NRK Meny
Normal

– Nå føler vi oss trygge på at Nordøyvegen blir bygget

Ordførerne i Sandøy og Haram jubler over Veritas-rapporten om Nordøyvegen, et vegsamband som vil knytte sammen de to kommunene.

Oddvar Myklebust og Vebjørn Krogsæter

Ordfører i Sandøy Oddvar Myklebust (Ap) og ordfører i Haram, Vebjørn Krogsæter (Sp), er glad for konklusjonene i Veritas-rapporten.

Foto: Trond Vestre / NRK

Rapporten viser at Nordøyvegen vil koste rundt 3,2 milliardar kroner, noe som innebærer at de beregningene som er gjort, står fast.

Ordføreren i Sandøy, Oddvar Myklebust (Ap) kan trekke et lettelsens sukk.

– Jeg er veldig glad for at den holdt de prognosene som Statens vegvesen har beregnet, sier Oddvar Myklebust.

– Hvor viktig er denne analysen?

– Den er veldig viktig fordi vi vet at Nordøyvegen skal opp i fylkestinget i juni, og den er veldig viktig for oss som skal forhandle om kommunestruktur, sier Myklebust.

Kommunesammenslåing

Nordøyvegen

Nordøyvegen som vil knytte sammen øyene i Sandøy og Haram med fastlandet.

Foto: NRK

Tirsdag og onsdag er kommunene på nordre Sunnmøre samlet for å drøfte kommunesammenslåing. Nordøyvegen vil føre Sandøy nærmere Sunnmøre. Resultatet kan bli en sammenslåing med Haram, men de to kommunene kan også ende opp i en stor regionkommune der Ålesund er med.

Nordøyvegen som vil knytte sammen øyene i Sandøy og Haram med fastlandet, er en viktig brikke i dette bildet, mener ordføreren i Haram.

– Den er veldig viktig. Alt som har med hverdagsregioner er knyttet til samferdsel, og det å få på plass vegsamband er helt vesentlig for å kunne diskutere kommunesammenslåing, sier Vebjørn Krogsæter.

– Føler du deg trygg nå?

– Ja, jeg føler meg trygg for Nordøyvegen nå.

Fylkestinget i juni

Nordøyvegen i Fylkestinget

Nordøyvegen har vært behandlet flere ganger i fylkestinget, og engasjementet har vært stort.

Foto: Roar Halten / NRK

Nordøyvegen har vært behandlet i fylkestinget i Møre og Romsdal en rekke ganger. Hver gang har økonomien vært tema, både spørsmålet om prognosene for prosjektet, men også om dette er et prosjekt som Møre og Romsdal fylkeskommune har økonomi til å bære.

I juni skal Nordøyvegen opp til ny behandling i fylkestinget, og de to ordførerne er innstilt på å jobbe til målsnøret er brutt.

– Det er helt klart. Det viktigste nå er fylkestinget i juni og så er det å få en stortingsbehandling til høsten sånn at vi kommer i gang tidligst mulig i 2017, sier ordfører i Haram, Vebjørn Krogsæter.

Stort engasjement

Kampen for Nordøyvegen har skapt et stort engasjement blant folk på øyene. Også næringslivet er opptatt av å få på plass Nordøyvegen.

– Det betyr mye. For bedriftene er det viktig å skaffe seg de arbeidsfolkene de trenger. IP Huse er veldig gira på dette og har gått inn med kapital for å få det til. Så de ser på dette som et være eller ikke være for bedriften, sier ordfører i Sandøy, Oddvar Myklebust.