Ribbe

Ribbe med sprøstekt svor serveres med frikadeller, surkål, rødkål og brun saus.

Foto: NRK

Ribbe med frikadeller, surkål, rødkål og brun saus

Bent Stiansen vet hvordan han skal lage ribbe med sprø svor. I 2014 la han den ikke med svoren ned i begynnelsen. Etter 20 minutter ble den tatt ut og svoren rutet opp. Og så fortsatte stekingen som i oppskriften under her. Og oppskriften brukte Bent Stiansen også i Kvelden før kvelden i 2013.

Slik gjør du

Ribbe

Vi liker å bruke midtribben. Gni ribben inn med salt og grovknust sort pepper. Dette er best å gjøre det en dag i forveien, slik at krydderet trekker godt inn i kjøttet.

Varm ovnen til 230 grader varmluft.

Smør en langpanne med smør og legg ribben med svorsiden ned. Ha på 2 dl vann. Dekk med al-folie og stek/damp ribben i 20 minutter helt nederst i ovnen.

Ta ut stekebrettet og legg ribben på en stekerist med langpannen under. Det er lurt å legge en «ball» av al-folie under ribben slik at svoren stekes i jevn høyde og blir sprø. Nå er tiden for å rute opp svoren. Bruk en skarp kniv eller tapetkniv og lag fint rutemønster i svoren. Det er mye lettere å gjøre dette vanskelige arbeidet når ribben er dampet.

Ha en halv liter vann i langpannen så kjøttkraft og fett kan renne ned i vannet og skape en god kraft til den brune sausen. Tilsett evt. vann under stekingen slik at langpannen ikke koker tørr. Stek ribben ved 230 grader over og undervarme i 30 minutter.

Senk temperaturen til 170 grader over og undervarme og forsett stekingen i 2 timer.

Hvis svoren ikke er sprø når ribben er ferdigstekt, stekes den nederst i ovnen ved 230 grader med grillelementet på i ca. fem minutter. Nå vil svoren blåse seg opp og bli sprø. Pass på at svoren ikke brenner seg. Det kan skje meget fort.

Når ribben er ferdig og svoren sprø tas ribben ut av ovnen og får hvile i 20 minutter før den skjæres i biter og serveres med brun saus.

Brun saus

Ta langpannen og hell stekekraften i et litermål. Skum bort fettet. Ta vare på det til sausen, rødkål og surkål. Hell på vann og en buljongterning slik at det til sammen blir1,5 liter kraft.

Fres stekefett og hvetemel i en kjele til det blir nøttebrunt. Spe med kraften og rør godt om så det ikke blir noen klumper. Tilsett portvin (kan sløyfes) ripsgele og sitronsaft. Kok sausen ned til en liter. Smak til med salt og pepper.

Forberedelse

Surkål kan lages inntil fire dager før. Det samme kan gjøres med rødkål.

Frikadeller kan lages i god tid og fryses.

Ribben kan saltes og pepres en dag før. Ribben stekes samme dag, og sausen må lages når ribben er stekt.

Tips

Oppskrift: Surkål

Oppskrift: Rødkål til ribbe

Oppskrift: Frikadeller

Flere oppskrifter: Oppskriftene fra «Kvelden før kvelden»

Kilde: Bent Stiansen i «Kvelden før kvelden» i 2013 og 2014