Ber om et felles trykk for å få på plass Nordøyvegen

Ordføreren i Sandøy ber kommunene som forhandler om en stor regionkommune på Sunnmøre om et felles påtrykk for å få realisert Nordøyvegen.

Oddvar Myklebust

Oddvar Myklebust (Ap) inviterte de andre kommunen til å bidra til at Nordøyvegen kommer på plass.

Foto: Trond Vestre / NRK

Sandøy kommune deltar selv i forhandlingene om ein storkommune på Sunnmøre. Kommunestyret i Sandøy har vedtatt å se sørover.

Torsdag var 12 kommuner samlet i Langevåg for å drøfte muligheten for en stor regionkommune.

Sandøy-ordfører Oddvar Myklebust (Ap) inviterte de andre kommunene med i kampen for å få på plass Nordøyvegen.

– Det er for å sette et sterkt trykk å¨fylkestinget som skal behandle Nordøyvegen for siste gang i juni. Jeg mener at når vi nå skal lage en ny kommune så er det veldig viktig at vi får de sambandene som vi trenger for å realisere en så stor og god regionkommune som mulig, sier Oddvar Myklebust.

– Blir det avgjørende for dere at Nordøyvegen kommer på plass for at dere skal være med i en slik regionkommune?

– Det blir kanskje avgjørende til slutt, sier Myklebust.

Ser mot Sunnmøre

Sandøy er historisk sett en romsdalskommune, men har gradvis orientert seg mer og mer mot Sunnmøre. Med Nordøyvegen vil dette bli ytterligere forsterket fordi sambandet vil knytte sammen Harøya med øyene og fastlandet i Haram.

Og det er mot Sunnmøre at Sandøy ser i arbeidet med kommunereformen.

– Det har aldri vært noe alternativ. Forslaget om Romsdal er blitt nedstemt to eller tre ganger, sier Oddvar Myklebust.

– Er det alternativ for dere å stå alene?

– Nei, det er ikke noe alternativ å fortsette som i dag. Vi blir for små når det gjelder de kommunale tjenestene, sier Myklebust.

Splittelse

Men hvilken veg Sandøy kommune skal gå er et omstridt spørsmål og splitter kommunen. De tre øyene Ona, Orta og Sandøy ser mot Romsdal, og Sandøy kommune har på vegne av innbyggerne på de tre øyene sendt en formell henvendelse til Aukra kommune med spørsmål om å bli en del av Aukra

Men ordfører Oddvar Myklebust mener øyene er en viktig del av Sandøy kommune.

– Slik som jeg ser det er det veldig viktig å beholde øyene. Nå har vi sendt en henvendelse til Aukra kommune, men til syvende og sist er det kommunestyret i Sandøy som skal avgjøre dette. Og mitt standpunkt i dag er at vi vil beholde øyene, sier Oddvar Myklebust.