Laster innhold, vennligst vent..
Pepperkaker

Barnas favoritt: Pepperkaker! Selv om mange sverger til kjøpte billig-pepperkaker, er visstnok hjemmelaget best også når det gjelder pepperkaker, ifølge matblogger Marit Røttingsnes Westlie.

Foto: Øystein Westlie

Pepperkaker

Pepperkaker på en deig som både store og små bare må smake på.

Slik gjør du

Oppskriften er lånt fra Marit Røttingsnes Westlies blogg, frutimian.no.

– Deigen til disse pepperkakene er utrolig god. Den smaker som en blanding av karamell og kake, og mor i huset er nesten like ivrig som ungene til å smake på deigen, sier Marit Røttingsnes Westlie.

Pepperkakedeig er fort gjort å lage, og inneholder stort sett ting du allerede har liggende i kjøkkenskapet og kjøleskapet i førjulstider.

Ha fløte, smør, sirup, sukker og melis i en stor kasserolle og kok opp. Ta det av platen og la det avkjøles til blandingen er lunken. Rør inn eggene, ett om gangen. Bland alt det tørre før du har det oppi kasserollen. Bland alt godt. Pakk inn deigen i plastfolie og la den ligge i kjøleskapet til dagen etter. Den kan ligge der i flere dager før du fortsetter arbeidet med den.

Sett stekeovnen på 160 grader varmluft eller 180 grader over- og undervarme og kle flere stekebrett med bakepapir.

Strø et tynt lag med hvetemel på bakebordet og ta ut en klump av deigen. Kjevle den ut til den blir 4-5 mm tykk, og stikk ut pepperkaker. Det er lurt å legge pepperkaker som har ca. samme størrelse sammen på stekebrettet, slik at de blir ferdigstekte samtidig.

Steketiden avhenger av størrelsen, men det vil ta rundt 8–10 minutter. Lager du store ting, som for eksempel tak og vegger til pepperkakehus, er det lurt å la det ligge i ro på stekebrettet i to minutter når det er ferdigstekt, før du forsiktig legger det over på en bakerist.

Melisglasur
For å få en hvit og holdbar melisglasur bruker jeg eggehvite, og ikke vann, til så røre ut melisen i. Hvor mye melis du må ha, avhenger av hor stort egget er, men ca. 125 gram. Bland sammen og rør til du får en glatt og fin masse som er så tykk at den ikke vil renne utover, men så flytende at du faktisk greier å sprute den ut av et kremmerhus.

Lag et kremmerhus av matpapir. Ikke ha noe hull i bunnen ennå. Bruke tape for å få det skikkelig sammen. Sett kremmerhuset i et høyt litermål eller noe annet som holder det stødig oppe, og fyll i melisglasuren. Klipp et lite hull på tuppen, og sprøyt i vei.

Tips

Marit Røttingsnes Westlie har tips om pepperkaker som snaddermat. Reporter Cornelia Bjørke-Hill får smake på baksten.

Se også: Juleoppskrifter fra NRK Østfold

Kilde: Fru Timian / Marit Røttingsnes Westlie