Rettsak mot terror- og drapstiltalte Philip Manshaus
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Rettssaken mot Philip Manshaus

Oppsummert

Philip Manshaus (22) er tiltalt for drap og drap og terrorhandling. Manshaus drepte stesøsteren Johanne Ihle-Hansen, før han dro til Al-Noor-moskeen 10. august i fjor. Formålet var å drepe så mange muslimer som mulig, ifølge tiltalen.

 • Manshaus-dom faller 11. juni

  Dommen mot draps- og terrortiltalte Philip Manshaus faller 11. juni. På grunn av koronatiltak vil hverken presse eller publikum få adgang til å følge domsavsigelsen fra Asker og Bærum tingrett.

 • Retten er hevet

  Dommer Annika Lindström avslutter med å si at det er noen praktiske utfordringer knyttet til domsavsigelsen, og viser til reglene for smittevern. Hun sier man vil komme tilbake til dato for dette. Med det er retten hevet, og rettssaken mot Philip Manshaus er avsluttet.

 • Takker forsvarerne

  Manshaus fortsetter å snakke om ideologi, på samme måte som han gjorde i sin frie forklaring. Det er teorier om at verden er på vei mot selvutslettelse. Det er være vanskelig å henge med på resonnementet til 22-åringen. – Jeg har ingen kommentarer til selve rettssaken, men jeg vil uttrykke takknemlighet til arbeidet mine forsvarere har gort. Om ikke selve innholdet, så arbeidet. Det er alt jeg har å si, sier Manshaus.

 • Manshaus får ordet

  Philip Manshaus bruker anledningen til å få ordet en siste gang før saken er ferdig. Han sier han ikke vil kommentere det forsvarerne har argumentert for, at han kan være utilregnelig. – Jeg har ingen forestillinger om å bli frikjent. Jeg forventer å bli dømt skyldig og få en streng straff. Men jeg må gjøre dommerene oppmerksomme på at de gjør seg medskyldige i det pågående folkemordet på det europeiske folk, sier Manshaus, før han begynner på et lengre resonnement om muligheten for å løse problemer med en fredelig løsning. Han sier det eneste alternativet er krig, og at «motstandsbevegelsen vosker i antall hver dag». – Innen året er omme, vil vi oppnå total seier i Nord-Amerika og Europa, sier Manshaus.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no