Seniorforsker i NINA, Bengt Finstad, ber om hjelp til å kartlegge lakselus.
Foto: NINAI flere norske fjorder er oppblomstring av lakselus et så stort problem at sjøørret-bestandene er i fare for å bli utryddet.
Bengt Finstad er seniorforsker i NINA, Norsk Institutt for Naturforskning, sier det blir et større problem hvert eneste år.
– Lakselusen er et problem for den ville sjøbestanden. En stor del av ørreten er skadet av lus, forteller han.
Les også:
Avlusning
Finstad sier det er et problem at de ikke klarer å fange opp nok fisk.
– Det kan bety at fisken er blitt tvunget tilbake til ferskvann for å avluse seg, eller at den rett og slett har dødd på grunn av lakselus, sier han.
Lusesnorkel i laksemerd. Laksemerder med snorkel har gitt oppsiktsvekkende god beskyttelse mot lakselus.
Foto: HavforskningsinstituttetLaboratorieforsøk på villfisk viser at hvis det er et nivå med lus på over 0,1 lus per gram fisk kan det bety døden for fisken.
– Når det er så stor belastning på fisken, kan det både gå ut over individer og til slutt populasjonen. I verste fall dør hele den lokale sjøbestanden som følge av lusespredningen, forklarer han.
Ørret er mer utsatt enn laks for å få lus.
– Vi vet ikke helt hvorfor, men det ser ut som om villaksen går ut i en kortere periode fra mai til juni, fra fjordene til det åpne hav, sier han.
Les også:
Ønsker bilder
I Romsdalsfjorden samarbeider NINA med oppdrettsnæringen, Havforskningsinstituttet, Fylkesmannen og fylkeskommunen for å overvåke lakselus. Oppdrettere foretar også avlusning i sine anlegg, både biologisk og kjemisk. Nå ønsker NINA hjelp av vanlige fiskere.
– Vi er veldig interessert i tips fra fiskere. Spesielt er vi interessert i bildemateriale av lus på fisk slik at vi får en ytterligere overvåkning av fisken.
Send bilde på e-post til kommunikasjon@nina.no.