NRK Meny
Normal

Ørsta-ordfører ser på tvers av fylkesgrensen

– Hvilke muligheter har vi hvis vi glemmer fylkesgrensene? spør ordføreren i Ørsta. Å samle Søre Sunnmøre og Nordfjord til en felles regionkommune kan være et alternativ, mener han.

Rune Hovde

Ordfører, Rune Hovde, ønsker å diskutere alternativ på tvers av fylkesgrensene.

Foto: Trond Vestre / NRK

Regjeringen vil ha færre og større kommuner og fylkesmenn og kommuner rundt om i landet vurderer nå om dagens kommunegrenser er slik de bør være.

Ordfører i Ørsta, Rune Hovde fra Høyre, mener Søre Sunnmøre må forberede seg på å tenke stort, hvis kommunene på Nordre Sunnmøre slår seg sammen til en storkommune.

I dag, mandag 26. januar skal kommunene på Nordre Sunnmøre pluss Sandøy og Vestnes møtes i Brattvåg for å drøfte interessen for en storkommune.

Les også: Ønskjer storkommune på Nordre Sunnmøre

– På tide å løfte blikket

Skilt Stryn kommune

– Stryn, Hornindal og Stranda hører naturlig med i regionen vår, sier ordføreren i Ørsta.

Kommunestyret i Ørsta har ikke gjort noe vedtak og ordføreren har ikke noen favoritt blant de alternativene som Ørsta kan velge mellom.

Men Hovde ønsker å diskutere om det kan være et alternativ å samle Søre Sunnmøre og Nordfjord til en felles regionkommune, der også Stranda er med.

– Hvis det blir en storkommune på Nordre Sunnmøre med 100.000 innbyggere, så blir det noe smått om Ørsta og Volda går alene, sier han.

– Da er det på tide å løfte blikket og se hva vi har felles. Hvilke muligheter har vi hvis vi glemmer fylkesgrensene? Ørsta har blitt utfordret av Stryn, Hornindal og Ytre Søre Sunnmøre, så hvorfor ikke se begge veier samtidig?

I Sogn og Fjordane er det ulike meninger om hvordan kommunereformen i Nordfjord bør se ut.

Les også: Nabokommunar kranglar om kommunereform

Infrastruktur

Ordføreren mener at Stryn, Hornindal og Stranda hører naturlig med i regionen av flere årsaker.

– De sier selv at det er et alternativ å se mot oss. Stranda er landfast inn imot Stryn og Hornindal. Hvis vi ser på Stortingets bestilling med tanke på kommunereformen, så legges dette med infrastrukturtiltak til grunn for hvordan vi skal få det til.

– Dette vil være med å styrke presset med tanke på riksvei 15 og Strynefjellet og ønsket om å løfte det sambandet.

Les også: Trur på meir utbygging og mykje trafikk

Næringslivet har tatt til orde for å samle hele Sunnmøre til en kommune. Hovde tror ikke det er realistisk.

– Vi har i hvert fall i ganske mange år fremover fremdeles et skille på Storfjorden nord for oss, altså mot Ålesund. Det blir litt for fysisk lange avstander til å gjøre dette til en stor kommune, sier han.

Les også: Ønskjer éin storkommune på Sunnmøre

Les flere nyheter her