Øygarden, fregatt med slagside
Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Fregatten KNM «Helge Ingstad»

Oppsummert

Fregatten KNM «Helge Ingstad» kolliderte med tankskipet «Sola TS» i 2018. Etter fire måneder under vann, ble fregatten i mars fraktet til Haakonsvern i Bergen med store skader. Havarikommisjonen kom fredag med en kritisk rapport.

 • Stjal fra Helge Ingstad

  En mann i 30-årene er dømt for tyveri etter å ha tatt med seg «klenodier» fra fregatten Helge Ingstad under tømmingen av skipet. Mannen møte i Bergen tingrett tiltalt for grovt tyveri ved å ha forsynt seg av militært materiell tilhørende Forsvaret, melder Bergensavisen. Mannen ble dømt til 172 timers samfunnsstraff. Dommen omfatter også bruk og oppbevaring av narkotika, samt flere tilfeller av heleri, bæring av kniv, brudd på våpenloven og kjøring uten gyldig førerkort.

 • Mann stal frå KNM «Helge Ingstad»

  Ein mann i 30-åra er dømt til 172 timars samfunnsstraff for mellom anna å ha forsynt seg av militært materiell frå KNM «Helge Ingstad», skriv BA. Mannen møtte nyleg i Bergen tingrett tiltalt for grovt tjuveri, etter at han i 2019 deltok i arbeidet med å tømma fregatten for utstyr og eigedeler som skulle kastast. Etter at arbeidet var ferdig, blei det funne både stridsvestar, distinksjonar, offisielle stempel med Forsvaret sitt segl og planteikningar over Nansen-klasse fregattar heime hjå han, skriv avisa. Dommen omfattar også fleire tiltalepunkt, som bruk og oppbevaring av narkotika, fleire tilfelle av heleri, og køyring utan gyldig førarkort.

  Helge Ingstad ved Ågotnes, fotografert 21.10.19
  Foto: Alrik Velsvik / Sindre Skrede / NRK
 • Forsvarsminister vil ta fregattgrep

  Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen uttaler seg nå for første gang etter den omfattende rapporten om KNM «Helge Ingstad» som kom onsdag. Han innrømmer at det er mye som må tas fatt i.

  – Havarikommisjonen påpeker at det finnes avvik som er meldt inn ikke er fulgt opp og at dette har hatt innvirkning på havariet. Dette er helt uholdbart og er noe jeg sammen med forsvarssjefen vil gripe fatt i, sier han til NRK.

  Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen besøkte KNM "Helge Ingstad" på Haakonsvern
  Foto: Simon S. Brandseth / NRK
 • Forsvaret: – En svært grundig jobb

  Delrapporten som i dag ble lagt frem av SHT vil bidra til å styrke sikkerheten til sjøs, mener Forsvaret. – Omfanget og detaljnivået i begge disse rapportene gir en grundig forståelse for identifiserte sikkerhetsutfordringer, og de er et godt grunnlag for videre utvikling og forbedring, sier sjefen for Sjøforsvaret, Rune Andersen, i en pressemelding.

  Sjøforsvaret holder pressekonferanse om rapport om Ingstad-kollisjonen
  Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Undervassvideo frå Forsvaret

Forsvaret har detonert torpedoane frå KNM «Helge Ingstad»

Forsvaret viste mandag frem skadene på KNM Helge Ingstad.
Nye overvåkningsbilder publisert av Havarikommisjonen viser det dramatiske møtet

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no