Laster innhold, vennligst vent..
Ribbe

Ribben er på vei ut av stekeovnen med sprø svor.

Foto: Nils Maudal

Ribbe med julesaus

Tom Victor Gausdal lager ribbe med julesaus, løkmarmelade, kål, stekte poteter og pølser. Her er oppskriftene fra «Kvelden før kvelden».

Slik gjør du

Krydre ribba godt på begge sider, gni krydderet inn, la det gjerne ligge over natta. Uansett bør den ligge slik en time før du steker, slik at smakene begynner å trenge litt inn.

Bruk et dypt stekebrett, legg en skål eller rull sammen aluminiumsfolie til en ball og legg på midten under ribba slik at den buler litt, der det bli innsøkk blir den ikke sprø.
Nå ligger ribba med svoren opp. Hell på 5 dl vann. Dekk brettet tett med aluminiumsfolie. Sett inn i ovnen som allerede er varmet til 230 °C. La den stå slik å dampbake i 40 minutter.

Ta så av folien og senk temperaturen til 200 °C, stek videre i 1 time. Nå må du se om den begynner å «poppe» dvs at svoren blir sprø, gjør den ikke det bør du lufte ovnen litt, for å få ut litt damp. Er den fremdeles lyst stekt kan du kjøre temperaturen på 200 °C videre.

De gangene jeg lager ribbe setter jeg nå temperaturen ned til rundt 160 °C og steker videre i 30-40 minutter. Fyll på litt mer vann om det koker bort, dette vannet trenger du til sausen. Det er viktig at den uansett får lenge nok i ovnen.(Ca. 2 timer total tid, gjerne lenger på lavere varme på slutten.) De fleste ovner steker forskjellig, men denne måten er klassisk og har en tradisjon for å bli bra.

En siste backup-løsning er å bruke grillfunksjonen i ovnen, for å gjøre den ekstra sprø der den ikke er blitt sprø ennå. Men dette rødglødende elementet kan fort bli fiasko hvis du ikke passer på. Stå der hele tiden og følg med, det tar ikke mye mer enn 5 minutter.

La ribba hvile før den serveres, da er den lettere å skjære opp også.

Julesaus
Ha løk i skiver, anis, laubær, hvitløk, kardemomme og eplejuice i en kjele. La det putre i 20 minutt.

Tilsett den smaksrike ribbesjyen. Kok opp og visp inn maizena til den blir litt tykkere. Sausen siles.

Servering
Anrett løkmarmelade, kål og saus i serveringskåler. Legg oppskåret ribbe og pølser på fat.

Tips

Et lite tips er å varme tallerkenene i ovnen i 10 minutter. Det er luksus og da holder maten seg lenge varm på tallerkenen.

Oppskrift:

Oppskrift:

Oppskrift:

Kilde: Tom Victor Gausdal i «Kvelden før kvelden» 2012