Håper Bjorli-snø kan redde NM

Alt tyder på at Molde ikke bare mister Ole Gunnar Solskjær. Nå mister Molde mest sannsynlig også NM på ski. Avgjørelsen faller fredag klokka 12.00.

Her skal det etter planen arrangeres ski-NM

Slik ser det ut på stadion der NM på ski skal arrangeres. – Det er ikke mulig å arrangere NM her nå, sier pressetalsmann Hugo Tingvoll.

Foto: Erik Hattrem / NRK

Det eneste halmstrået arrangørene i Molde nå har å holde seg til er produksjon av kunstsnø på Bjorli, mange mil unna. Dit er det ikke bare langt. Det blir også dyrt for en allerede presset NM-økonomi. Alternativet er å flytte NM til et annet sted i Norge.

Det er ikke mulig å arrangere et ski-NM i Molde i dag, og det er ikke noe i værprognosene som skulle tilsi at det kan arrangeres her med lokal snø, sier pressetalsmann Hugo Tingvoll til NRK.

Møte NM ski

Her legges realitetene på bordet. Ingen ting tyder på at det kommer snø til NM. Kun dyr kunstsnø fra Bjorli kan redde NM. Arrangementskonsulent Øistein Lunde, Norges skiforbund, assisterende rennleder Håvard Bjerkeli og NM-leder Tore Witsø.

Foto: Hugo Tingvoll / NM Ski

NM på ski skal etter planen som fortsatt gjelder arrangeret på Skaret i Molde 15. januar. Men værvarslene for Skaret i Molde har temperaturer som er høye som dårlige karakterer i skihopp. For fredag meldes det 10 varmegrader. Lørdag er det 9. Og det samme gjelder søndag.

På Skaret er det ikke varslet minusgrader, eller nedbør som snø, en eneste dag frem til NM på ski skal starte.

Heller ikke for Skarstua, som ligger høyere i terrenget, er det varslet minusgrader eller snø til søndag. Her varsles det imidlertid minusgrader fra onsdag 8. januar. Men da er trolig NM allerede flyttet.

Torsdag kveld var det møte mellom de lokale arrangørene og Norges Skiforbund. Tiden er i ferd med å ebbe ut for NM på ski i Molde, i takt med snøsmeltingen.

På dette møtet ble det lagt frem to alternativer. Det ene er å transportere cirka 1200 kubikkmeter kunstsnø fra Bjorli til Molde. Det andre alternativet er å finne et nytt arrangørsted. Denne avgjørelsen blir altså tatt fredag 3. januar klokka 12.00.

– Det er helt og fullt opp til Norges Skiforbund å bestemme seg for nytt sted om NM blir flyttet, sier Tingvoll til NRK.

Forsøker man å finne et sted i nærheten av Molde, der det faktisk er snø?

– Nei, dette er det uansett skiforbundet som jobber med, og ikke vi i Molde. Så dette er ikke opp til oss, sier Tingvoll.

– Lillehammer har vært nevnt som et aktuelt sted ...

Fortsatt er dette ikke opp til oss, og den endelige bestemmelsen om det blir flyttet fra Molde blir tatt fredag klokka 12, sier Tingvoll.

Møte ski nm

Disse deltok på møtet i Molde torsdag kveld: NM-leder Tore Witsø Arrangementskonsulent Øistein Lunde, Norges skiforbund Løypesjef Audun Nerland Ass. rennleder Håvard Bjerkeli MOI-leder Bjarne Sjåholm Arenasjef Helge Bjørsvik

Foto: Hugo Tingvoll / NM Ski

De siste ukene har det vært sterkt fokus på økonomiske vanskeligheter rundt arrangementet i Molde. Med de to alternativene som nå foreligger, enten kunstsnø fra Bjorli eller flytting bort fra Molde, sier det seg selv at situasjonen blir svært vanskelig.

– Det er for tidlig å si noe om de økonomiske konsekvensene. Forbundet og de lokale arrangørene må se på dette i fellesskap. Dette må sees på i lys av avtalen som ble inngått i forkant av årets NM, sier Tingvoll.

Hugo Tingvoll ser i dag ikke mye som kan være med på å redde et NM i Molde. Det er lite i prognosene som skal tilsi optimisme.

– Er man realistisk så ser man at det nå ikke er mulig å gjennomføre NM i Molde. Og vi kjenner værprognosene for den neste uken. Vi må bare avvente det som skjer, og ta det hele med godt humør. Vi skal gå ut med rak rygg, uansett hva som blir konklusjonen, sier Tingvoll til NRK.