– Det haster med å komme i gang

Norges Miljøvernforbund mener at offshoreskip i opplag må ut på havet for å rydde plast. Ruben Oddekalv i forbundet sier det haster med å komme i gang.

Plast

BERG: Havene forsøples av plast, og nå vil Norges Miljøvernforbund at offshoreskip i opplag skal hjelpe til med opprydningen.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Hvert år havner 8 millioner tonn med plast i havet, ifølge FN. Mye av dette finner veien til kysten av Norge, og det er et økende problem at plasten havner i økosystemet.

Skipene ligger klare

I Norge ligger det i dag over 130 forsyningsskip i opplag, og dette er skip som kan egne seg til jobben med å samle plastavfall. Et firma i Vanylven, Clean Coast, er allerede i gang med planleggingen av hvordan skip kan brukes. Reder Njål Sævik i Havila i Herøy stiller allerede ett av skipene til disposisjon for formålet.

Njål Sævik

Njål Sævik i Havila samarbeider med firmaet Clean Coast i Vanylven om å utruste et av skipene til formålet.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

– Dette er skip som kan passe til denne typen oppdrag, sier Sævik.

Myndighetene har nøkkelen

Nestleder Ruben Oddekalv i Norges Miljøvernforbund sier det ikke er noe å vente på. Plasten flyter rundt og gjør stor skade. 27 skip er allerede i gang med prosjektet «Fishing for litter» som går ut på at de samler opp plast og leverer gratis til havnene i Ålesund, Egersund og Tromsø.

Ruben Oddekalv

KREVER HANDLING: Ruben Oddekalv i Norges Miljøvernforbund vil ha offshoreskip i opplag ut på havet for å rydde plast.

Foto: Norges Miljøvernforbund

Oddekalv mener mye av den norske flåten er miljøvennlig og at den derfor godt kan brukes i opprydningsarbeidene. Han mener det er mye bedre at de kommer seg ut i havet og hjelper til med rydding enn at de ligger i opplagsbøyer rundt om i fjordene på Vestlandet.

– Men det er myndighetene som sitter med nøkkelen. Nå sitter de på gjerdet, og da skjer det ingenting. De kan lett komme ned og sette i gang dette uten problem, mener Ruben Oddekalv.

Miljøverndirektoratet synes ideen er spennende. Interesserte kan søke om penger fra en ny offentlig tilskuddspakke som innføres snart.