Pasta carbonara

Pasta carbonara med båndspagetti, tagliatelle.

Foto: Lise Finckenhagen

Pasta carbonara

Lettvint pasta med bacon eller pancetta og en saus av ost og egg. I denne oppskriften får du tips om hvordan du lager den perfekte, glinsende og skinnende sausen.

Slik gjør du

Skjær pancetta eller bacon i små biter. Visp egg og ost godt sammen i en bolle, visp til blandingen blir litt luftig.

Stek pancetta- eller baconbitene gylne i en romslig stekepanne med en klunk olivenolje. Sett pannen til side så lenge.

Kok pastaen i rikelig med fosskokende godt saltet vann (bruk ca. 1 ss salt per liter, smak på vannet!). Husk at pastaen skal kokes «al dente» det vil si at det fortsatt skal være litt tyggemotstand i pastaen. Ta vare på ca. 1 ½ dl av kokevannet når du heller den perfekt kokte pastaen over i et dørslag.

Gi pannen med pancetta/bacon en rask oppvarming før du trekker pannen til side (vekk fra varmen altså) og heller all pastaen over i pannen. Tilsett eggeblandingen og spe med litt av kokevannet mens du svinger på pannen og blander alt godt sammen. Sausen skal bli saftig, glatt og glinsende (og absolutt ikke kornete). Krydre med kvernet sort pepper og salt hvis nødvendig, (personlig synes jeg det er nok med saltet i osten).

Serveres umiddelbart med litt ekstra parmesan eller pecorino!

Tips

Pancetta er italiensk bacon som ikke er røykt, men tørket med salt, pepper og krydder. Det finnes mange varianter i Italia.

I Italia er guanciale den autentiske ingrediensen i pasta carbonara. Guanciale er svinekjaker som er krydret med pepper og rosmarin, saltet og tørket.

Lise Finckenhagen kan friste med flere oppskrifter med pasta:

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+