Hopp til innhold

Her kan det ikke arrangeres NM på ski

Molde mister NM på ski. Mangel på snø fører til at arrangementet flyttes til Lillehammer.

Skaret

Slik ser det ut på Skaret skistadion i dag fredag 3. januar. Med kun småstein, grus og is som grunnlag kan det ikke arrangeres ski-NM her. Dermed flyttes arrangementet.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Fredag formiddag ble det holdt jurymøte i Molde. Konklusjonen på møte var helt klart: Arrangementet må bort fra Molde. Langvarig mildvær har smeltet bort det meste av snø.

Norges Skiforbund bestemte seinere på dag at Norgesmesterskapet i langrenn flyttes fra Molde til Birkebeineren skistadion på Lillehammer.

Molde og Omegn idrettsforening MOI beholder andre del av NM i kombinert og hopp som skal arrangeres i mars.

Arrangørene av NM i Molde

Fra venstre leder i NM-komiteen Tore Witsø, assisterende rennleder Håvard Bjerkeli og løypesjef Audun Nerland.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Det er en jury som bestemmer om et NM kan arrangeres eller ikke. Nå har vi hatt møte med Norges Skiforbund og teknisk delegert. Juryen har bestemt at NM ikke kan gjennomføres i Molde, sier leder for NM i Molde, Tore Witsø til NRK.

– Alt som kunne gjøres er gjort

Etter planen skulle ski-NM arrangeres i Molde, med åpning 15. januar.

Det er gjort alt som gjøres kan fra arrangørens side for å få gjennomført arrangementet. Men både ansvarlighet i forhold til om dette KAN gjennomføres, og i forhold til økonomi, så er konklusjonen at dette ikke kan gjennomføres, sier Witsø.

– Ikke riktig bruk av penger

Det var værforholdene, med høye temperaturer og lite snø, som tok knekken på ski-NM i Molde. Selv om de lokale arrangørene har produsert kunstsnø mens det var mulig, har dag etter dag med til dels svært høye vintertemperaturer smeltet bort snøen nesten like raskt som den har vært produsert.

Skaret

Skaret skistadion fredag 3. januar. Her skulle snøforholdene være på sitt aller beste. Men snøsålen er nesten smeltet bort.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Under krisemøtet torsdag kveld ble det lansert et alternativ der 12 000 kubikkmeter kunstsnø skulle transporteres fra Bjorli i Oppland til Molde i nabofylket Møre og Romsdal. Kjøreavstanden mellom Molde og Bjorli er på over 100 kilometer en vei.

Dette ville ikke være riktig bruk av penger, og det ville heller ikke være en full garanti for å få gjennomført et skikkelig NM, sier Witsø.

– Veldig synd

Assisterende rennleder Håvard Bjerkeli synest det er trist at NM ikke kan arrangeres i Molde.

– Jeg er glad for at vi har tatt denne avgjørelsen nå, selv om det er en kjempenedtur at det ikke blir NM her, sier han.

– Det ville skapt engasjement i hele regionen og vi ville sannsynligvis få kjente ansikt som Petter Northug og Marit Bjørgen hit, så det er veldig synd, legger Bjerkeli til.

Akutt finansieringskrise

Transporten av snø ville også medføre kostnader til en allerede svært presset arrangementsøkonomi. Allerede 9. desember meldte arrangørene av ski-NM i Molde at de var i akutt finansieringskrise. Da manglet NM 6 millioner kroner for å få budsjettene i balanse. Molde kommune varslet da at de forberedte seg på å gå inn i arrangementet med kommunale midler.

Skaret

Snøkanonene står uvirksomme på Skaret. Temperaturene er for høye til at de kan brukes til å lage snø med.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Skiforbundet finner nytt sted

Norges Skiforbund starter nå arbeidet med å finne et alternativt sted for å få arrangert NM. MOI kommer ikke til å stå som arrangør på det alternative stedet.

Det blir andre arrangører som kommer til å stå for arrangementet på det alternative stedet. Og det er helt og fullt opp til Norges Skiforbund å avgjøre hvor NM nå blir arrangert, sier Witsø.

MOI har imidlertid sagt seg villig til å stille med nøkkelpersoner på det alternative arrangørstedet.

Når arrangementet nå blir flyttet blir det en ny økonomidiskusjon, med Norges Skiforbund og de lokale arrangørene som parter, ifølge pressetalsmann Hugo Tingvoll.

Snøtrøbbel i Molde også tidligere

Mildvær og snømangel har også tidligere satt ski-NM i Molde i fare. I 2003 så det kritisk ut, og man måtte sette i gang en omfattende operasjon for å hente snø fra områder lenger inne i landet. Den gangen bedret været seg, og arrangørene gjennomførte NM med glans. NM ble karakterisert som en folkefest. Daværende skipresident Sverre K. Seeberg gav arrangementet toppkarakter, skiidretten ble spådd å få et oppsving, og til og med Kong Harald skrøt av arrangementet.

Også i 2003 lå det lenge an til snømangel under ski-NM i Molde. Dengang satte mang i gang snøtransport fra Osmarka, 4 mil unna.