Dropper vanning – opprettholder rødt farenivå

RAUMA (NRK): Geologene klarer ikke å utløse et skred og har avsluttet vanntilførselen. Bevegelsene i fjellet er likevel så store at NVE opprettholder rødt farenivå.

Lars Harald Blikra

Sjefgeolog Lars Harald Blikra og teamet i NVE klarer ikke å få store nok bevegelser til å løsne steinmassene.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Lørdag ettermiddag kommer nedbøren som snø og det er kaldt oppe på det høye fjellplatået. Værprognosene tyder også på minusgrader de kommende døgnene. Dermed regner geologene med at bevegelsene kommer til å stabilisere seg.

– Men fjellets bevegelser for fortsatt på et nivå som gjør at NVE opprettholder rødt farenivå, heter det i en melding fra NVE klokka 15.00 lørdag.

Rødt farenivå innebærer at det fortsatt er ekstrem rasfare og at beboerne fortsatt er evakuert.

Fredag kveld kom det eit stort steinsprang frå fjellet Mannen. Det var mørkt, så det var ikkje lett å sjå. Men høyr denne lyden!

Dette er lyden av steinspranget som gjekk fredag kveld. Det var for mørkt til å sjå det. Men lyden var overveldande, trass i at det berre var ein ørliten del av det rasfarlege partiet som glei ut.

– Skuffet

Bevegelsene nådde toppen fredag kveld, men har avtatt betydelig. Geologene konkluderer med at de ikke har klart å utløse noe skred denne gangen.

– Vi har forsøkt flere ganger med store vannmengder, og vi har fått bra respons fra fjellet med store hastigheter, men vi klarer ikke å utløse et skred, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE lørdag klokka 12.

Hastigheten i det rasutsatte partiet har vært helt oppe i 20 centimeter i døgnet, men NVE klarer ikke å tilføre nok vann til å holde bevegelsene på et slikt nivå.

– Vi vil ikke klare det med den kapasiteten og de tankene vi har der oppe, sier han.

Vil at de evakuerte skal få flytte hjem

Store vasstankar på toppen av Mannen

Pumpene og tankene som NVE har satt opp klarer ikke å tilføre store nok vannmengder for å utløse raset.

Foto: Gunhild Sætre / NRK

For fjerde året på rad måtte de 11 som bor under fjellet torsdag kveld forlate hjemmene sine da nedbør gjorde at fjellet begynte å bevege seg. Samme kveld startet NVE vannpumpene på toppen av fjellet. De har til sammen tilført 200 000 liter vann ned i sprekkene.

Når de har fått pumpet på maks kapasitet med vann har fjellet respondert bra. Men så lenge de ikke klarer å holde trykket på vanntilførselen oppe, og nedbøren på toppen av Mannen legger seg som snø slik at de ikke får nok naturlig tilførsel, så tror de ikke fjellet vil rase og derfor ser ikke NVE hensikten med å pøse på mer vann.

Mannen sett fra Horgheim lørdag 07.10.2017

Det er større krefter i fjellpartiet enn ventet og steinmassene kniper seg fast.

Foto: Ivar Eidheim / NRK

– Vi har fortsatt rødt farenivå, men nå ser vi avtagende bevegelser og vi ønsker ikke å ha rødt farenivå så veldig lenge i forhold til beboerne. Vi vil ikke utsette dem for mer enn nødvendig, sier Blikra.

Nå venter NVE på at fjellet skal stabilisere seg slik at de evakuerte kan få flytte hjem. Lørdag formiddag var bevegelsene gått ned til åtte centimeter i døgnet.

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, sier at han forstår hvorfor NVE avslutter prosjektet, men sier at situasjonen er todelt for dem som bor under fjellet.

– De er glade for å kunne flytte hjem når farenivået blir senka, men de er også skuffa over at det ikke ble noe skred denne gangen heller, sier han.

Ordføreren i Rauma, Lars Olav Hustad, om NVE sin beslutning om å avslutte vanntilførselen til fjellet Mannen.

Sterke krefter i fjellet

Hastigheten er lørdag klokka 12 på åtte centimeter i døgnet, og NVE forventer at den vil bli gradvis mindre. De er skuffet over at de ikke har klart å utløse et skred, men de visste at vanntiltaket var veldig usikkert.

– Det er vel nesten ingen andre som har gjort tilsvarende. Vi hadde et håp om å bli kvitt noe av de massene, men det er en del partier i fjellet som er for sterkt i forhold til de kreftene vi har klart å tilføre.

Selv om de har sett at vannet de har tilført har hatt effekt var det ifølge Blikra ikke en vanskelig beslutning å avslutte prosjektet lørdag.

Vi fikk såpass klare data i går kveld og i natt i forhold til effekten av det, så det var for så vidt enighet i gruppa om at det var det eneste rette, sier han.

Ekstra nyhetssending