Normal

Mildværet truer ski-NM

Mangel på snø i Molde skaper hodebry for Norges Skiforbund. De stoler ikke på at Molde og omegn idrettsforening ordner opp, og har nå begynt å se seg om etter andre alternativer for å kunne arrangere NM.

Her skal det etter planen arrangeres ski-NM
Foto: Erik Hattrem / NRK

Arrangementssjef i Norges Skiforbund, Terje Lund, sier det er svært viktig at det det holdes norgesmesterskap.

– Det er viktig for utøverne og oss, det er et viktig utstillingsvindu. Nå jobber vi med alternative planer, for et norgesmesterskap i langrenn må vi få gjennomført, sier han.

Mangler reservearena

Terje Lund

Terje Lund i Norges Skiforbund har vært i kontakt med andre arrangører for å høre om mulighetene om å arrangere et annet sted.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Molde og omegn idrettsforening (MOI) har ikke noen reservearena fordi regelverket sier at hvis det sørges for egen snøproduksjon, så trengs det ikke reservearena. Men for å få til snøproduksjon må man også ha minusgrader.

Burde regelverket til Skiforbundet vært strengere?

– I etterpåklokskapen kan man kanskje si det. Men fra tid til annen må vi også arrangere norgesmesterskap på steder i landet hvor det ikke er stabil kulde og snø gjennom hele vinteren. Hvis ikke hadde alle norgesmesterskapene gått rundt Mjøsa, sier han.

Snøkanon

Det må være minst seks minusgrader før denne snøkanonen kan taes i bruk.

Foto: Erik Hattrem / NRK

– Når styret tildeler et mesterskap, så tar man en kalkulert risiko på at det kan være utfordringer med været, sier han.

Han minner om at ved prøve-NM i Stokke i 2009, var det ikke noe snø, mens i 2010 var det gode forhold.

– At det fra tid til annen vil være mesterskap i områder i landet hvor det er usikkert med snø, er noe vi må leve med hvis vi ønsker at norgesmesterskapene skal gå rundt omkring i Norge, sier han.

Måtte avlyse i januar

I januar måtte et prøve-NM i Molde avlyses på grunn av mildvær. Lund er klar i talen.

– De som bor i Molde og omegn er i bedre stand til å vurdere hvor bra og nyttig det er å ha snøproduksjon i området enn vi er. Regelverket sier at man må ha snøproduksjon eller reservearena, sier han.

– Molde og omegn idrettsforening valgte å ha snøproduksjon, så vi forholder oss til dette. Vi håper at været snur, hvis ikke må vi se på alternative planer, sier han.

Hvor arrangementet skal gå, må være klar ti dager før selve rennet ifølge internasjonale regler. Det må med andre ord være klart 7. januar.

Spent landslagstrener

Arild Monsen

Sprinttrener Arild Monsen er spent på om ski-NM blir avlyst.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Arild Monsen er norsk landslagstrener i sprint og er for tiden hjemme på juleferie i Molde. Han sier at alle er spente på hva som vil skje.

– Det begynner jo å nærme seg. Vi får håpe vi får hjelp av værgudene, sier han.

– Vi må få snø, eller kulde. Da er det ikke noe problem innen et par dager, sier han.

For at snøkanonene kan brukes må det være seks minusgrader. Monsen som har vært med å arrangere tidligere, tipper man trenger omtrent ti dager for å få på plass all snøen. Han tørr ikke tenke på at hele NM kan bli avlyst.

– Jeg regner med at Skiforbundet og MOI håndterer saken.