Nye ledere må skape sine egne jobber

Dagens studenter og unge ledere må tenke nytt for å skaffe seg jobb. Det var et viktig budskap under SIKT-konferansen på NTNU i Ålesund i dag. Mange var der for å bygge nettverk og å få inspirasjon til å lykkes i et vanskelig arbeidsmarked.

Gjermund Kvernmo Langset

Gjermund Kvernmo Langset er studentleder ved NTNU i Ålesund og blir inspirert av SIKT-konferansen

Foto: Frode Berg / NRK

– Her kan jeg samle ideer til det jeg skal gjøre framover. De fleste av oss som er studenter nå kan ikke regne med å gå ut i jobber som eksisterer i dag. Vi må finne på noe nytt, sier stedlig leder ved studentparlamentet ved NTNU i Ålesund, Gjermund Kvernmo Langset.

Langset er med på SIKT-konferansen som i år arrangeres for fjerde gang. Konferansen markedsfører seg selv som et nasjonalt møtested for unge ledere og talent i alderen 20–40 år. Det er Kronprins Haakon som inviterer ledertalentene til konferansen.

Blir stimulert til å tenke nytt

– Det er en arena der man kan få inspirasjon, dele ideer og tanker med andre. Vi har mange muligheter. Her får vi hjelp til å gripe dem, sier Langset.

Langset har selv studert nautikk ved NTNU i Ålesund. Mange av studentene planlegger å bli styrmann eller kaptein.

– Det ser jo ikke akkurat så lyst ut for tida. Nå må jeg lete etter andre muligheter og da er det veldig viktig å tenke tverrfaglig. Alle bransjer er på mange måter flettet sammen. Nå møter jeg mange som jeg kan samarbeide med i framtidas arbeidsmarked.

En viktig møteplass

Dagen startet med to SIKT-deltagere som la vekt på at konferansen er en viktig møteplass for unge kreative mennesker med en drivkraft til å skape noe nytt.

Alexandria Algard, president, Norske Arkitekters Landsforbund

Alexandria Algard, president i Norske arkitekters landsforbund (NAL), framhever SIKT som en viktig møteplass for unge ledere.

Foto: Frode Berg / NRK

– Jeg er enormt imponert over kunnskapen og viljen hos dem jeg har snakket med mens jeg har vært her, sier Alexandria Algard, president i Norske arkitekters landsforbund (NAL).

Skryter av kronprinsen

– Jeg syns det er veldig flott at kronprins Haakon har lagt denne konferansen hit til Ålesund. Både NTNU og representanter for næringslivet opplever at kronprinsparet er veldig engasjert og genuint interessert i det vi holder på med, sier viserektor ved NTNU i Ålesund, Marianne Synnes.

Synnes understreker at dette er viktig for å sette Nordvestlandet på kartet.

Marianne Synnes, viserektor, NTNU Ålesund

Viserektor ved NTNU i Ålesund, Marianne Synnes setter pris på at kronprinsen har lagt SIKT-konferansen til Ålesund i 2016.

Foto: Frode Berg / NRK

– Vi er i en situasjon der den maritime klyngen sliter. Hele næringen jobber i motbakke. Da er det viktig at man føler at man blir sett også nasjonalt. SIKT-konferansen skaper engasjement. Den er med på å bevege oss framover og utvikler samfunnet vårt videre.

Hvordan kan denne konferansen bidra til det?

– Jeg tenker kanskje først og fremst at denne konferansen kan gi dem trygghet på at dem kan gjøre en forskjell. Det er viktig at det dem står for, hver enkelt av dem, akkurat slik som viser om våre studenter her. Vi må legge til rette for at dem kan utvikle seg som mennesker og som bidragsytere til samfunnet.