NRK Meny
Normal

– Det haster med å komme i gang

Norges Miljøvernforbund mener at offshoreskip i opplag må ut på havet for å rydde plast. Ruben Oddekalv i forbundet sier det haster med å komme i gang.

Plast

BERG: Havene forsøples av plast, og nå vil Norges Miljøvernforbund at offshoreskip i opplag skal hjelpe til med opprydningen.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Hvert år havner 8 millioner tonn med plast i havet, ifølge FN. Mye av dette finner veien til kysten av Norge, og det er et økende problem at plasten havner i økosystemet.

Skipene ligger klare

I Norge ligger det i dag over 130 forsyningsskip i opplag, og dette er skip som kan egne seg til jobben med å samle plastavfall. Et firma i Vanylven, Clean Coast, er allerede i gang med planleggingen av hvordan skip kan brukes. Reder Njål Sævik i Havila i Herøy stiller allerede ett av skipene til disposisjon for formålet.

Njål Sævik

Njål Sævik i Havila samarbeider med firmaet Clean Coast i Vanylven om å utruste et av skipene til formålet.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

– Dette er skip som kan passe til denne typen oppdrag, sier Sævik.

Myndighetene har nøkkelen

Nestleder Ruben Oddekalv i Norges Miljøvernforbund sier det ikke er noe å vente på. Plasten flyter rundt og gjør stor skade. 27 skip er allerede i gang med prosjektet «Fishing for litter» som går ut på at de samler opp plast og leverer gratis til havnene i Ålesund, Egersund og Tromsø.

Ruben Oddekalv

KREVER HANDLING: Ruben Oddekalv i Norges Miljøvernforbund vil ha offshoreskip i opplag ut på havet for å rydde plast.

Foto: Norges Miljøvernforbund

Oddekalv mener mye av den norske flåten er miljøvennlig og at den derfor godt kan brukes i opprydningsarbeidene. Han mener det er mye bedre at de kommer seg ut i havet og hjelper til med rydding enn at de ligger i opplagsbøyer rundt om i fjordene på Vestlandet.

– Men det er myndighetene som sitter med nøkkelen. Nå sitter de på gjerdet, og da skjer det ingenting. De kan lett komme ned og sette i gang dette uten problem, mener Ruben Oddekalv.

Miljøverndirektoratet synes ideen er spennende. Interesserte kan søke om penger fra en ny offentlig tilskuddspakke som innføres snart.

Flere nyheter fra Møre og Romsdal