Hopp til innhold

Nå har NVE startet vannpumpene

RAUMA (NRK): Geologene tilfører nå vann for å utløse et skred fra Mannen. Nå haster det før det blir kaldere.

Oppe på Mannen tirsdag morgen

Her arbeider NVE med vannanlegget på toppen av fjellet tirsdag morgen.

Foto: NVE

Et nytt kraftig støt er satt inn for å fremprovosere et ras i det mest utsatte partiet i fjellet Mannen. Klokka 02.20 natt til tirsdag fikk NVE startet vanntilførselsanlegget som pumper vann ned i sprekkene i fjellet.

Lars Harald Blikra

Sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE sier at de nå ser virkningen av å skru på vannpumpene på toppen av Mannen.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NVE

– Vi ser nå en svak økning i bevegelsene igjen, melder Lars Harald Blikra i NVE klokka 09.

Den siste uka har bevegelsen vært på over 70 centimeter. Det er mer bevegelse enn det var i hele 2016 til sammen.

Tirsdag morgen ligger bevegelsene på 20 centimeter i døgnet.

Håper bevegelsene vil øke

Dette er det ustabile fjellpartiet

Mannen sett fra parkeringsplassen under Trollveggen. Gult omriss viser det ustabile fjellpartiet Mannen. Bevegelsene innenfor dette området er lave, inntil et par cm pr. år. Unntaket er «Veslemannen» (rødt omriss) hvor bevegelsene i den mest aktive delen er over én meter i året (merket 1 på fotoet). Der er det i løpet av helgen målt døgnhastigheter på over 20 cm.

Foto: NVE

Innbyggerne som bor under fjellet ble på søndag evakuert for andre gang på kort tid da farenivået igjen ble hevet til rødt. Derfor mener NVE og kommunen at de har kontroll på situasjonen dersom de lykkes med å få utløst et skred.

Bevegelsene har siden søndag ligget på rekordstore 25–35 centimeter i døgnet. Utover mandag kveld og natt til tirsdag ble temperaturen lavere. Dette dempet bevegelsene, men NVE håper aktiviteten igjen vil ta seg opp tirsdag morgen. Vanningssystemet har vært ute av drift etter at kulde førte til frostskader på utstyret, men mandag ble det endelig flyvær slik at NVE fikk sendt opp mannskap på fjellet og fylt tankene.

– Det tar nesten fire og en halv time fra vi starter vanntiltaket til vi ser påvirkning på bevegelsene, og vi ser nå at det er økende bevegelse igjen, sier Blikra.

Må bare vente og se

Fjellet Mannen

Slik ser det ut oppe på Mannen tirsdag morgen. Temperaturen er minus 1,5 grader.

Foto: NVE

Det siste spesialvarslet fra met.no klokka 09 tirsdag morgen indikerer lavere temperaturer enn tidligere, og nedbøren vil høyst sannsynlig komme som snø. Dette vil reduserer den naturlige tilførselen av vann til området. NVE vil nå samle opp vann i tankene, og hver fjerde time pøse på 18.000 liter. Det mener de tilsvarer 4–5 millimeter nedbør per time.

– Det er litt tidlig å se hvordan dette vil fungere. Vi vil fortsette vanntilførselen utover dagen og vil evaluere effekten av tiltaket fortløpende. Det er litt tidlig å se hvordan dette vil fungere.

Oppe med vanntankene til NVE på Mannen

Dette er den største tanken på toppen som tar 20.000 liter vann. herfra er det slanger ned til to mindre blå tanker som tar 9000 liter hver.

Foto: NVE

For ei uke siden prøvde NVE vannsystemet for første gang. De klarte ikke å utløse et skred slik de ønsket, men de så at bevegelsene ble større ved tilførsel av vann. Da ble 5400 liter med vann pumpet ned i sprekkene i timen. Nå tilfører NVE vannet på en litt annen måte, med mer vann litt sjeldnere. Uten hjelp av naturlig tilførsel av vann, på grunn av snø på toppen, vet ikke NVE nå om de vil klare å få ned fjellet denne gangen heller.

– Vi har hatt stor bevegelse, og det kommer nå an på hvor stor effekt vi får. Det har også vært en mer aktiv nedre del. Spørsmålet nå er hvor mye vi klarer å påvirke den nedre delen, sier Blikra.

– Håper den kommer i dag

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, håper skredet kommer tirsdag.

Lars Olav Hustad

Lars Olav Hustad er ordfører i Rauma. Han forteller at de evakuerte er lei av å vente på skredet.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Innbyggerne er slitne og lei av hele situasjonen. De ønsker nå å få en avklaring. Nå er det enten at de får flytte hjem igjen uten at skredet går, eller at skredet går. Det er jo det de helst ønsker.

– Er du redd det blir en ny runde neste år hvis ikke skredet går i dag?

Det kan se sånn ut. Det er det geologen sier, at de frykter kulden, så det bør skje noe utover formiddagen.