Nye fylker fra 1.1.2020
Foto: Kommunaldept.

Kommune- og regionreformen

Oppsummert

Kommunereformen av 2017 var et initiativ fra Regjeringen Solberg for å endre kommuneinndelingen i Norge, med sikte på å legge grunnlag for det regjeringen kalte «større, mer robuste kommuner». De første sammenslåingene kom i 2019 og 2020.

 • Gir grunnlag for vidare arbeid

  Ordførar Hanne-Berit Brekken seier utkastet frå rapporten om regionutgreiinga gir grunnlag for eit vidare arbeid med kva eit eventuelt regionsskifte betyr for Aure kommune. Utgreiinga er bestilt av Aure, Smøla og Kristiansund og skal danne grunnlag for vedtak om dei skal søke flytting til Trøndelag eller bli verande i Møre og Romsdal. Brekken seier det er ulike meiningar i kommunen, og at dei skal ha folkerøysting om saka i haust.

  Hanne Berit Brekken (Ap), ordfører i Aure.
  Foto: Trond Vestre / NRK
 • – Trolig lite å hente i Trøndelag

  – Det er ingenting som indikerer at det er mye å hente i Trøndelag, skriver prosjektleder for regionutredningen, Ingunn Strand. Utredningen blir gjort på bestilling fra kommunene Aure, Smøla og Kristiansund og skal danne faktagrunnlag for politikernes beslutning om man skal søke flytting til Trøndelag eller bli værende i Møre og Romsdal. Ifølge Tidens Krav (krever abonnement) er hovedbudskapet at man vet hva man har, men ikke hva man får. Det blir blant annet vist til at Møre og Romsdal fylkeskommune har vist stor vilje for utvikling av Kristiansund som regionsenter.

 • Flertall vil splitte opp Vestland

  Tre av fem innbyggere i gamle Sogn og Fjordane vil ha tilbake sitt gamle fylke, mens færre i gamle Hordaland vil splitte opp Vestland.

  I en undersøkelse som Respons har gjennomført for Bergens Tidende, svarer 60 prosent av de spurte fra kommuner i gamle Sogn og Fjordane fylke at de vil forlate Vestland fylke. Tilsvarende tall for respondenter fra gamle Hordaland er 38 prosent.

 • Kommunegrensen er nå endelig

  Høyesterett har forkastet Narvik kommunes anke i saken om grensen mellom de to nye kommunene Narvik og Hamarøy. Grensen som ble trukket for tre år siden, blir stående slik departementet har bestemt. Ordfører Rune Edvardsen i Narvik sier til avisen Fremover at han tar denne kjennelsen til etterretning, og mener det var en riktig beslutning å prøve saken i rettsapparatet.

  Diskuterer grense når Tysfjord deles
  Foto: Sander Andersen / NRK
Laster kart, vennligst vent...

SJEKK KARTET: Hvilke kommuner blir stående alene, og hvilke slår seg sammen?

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no