Hopp til innhold

Ekstrem fare for ras fra Mannen – folk i området evakuert

NVE hever farenivået til rødt på det ustabile partiet i fjellet Mannen i Rauma i Møre og Romsdal.

Mannen Rauma evakuering

Det er ekstrem fare for ras fra Mannen og alle beredskapstiltak er satt i verk.

Foto: Roar Strøm / NRK

Årsaken er økte bevegelser i fjellpartiet som betyr at det er ekstrem fare for ras. I tillegge er det medlt om regn og mildvær.

Det vil ikke bli satt i gang vanntiltak i fjellet siden sterk vind gjør det umulig med helikopterflyving, opplyser NVE.

– Det er ikke aktuelt. Vi får ikke folk opp i fjellet og vi trenger å gjøre noe med selve vanntilførselen. Så det blir ikke noe av i dag, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra til NRK.

Evakuering

Men både kommunen og politiet setter i verk tiltak, sier ordfører Lars Olav Hustad.

– Nå er det selvfølgelig på gang evakuering av dem som bor i området. Politiet gjør sine forberedelser med å stenge av området for all ferdsel, sier Lars Olav Hustad.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Mens de årlige bevegelsene i Mannen utgjør noen få cm i året, har den mest aktive delen av Veslemannen forskjøvet seg over én meter det siste året, i følge NVE.

Mannen, Rauma. Breddebilde.
Foto: Mari Grafsrønningen / NRK

Tungt

Mannen Rauma evakuering

Mannen i traktor var den siste som ble evakuert ut av området søndag formiddag.

Foto: Roar Strøm / NRK

Det er bare en uke siden sist farenivået ble satt til rødt og folk måtte evakueres. Det ble satt i gang vanning av fjellpartiet, men uten resultat.

Farenivået ble satt ned til gult for så å bli hevet til oransje. Søndag formiddag ble farenivået igjen satt opp til rødt. De som bor under det rasfarlige fjellet ble raskt evakuert.

– Det er selvfølgelig trasig for dem som bor i området. men de har vært forberedt på dette. Farenivået har ligget på oransje noen dager. Vi har vært i kontakt med dem de siste dagen. Så dette er ikke overraskende, men selvfølgelig er det tungt, sier ordføreren.

Fylkesmannen har kalt inn til en telefonkonferanse klokka 12 der NVE, politiet, Bane Nor, kommunen og Vegvesenet skal delta.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL