Hopp til innhold
Viken Fylke
Foto: Vidar Ruud / NTB

Kommune- og regionreformen

Oppsummert

I 2020 slo 119 kommuner seg sammen og ble til 47 større kommuner. I alt er det 356 kommuner og 11 (tidligere 19) fylker i Norge. Regjeringen vil la kommuner og fylker som vil omgjøre dette, få lov til det og har lovet å betale for oppsplittingen.

 • Vil bytte kommune fra Risør til Tvedestrand

  De drøyt 100 innbyggerne på Røysland og Lindeland ønsker å bytte kommune fra Risør til Tvedestrand. I kveld ble det holdt folkemøte. Innbyggerne kjempet for et kommunebytte i lang tid, men kommunestyret i Risør har sagt nei.

 • Kommuneoppsplittingen til bystyret

  Statsforvalter Gina Lund skal 18. januar presentere konsekvensene av en mulig oppsplitting av Kristiansand kommune for bystyret.

  Kommunal- og distriktsdepartementet har bestilt en rapport etter at mange har reagert på tvangssammenslåingen av Søgne, Songdalen og Kristiansand.

  Regjeringen har åpnet opp for at kommunen kan splittes opp igjen hvis flertallet i de tidligere kommunene ønsker det.

  – Jeg er spent på hva de kommer fram til. Så får vi bruke litt tid på å vurdere om det er behov for å gi tilbakemelding fra bystyret om faktagrunnlaget, og hva som skal skje videre, sier ordfører Jan Oddvar Skisland.

  Gina Lund
  Foto: Svein Sundsdal / NRK
 • Nye fylkesvåpen for minst 13 millioner kroner

  Det er 364 dager til Vestfold og Telemark deles opp i to fylker igjen. Vestfold får tilbake sitt gamle fylkesvåpen med en krone på rød bunn, men i Telemark diskuteres det fortsatt. Mer enn 1500 skilt må byttes og prislappen blir på 13 millioner kroner ved valg av billigste løsning.

 • Fylkesdeling kan gi Finnmark problemer

  Skilsmissen mellom Troms og Finnmark blir en dyr affære for Finnmark. Kutt i rutetilbud og nedlegging av skoler er noe av det både politikere og elever frykter.

  – Dette betyr null opprusting av vei, kutt i rutetilbud og kutt i antall skoler, hevder Jo Inge Hesjevik, fylkestingsrepresentant for Finnmark Høyre.

  Budsjettforslaget til Finnmark fylkesting for 2023 og økonomiplanen for de tre neste årene er nylig lagt frem. Tallene viser at Finnmark står foran store økonomiske utfordringer.

  I perioden 2023–2026 må «nye» Finnmark spare 200 millioner. 70 millioner på samferdsel og 80 millioner på skole.

 • Stopper ikke oppsplittingen av Viken

  Høyre, KrF og Venstre fremmet i dag et forslag i Fylkestinget om å stoppe oppsplittingen av Viken dersom det viser seg at staten ikke tar hele regningen.

  Etter en lang diskusjon fikk ikke forslaget flertall, og det ble dermed klart at prosessen med oppsplitting av fylket fortsetter.

  Flere av politikerne påpekte at man må stole på at Staten tar regningen slik det er blitt lovet.

  Viken fylkeskommune.
  Foto: Javad Parsa / NT
folkeavstemning_kommunesammenslaaing3

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no