«Eemslift Hendrika» blir slept inn til Ålesund
Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Lasteskipet «Eemslift Hendrika»

Oppsummert

Det nederlandske lastefartøyet «Eemslift Hendrika» sendte ut naudmelding 2. påskedag. Lasteskipet fraktar mellom anna båtar. 8.april la skipet til kai i Ålesund.

 • Eemslift Hendrika kan reise snart

  Sjøfartsdirektoratet har gitt 10 pålegg etter tilsyn på Eemslift Hendrika. De fleste påleggene er å utbedre skader, både på utstyr og mer strukturelle skader på skipet. Flere av disse er «før fart»-pålegg, som innebærer en eller annen form for utbedring før skipet kan reise videre. Midlertidige reparasjoner er utført og godkjent, og de resterende skal foregå på et avtalt verft. Sjøfartsdirektoratet må godkjenne en fartstilltatelse for at skipet skal reise, og det kan skje innen kort tid, skriver direktoratet. Årsaken til hendelsen vil ikke Sjøfartsdirektoratet kommentere før saken er ferdig gransket av nederlandske myndigheter og Statens havarikommisjon.

  Bergingsaksjon av Eemslift Hendrika onsdag 7. april
  Foto: Kystverket
 • Tilsyn held fram i morgon

  Sjøfartsdirektoratet må også i morgon på tilsyn om bord i det nederlandske lasteskipet Eemslift Hendrika. Direktoratet har vore om bord i heile dag, men opplyser at arbeidet er tidkrevande og må halde fram i morgon. Rapporten etter tilsynet blir difor også utsett. Skipet ligg i Ålesund etter at det blei berga ved Stad 7.april.

  Sjøfartsdirektoratet sine bilder fra det nederlandske lastefartøyet «Eemslift Hendrika»
  Foto: Sjøfartsdirektoratet
 • Inspeksjon av «Eemslift Hendrika»

  Sjøfartsdirektoratet går i dag om bord i det nederlandske lasteskipet «Eemslift Hendrika» på tilsyn, for å finne ut kva som må gjerast før skipet kan segle vidare til reparasjon. Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet opplyser at dei truleg ikkje kan seie noko om resultatet av tilsynet før i morgon.

  Lasteskipet Eemslift Hendrika frå Nederland til kai i Ålesund 9. april
  Foto: Tore Ellingseter / NRK
 • Lossingenen pågår fremdeles

  Lossingenen av det nederlanske skipet som forliste i norskehavet pågår fremdeles. «Eemslift Hendrika» var rundt seksti nautiske mil vest for Ålesund da mannskapet sendte ut nødmelding 2. påskedag. Kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet sier at norske inspektører blir sendt ombord så snart skipet er losset.

  Sjøfartsdirektoratet sine bilder fra det nederlandske lastefartøyet «Eemslift Hendrika»
  Foto: Sjøfartsdirektoratet
 • Slepetau på 200 meter berget skipet

  Tauprodusenten Offshore and Trawl Supply (OTS) fra Valderøya leverte to kraftige slepetau på få timer da Eemslift Hendrika skulle berges. Slepetrossene var på 200 meter og tålte belastninger på 200 og 250 tonn, skriver selskapet i en pressemelding.

  Slepetrosser fra Valderøya hjalp Eemslift Hendrika
  Foto: Eirik Klokkersund