Hopp til innhold

Statsråden må svare etter «Helge Ingstad»-dommen

Punktum er satt i «Helge Ingstad»-saken etter at vaktsjefen på fregatten valgte å ikke anke lagmannsrettens dom til Høyesterett.

Vaktsjefen ble dømt for å ha uaktsomt forårsaket kollisjonen i 2018. Han var den eneste involverte enkeltpersonen som ble dømt.

Nå må justisministeren svare om loven.

Det er snakk om paragraf §356 i straffeloven, som sier at «uaktsom fremkalling av fare for allmennheten straffes med bot eller fengsel inntil 3 år».

Etter dommen har flere organisasjoner varslet om at dommen kan få store konsekvenser for sikkerhetsarbeidet. Blant annet frykter Aleksander Wasland, forbundsleder i Norsk Flygerforbund, at ansatte i skipsfart, tungtransport og jernbane vil kvi seg for å rapportere om egne feil.

Denne frykten var også en del av argumentasjonen som vaktsjefens forsvarere la fram i retten. Lagmannsretten svarte på disse påstandene ved å si at de bare forholdt seg til hva loven sier. Videre sa de at det er Stortinget som må vurdere om loven er hensiktsmessig slik den er i dag.

Stortingsrepresentant Andreas Unneland (SV) har stilt spørsmål til justisministeren om hun vil vurdere bestemmelsen på nytt. Unneland sitter i justiskomiteen på Stortinget.

– Det finnes både gode og dårlige grunner til at vi har det systemet vi har. Jeg vil utfordre regjeringen til å på nytt vurdere om dagens system er hensiktsmessig og godt i lys av den dommen som nå har kommet, sier Andreas Unneland til NRK.

Da den nye straffeloven ble vedtatt i 2005, var paragrafen mannen er dømt for bare videreført fra tidligere lov. Forarbeidene til loven viser at den ikke er grundig vurdert i forbindelse med den nye loven.

Leder av justiskomiteen, Per-Willy Amundsen (Frp), sier til NRK at han ikke vil uttale seg konkret om «Helge Ingstad»-ulykken. Generelt sier han at en handling ikke er gjort i ond vilje, kan gi straffrihet i seg selv.

– Det er vanskelig å se sammenhengen mellom frekvensen av feilrapportering i sikkerhetsarbeidet og det faktum at grov uaktsomhet i tjeneste og jobb har konsekvenser. Et system hvor grov uaktsomhet aldri vil resultere i personlige konsekvenser, vil ikke gjøre samfunnet sikrere og trolig svekke tilliten til samfunnsbærende institusjoner ytterligere, sier Amundsen til NRK.

Vaktsjefen ble dømt til 60 dagers betinget fengsel etter kollisjonen.