikk et enstemmig valgstyre med seg på at folkeavstemningen om en eventuell oppløsning av Innlandet skal gjennomføres digitalt.

  Statsforvalteren i Innlandet frarådet fysisk oppmøte på grunn av smittesituasjonen.

  Folkeavstemningen skal skje mellom 10. og 17. februar neste år, skriver Østlendingen.

  Det nye fylkesskiltet til Innlandet fylke.
  Foto: Mette Finborud Børresen / NRK
 • Lønnsomt med storkommuner

  En ny analyse viser at storkommuner på Nord-Jæren og Haugalandet vil gi mulighet for innsparinger i den kommunale driften, og øke den regionale verdiskapningen på sikt.

  Det er Vista Analyse på oppdrag fra Statsforvalteren i Rogaland som har vurdert virkningene av å slå sammen fire kommuner på Nord-Jæren, og fire kommuner på Haugalandet.

  Nord-Jæren vil få 8,1 millioner kroner i økte inntekter hvert år, mens Haugalandet vil få 10 millioner mer i året, viser analysen.

folkeavstemning_kommunesammenslaaing3

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no