Sofistikert scampi med urtesmør Denne sofistikerte og koko-deilige scampiretten med kokos fikk jeg servert langt inne på Finnmarksvidda. Etter en time med snøskuter åpenbarer en liten koselig hytte seg. Der serverer globetrotter og matelsker Sander Jakola meg min nye favoritt.
Spagetti à la Høie Bent Høie spiser spagetti bolognese nesten hver fredag. Den er enkel å lage, og hvis du vil gjøre det enda lettere, kan du lage en stor porsjon saus for å fryse ned. Oppskriften kan enkelt gjøres til en god vegetarrett.
Potetcarbonara Test en hverdagsklassiker i en helt ny tapning. Pastaen lager du av poteter, og baconet erstatter du med fritert potetskall. Smaksopplevelsen minner om originalen, men denne retten har større «wow»-faktor og gir et mindre klimaavtrykk.
Pasta med blåskjell, squash og en kremet saus med meldestokk Tareq Taylor lager sin «slurvete» pasta i TV-serien «Hygge i hagen».
Smidig vegetarpasta – Denne pastaretten tar ikke lang tid og er veldig enkel å mekke, sier Trygve Skaug. I ostesausen er det både cottage cheese og parmesan.
Linguini med pesto og grønne bønner Vegetarisk pastarett med en vri på pestoen. Den lille øya Salina er kjent for sine kapers, de blir en del av Ginos pesto.
Fusilli med pancetta og mozzarella Ekstra lange pastaskruer, fusilli lunghi, får en herlig saus med italiensk bacon, hermetiske cherrytomater, aubergine og squash. Mozzarellaen har du i helt til slutt.
Spagetti med skjell Hjerteskjell og blåskjell servert med spagetti blir den klassiske italienske retten spaghetti vongole.
Pasta med villsvinragu Rigatoni med villsvin er en italiensk delikatesse fra Toscana. Hvis du ikke får tak i kjøtt av villsvin er svinebog et godt alternativ.
Har du menyen klar til 17. mai? Hvis ikke, sjekk Lise Finckenhagens tips. Hun er årets 17. mai-kokk i TV-sendingen «Gratulerer med dagen!» Av Kristin Eriksen
Dronning Maud kake «Hva passer bedre når det skal feires enn en skikkelig dronningkake? Trond Vardehaug Thuen byr på Dronning Maud kake i 17. mai-sendingen «Gratulerer med dagen!» Sprø kjeksbunn, et lag med sjokolade og en luftig fromasj på toppen. Da blir det fest.
Kongeloff Historien om denne loffen går helt tilbake til unionsoppløsningen da dronning Maud hadde med seg sin egen engelske oppskrift på loff. Den ble overlevert til Baker Hansen som deretter leverte loffen til slottet, daglig, fram til kong Olavs død i 1991.
Helt fantastisk eggerøre – Slik lages eggerøren på kokkeskolen, forteller kokk Gard Haugland. Den inneholder masse fløte, og med riktig framgangsmåten blir den ekstra god og saftig.
Potetsalat med egg, syltet rødløk og rabarbra Lise Finckenhagens potetsalat med egg er god lunsj eller lett middag. Dressingen – med en blanding av majones og kefir – er litt sunnere enn den tradisjonelle.